Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κοινόχρηστα. Πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα; Πότε παραγράφονται τα κοινόχρηστα;

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προκύπτουν σε μια πολυκατοικία είναι τα κοινόχρηστα. Είναι, δε, ένα από τα μηνιαία έξοδα που καλείται να πληρώσει κάποιος όταν νοικιάζει ένα σπίτι, ή όταν μένει σ’ αυτό -ακόμα και ως ιδιοκτήτης του ακινήτου. Είναι επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολεί τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου, είτε το νοικιάζει είτε όχι.

Σίγουρα, εάν έχεις βρεθεί στην αναζήτηση σπιτιού έχει πέσει στην αντίληψη σου το ζήτημα των κοινοχρήστων και αν έχεις νοικιάσει κάποιο ακίνητο έχεις πληρώσει κοινόχρηστα. Ωστόσο είναι σημαντικό να έχεις πλήρη εικόνα για το τι πληρώνεις και γιατί, πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα, ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής στα κοινόχρηστα, αν και πότε παραγράφονται τα κοινόχρηστα κ.λπ.

Ας δούμε παρακάτω.

Τι περιλαμβάνεται στα κοινόχρηστα;

Στα κοινόχρηστα περιλαμβάνονται, κατά βάση, τα εξής:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης,
  • Καθαρισμός πολυκατοικίας,
  • Ανελκυστήρας και συντήρηση αυτού,
  • ΔΕΗ κοινόχρηστων χώρων,
  • ΔΕΥΑΔ.

Πώς κατανέμονται τα κοινόχρηστα;

Για την κατανομή των κοινοχρήστων, υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας
  • Διενεργείται σύμφωνα με τον νόμο 3741/1929 – εάν δεν υπάρχει κανονισμός στην πολυκατοικία

Η χρέωση σε κάθε διαμέρισμα γίνεται από τον διαχειριστή – ή την εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση των κοινοχρήστων – κατ’ αναλογία του ποσοστού συμμετοχής που αναγράφονται σε κάθε πίνακα πολυκατοικίας. Ουσιαστικά, τα κοινόχρηστα κατανέμονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος.

Ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής στα κοινόχρηστα;

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι το ποσοστό συμμετοχής στα κοινόχρηστα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες οι δαπάνες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους ή εγκαταστάσεις σε μία πολυκατοικία, είτε αφορούν ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές, κατανέμονται ανάλογα με τα χιλιοστά της σχετικής κατηγορίας στην οποία εμπίπτει η δαπάνη.

💡 Κάθε ιδιοκτησία δεν έχει την ίδια συμμετοχή σε όλες τις δαπάνες. Έτσι, ανάλογα με το είδος της δαπάνης διαφέρει και το πόστο συμμετοχής κάθε ιδιοκτησίας σ' αυτή.

Τι ποσοστό αναλογεί στον ιδιοκτήτη και τι στον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος;

Συνήθως αυτό συμφωνείται κατά την υπογραφή του συμβολαίου ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή ενός ακινήτου. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι δαπάνες επισκευής και αντικατάστασης αναλογούν στον ιδιοκτήτη, ενώ οι πάγιες χρεώσεις που αφορούν συντηρήσεις, καθαριότητα κ.λπ. αφορούν τον ενοικιαστή.

📌 Διάβασε επίσης: Συντήρηση ακινήτου - Ποιες φθορές πληρώνει ο ενοικιαστής;

Πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα;

Ένα ακίνητο είναι πιθανό να μην πληρώνει κοινόχρηστα, εάν βρίσκεται στην ιδιοκτησία του κατασκευαστή και παραμένει απούλητο ή αχρησιμοποίητο. Ωστόσο, για να ισχύει κάτι τέτοιο πρέπει να ορίζεται από τον σχετικό κανονισμό της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανονισμό, ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας θα πρέπει να απαλλάσσεται από τα έξοδα κοινοχρήστων, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει σχετικός κανονισμός, τότε κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ποσοστό 100% (και στη θέρμανση) ανεξάρτητα αν κατοικείται ή όχι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα διαμέρισμα μπορεί να μην έχει κοινόχρηστα εάν δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση ή ασανσέρ στην πολυκατοικία.

Τα κενά διαμερίσματα πληρώνουν κοινόχρηστα; Πότε ένα διαμέρισμα θεωρείται κλειστό;

Ναι, τα κενά διαμερίσματα πληρώνουν κοινόχρηστα, όπως και αυτά που κατοικούνται. Η κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και στο κλειστό διαμέρισμα γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

💡 Για να θεωρείται ένα διαμέρισμα κλειστό, δεν θα πρέπει να έχει ενοικιαστές για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 30-60 ημερών.

Εάν ένα διαμέρισμα είναι κενό ή δεν ανάβει καθόλου τη θέρμανση, επιβαρύνεται με το ποσό του πετρελαίου;

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί τη θέρμανση ή όχι, το κάθε διαμέρισμα επιβαρύνεται με το πάγιο, το οποίο προκύπτει από τους συντελεστές θέρμανσης του διαμερίσματος που αναφέρονται στη μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Εάν ένα διαμέρισμα δεν χρησιμοποιεί π.χ. τον ανελκυστήρα, μπορεί να μην συμμετέχει στην αντίστοιχη δαπάνη;

Ακόμα και αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας πρέπει να πληρώνει μερίδιο στα κοινόχρηστα. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

Τι γίνεται εάν κάποιος αρνείται να πληρώσει κοινόχρηστα;

Στην περίπτωση που κάποιος αρνείται να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών του, οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν αποφασίζονται από τη συνέλευση των συνιδιοκτητών. Για τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των ιδιοκτητών για οφειλές κοινοχρήστων, προβλέπεται η εξωδικαστική οδός με διαμεσολάβηση από δικηγόρο.

Στην περίπτωση που η μία από τις δύο πλευρές αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, , τότε προβλέπεται η επιβολή χρηματικής ποινής.

💡 Οι ανεξόφλητες οφειλές ενός ενοικιαστή που αποχωρεί από ένα διαμέρισμα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αυτού.

Μπορεί ο ενοικιαστής να αρνηθεί την καταβολή των κοινοχρήστων;

Τι γίνεται όταν ενοικιαστές αρνούνται να πληρώσουν τα κοινόχρηστα που αναλογούν στο διαμέρισμά τους; Σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον αρχικά ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον ενοικιαστή του. Διαφορετικά, υποχρεούται ο ίδιος να εξοφλήσει τα κοινόχρηστα.

Οι λόγοι άρνησης καταβολής των κοινοχρήστων ποικίλουν. Ενδεικτικά:

  • Ελλιπής καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων
  • Μη χρήση του ασανσέρ
  • Θεωρεί υπέρογκο-παράλογο το μηνιαίο ποσό των κοινοχρήστων κ.ο.κ.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου φύγει από τη ζωή;

Ληξιπρόθεσμα κοινόχρηστα συσσωρεύονται επίσης και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου φύγει από την ζωή. Σε αυτή την περίπτωση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποδοχής ή αποποίησης της κληρονομιάς μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην εξόφληση των κοινοχρήστων.

Τι θα συμβεί αν ο ενοικιαστής μετακομίσει και δεν έχει εξοφλήσει κοινόχρηστα;

Αν ο ενοικιαστής μετακομίσει και δεν έχει εξοφλήσει κοινόχρηστα, τότε υπόχρεος για τις οφειλές του διαμερίσματος είναι ο ιδιοκτήτης. Συνεπώς, τα κοινόχρηστα θα βαρύνουν εκείνον.

Πότε παραγράφονται τα κοινόχρηστα ενός διαμερίσματος;

Μια ακόμα σημαντική ερώτηση που ενδέχεται να σε απασχολεί είναι το αν και πότε παραγράφονται τα κοινόχρηστα. Σε γενικές γραμμές, τα χρέη των ανεξόφλητων κοινοχρήστων παραγράφονται μετά το πέρας της πενταετίας, εφόσον δεν υπάρξει δικαστική αξίωση και απαίτηση. Αυτό συνήθως συμβαίνει εάν δεν διεκδικήσει εγκαίρως η συνέλευση της πολυκατοικίας τα απλήρωτα κοινόχρηστα.

💡 Ωστόσο για να είσαι σίγουρος/η για το τι ισχύει, μιας και η νομοθεσία μπορεί να μεταβάλλεται, σου συνιστούμε να απευθυνθείς για περισσότερα σε δικηγόρο.

Όταν ψάχνεις σπίτι προς ενοικίαση, φρόντισε να ρωτήσεις εκ των προτέρων για τα προηγούμενα χρέη και τα συνήθη έξοδα, ώστε να είσαι καλυμμένος/η σε κάθε περίπτωση. Μπες στο Spitogatos και βρες το σπίτι των ονείρων σου, μέσα από χιλιάδες αγγελίες στην περιοχή που σε ενδιαφέρει!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;