Σκέφτεσαι να κάνεις ανακαίνιση στο μπάνιο σου και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις; Μπάνιο με πλακάκι ξύλου ή μπάνιο με πλακάκι σαν μάρμαρο; Ή μήπως μπάνιο χωρίς πλακάκια;

«Μπάνιο με πλακάκι ξύλου;», «Ποια πλακάκια πάνε για μικρό μπάνιο;», «Πού βρίσκω παλιά πλακάκια;», ή «Τι μπορώ να βάλω στο μπάνιο αντί για πλακάκια;». Αυτές είναι μόνο μερικές απορίες που μπορεί να έχεις, άπαξ και αποφάσισες να κάνεις μια μερική ή μια ολική ανακαίνιση στο μπάνιο του σπιτιού σου. Και είναι όλες τους απολύτως εύλογες.

Μια σωστή ανακαίνιση χρειάζεται αρκετή σκέψη και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται υπεύθυνα, χωρίς βιασύνες και απερισκεψίες. Επομένως, η ανακαίνιση του μπάνιου σου έχει μια προεργασία, προτού πάρει «σάρκα και οστά».

Για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις ώστε να κάνεις το μπάνιο σου ονειρικό και συνάμα λειτουργικό (και χωρίς να βγεις απαραίτητα εκτός budget), o Spitogatos συγκέντρωσε για λογαριασμό σου μερικές ιδέες που αφορούν τα πλακάκια του μπάνιου. Επιπλέον, θα βρεις και την απάντηση στο μέγα ερώτημα: «Τι μπορώ να βάλω στο μπάνιο αντί για πλακάκια». Συνέχισε λοιπόν την ανάγνωση και δεν θα χάσεις!

#1 Ιδέες για μπάνιο με πλακάκι ξύλου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και στιλ για να διακοσμήσεις ένα μικρό ή ένα μεγάλο μπάνιο. Ένας απ’ αυτούς είναι φυσικά το μπάνιο με πλακάκι ξύλου – ή απομίμηση ξύλου. Η χρήση ξύλου στα μπάνια αποτελεί μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια, σε διαφορετικά μάλιστα στιλ διακόσμησης, όχι μόνο σε ρουστίκ σχεδιασμούς.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Το πλακάκι ξύλου είναι ανθεκτικό, δύσκολο να γρατζουνιστεί ή να λεκιάσει, καθαρίζεται και συντηρείται εύκολα. Προσδίδει μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής στο μπάνιο, ενώ σίγουρα είναι μια διαχρονική κι κομψή επιλογή. Ωστόσο δεν απορροφά τόσο εύκολα την υγρασία.

💡 Η δρυς και η φτελιά θεωρούνται τα βέλτιστα είδη για το φινίρισμα ενός μπάνιου, ωστόσο για μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία επίλεξε κάτι σε μπαμπού, φελλό, μερμπάου, κέδρο, πεύκη ή οξιά.

📌 Διάβασε επίσης: Μπάνιο: 10 Must-Have προϊόντα

Εν συνεχεία, ένα μπάνιο με πλακάκια σε απομίμηση ξύλου είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ενώσεις και είναι 100% ανακυκλώσιμα. Είναι επίσης πιο οικονομικά σε σχέση με το ξύλο. Τα πλακάκια με απομίμηση ξύλου μπορούν να μιμηθούν κάθε είδος, χρώμα και στιλ και μπορούν να σου δώσουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα φαντάζεσαι. Μπορείς να κάνεις μόνο το δάπεδο να μοιάζει με ξύλο, μονάχα έναν τοίχο ή ακόμα και ολόκληρο το μπάνιο για πιο cozy αποτέλεσμα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Μην ξεχνάς επίσης το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο κατάλληλος φωτισμός για το μπάνιο σου. Ένα σύστημα κρυφού φωτισμού πίσω απ’ τον καθρέπτη του μπάνιου σου ή φωτιστικά της αρεσκείας σου δεξιά κι αριστερά; Με το ξύλο δε, ταιριάζει φανταστικά!

#2 Ιδέες για μπάνιο με μάρμαρο ή πλακάκι σαν μάρμαρο

Μια άλλη επιλογή για πλακάκια για μικρό μπάνιο, που ταιριάζει και σε μεγάλο, είναι το μάρμαρο ή τα πλακάκια που μοιάζουν σαν μάρμαρο. Σίγουρα είναι μια λύση που θα κάνει το μπάνιο σου πιο κομψό, πιο clean και άκρως πολυτελές.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Το μάρμαρο είναι ένα υλικό με μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Έχει μια λάμψη από φυσικού του και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση ή λεπτομερή καθαριότητα.

Επιπρόσθετα, όταν αναφερόμαστε στο μάρμαρο για την ανακαίνιση ενός μπάνιου δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσες επιλογές δίνονται:

  • Αν έχεις μεγαλύτερο μπάνιο οι σκούρες αποχρώσεις του γκρι μαρμάρου θα σου ταιριάξουν «γάντι» και θα κάνουν το μπάνιο σου πιο φινετσάτο.
  • Αν προτιμάς κάτι πιο μίνιμαλ, το κλασικό λευκό μάρμαρο με τα «σπασίματα», γνωστά και ως «νερά», είναι η ιδανική επιλογή.
  • Αν πάλι θες ένα σικ και χλιδάτο μπάνιο, τότε το μπεζ μάρμαρο μπορεί να κάνει τη διαφορά, είτε πρόκειται για ατόφιο μάρμαρο, είτε για πλακάκια με όψη μαρμάρου.
  • Αν βέβαια είσαι πιο τολμηρός/ή έχεις την επιλογή να διαλέξεις μάρμαρο σε διάφορες αποχρώσεις (π.χ. μπλε, ροζ ή πράσινο) και να κάνεις το μπάνιο σου πιο μοδάτο. Πρόσθεσε φυτά εσωτερικού χώρου για πιο… εξωτικό αποτέλεσμα.

Οι επιλογές, όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι πολλές και μπορείς να βρεις εκείνο που «δένει» αρμονικά με την διάθεση και την αισθητική σου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


💡 Κάνε το μπάνιο σου μίνιμαλ και διαχρονικό συνδυάζοντας πλακάκι από μάρμαρο ή απομίμηση μαρμάρου (π.χ. σε λευκό με γκρι «νερά») με πλακάκια φυσικού ξύλου ή σε απομίμηση ξύλου.

#3 Ιδέες για πλακάκια σαν πέτρα

Το πλακάκι σαν πέτρα δίνει την όψη του φυσικού υλικού, εναρμονισμένου με το περιβάλλον. Παράλληλα, ένα μπάνιο με πλακάκι σαν πέτρα συνδυάζεται πολύ ωραία με πέτρινο νιπτήρα και με ρετρό μπαταρίες στις βρύσες και ρετρό αξεσουάρ. Ιδανικά, προτίμησε γήινα χρώματα με βασικό το απαλό μπεζ ή το ζαχαρί, που συνδυάζονται τέλεια με σκούρα πλακάκια σε καφέ, κεραμιδί ακόμη και σε μπλε ή πράσινο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


#4 Ιδέες για πλακάκια για μικρό μπάνιο

Τα μικρά μπάνια θέλουν μια ιδιαίτερη μεταχείριση ώστε να μην δείχνουν παραφορτωμένα ή ακόμα μικρότερα. Συνεπώς, αν έχεις ένα μικρό μπάνιο στο σπίτι σου ο μινιμαλισμός είναι η σωστή οδός.

Θα μπορούσες να πεις το μεγάλο «ναι» σε μονόχρωμα πλακάκια για τους τοίχους του μπάνιου σου και να δώσεις έμφαση στο δάπεδο με δίχρωμα πλακάκια ή πλακάκια με ρετρό ή ακόμα και γεωμετρικά σχήματα (ή άλλα μοτίβα).

Μια άκρως διαχρονική κι γουστόζικη επιλογή είναι ο συνδυασμός άσπρου (στους τοίχους) και μαύρου (στο δάπεδο), ειδικά για τους λάτρεις της Industrial διακόσμησης. Μάλιστα, για το πάτωμα, το εξάγωνο πλακάκι είναι τέλειο και ιδανικό για όσους δεν θέλουν κάτι κλασικό για το μπάνιο τους.

Επίσης, μια πιο ιδιαίτερη λύση είναι τα πλακάκια σαν μωσαϊκό, τα οποία έχουν ξαναέρθει στο προσκήνιο πιο μοντέρνα από ποτέ. Και σίγουρα μπορούν να κάνουν το μπάνιο σου να θυμίζει μπάνιο βγαλμένο από περιοδικό εσωτερικής διακόσμησης. Μάλιστα, αν αυτά τα πλακάκια μπουν στο δάπεδο και τους τοίχους της ντουζιέρας, μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με πατητή τσιμεντοκονία (ή πλακάκι απομίμηση πατητής τσιμεντοκονίας) στους υπόλοιπους χώρους του μπάνιου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


💡 Pro tip: Το κόστος των πλακιδίων εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιφάνειας που θα επενδυθεί. Ωστόσο δώσε σημασία στην ποιότητα, καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας του δωματίου (βλ. υγρασία) χρειάζεσαι πλακάκια με χαμηλή υδατο-απορροφητικότητα και υψηλή αντοχή, ώστε να μην εμφανιστούν προβλήματα στην πορεία.

📌 Διάβασε επίσης: Έξυπνα σχέδια για μικρά σπίτια: Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

#5 Ιδέες για μπάνιο χωρίς πλακάκια

Ενόψει της ανακαίνισης του μπάνιου σου μπορεί να σκέφτεσαι επίσης «Τι μπορώ να βάλω στο μπάνιο αντί για πλακάκια;». Και είναι μια εύλογη σκέψη-απορία, καθώς τα πλακάκια δεν ταιριάζουν στην αισθητική όλων. Επομένως είναι λογικό να θες κάτι το διαφορετικό για το δικό σου μπάνιο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Έτσι λοιπόν, μια άλλη αρκετά δημοφιλής επιλογή είναι τοποθέτηση επένδυσης στο μπάνιο. Πρόκειται για ένα υλικό που σου επιτρέπει να προσαρμόσεις οπτικά το υλικό και την αντίληψη του δωματίου συνολικά. Ενδεικτικά:

  • Εάν αποφασίσεις να τοποθετήσεις μερικά πάνελ κάθετα, θα υπάρχει μια αίσθηση υψηλότερης οροφής.
  • Αν πάλι επιλέξεις να τα βάλεις οριζόντια, τότε οι τοίχοι θα «επεκτείνονται» οπτικά και θα κάνουν το μπάνιο σου να δείχνει μεγαλύτερο.

Επίσης, μια εξαιρετική ιδέα για όσους δεν αγαπούν το πλακάκι αλλά δεν τους αρέσει να ξεφεύγουν και απ’ τα τετραγωνισμένα σχήματα, είναι τα τούβλα. Τα τούβλα δίνουν στο μπάνιο σου μια γεωμετρία, ενώ ο ανάγλυφος τοίχος προσφέρει ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία. Φυσικά, ένας τοίχος από τούβλα, ακόμα και στο μπάνιο, δίνει την αίσθηση μιας πιο στιβαρής κατασκευής.

💡 Pro tip: Προτίμησε γυαλιστερά ή σατινέ τούβλα που καθαρίζονται πιο εύκολα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Τέλος, μην αποκλείσεις τις ταπετσαρίες από το μπάνιο σου. Επίλεξε υλικό που αντέχει στην υγρασία και πειραματίσου με τα χιλιάδες χρώματα και σχέδια που θα βρεις στο εμπόριο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Τώρα λοιπόν, αν όλα τα παραπάνω σου έδωσαν την απαραίτητη έμπνευση για την ανακαίνιση του μπάνιου σου, ή έστω αν ξαφνικά σου γεννήθηκε η λαχτάρα για μια μίνι ανακαίνιση, βάλε τα κάτω και βρες αυτό ακριβώς που ταιριάζει στα γούστα και τις ανάγκες σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις