Ψάχνεις θέρμανση χωρίς ρεύμα; Και μάλιστα, για όσο πιο οικονομική θέρμανση γίνεται; Δες ποιοι είναι οι πιο οικονομικοί τρόποι θέρμανσης για να ζεστάνεις τον χώρο σου το χειμώνα του 2022.

Αν υπήρχε ένα ιδανικό σύστημα θέρμανσης για όλα τα σπίτια, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά και δε θα ψάχναμε λύσεις κάθε χρόνο. Αλλά με τις τιμές στον τομέα της ενέργειας στα ύψη, πρέπει και φέτος το χειμώνα να ψάξουμε ποια είναι η πιο οικονομική θέρμανση για τις ανάγκες μας.

Πολλά είναι τα είδη θέρμανσης σπιτιού, αλλά να επιλέξεις θέρμανση χωρίς ρεύμα το 2022 ή όχι; Θέρμανση χωρίς καλοριφέρ ή με καλοριφέρ; Πώς θα πετύχεις οικονομική θέρμανση για ένα δωμάτιο; Ας δούμε παρακάτω τις επιλογές σου, ιδιαίτερα για θέρμανση χωρίς ρεύμα.

Θέρμανση χωρίς ρεύμα: Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης σπιτιού

Ο πιο εύκολος τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα από τη θέρμανση είναι να μονώσεις πολύ καλά το σπίτι σου. Σε πολλά παλιά διαμερίσματα μπορείς να παρατηρήσεις ότι όταν φυσάει δυνατά, κουνιούνται οι κουρτίνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει απώλεια θερμότητας από τα παράθυρα της τάξης του 10 έως 25% και αντίστοιχη απώλεια χρημάτων από την τσέπη σου.

Ποιες είναι οι επιλογές σου για φθηνή θέρμανση για το σπίτι χωρίς ρεύμα; Δες μερικά tips που θα κάνουν το σπίτι σου πιο ζεστό και παράλληλα, θα συμβάλλουν στο να μην λάβεις έναν παραφουσκωμένο λογαριασμό ρεύματος.

Ειδικότερα:

#1 Σφράγισε τα κουφώματα

Σφράγισε παράθυρα και πόρτες που έχουν απώλειες, με ειδικά μονωτικά υλικά και προστατευτικά. Στην αγορά υπάρχουν αφρώδη αεροστόπ για πόρτες, στεγανωτικά λάστιχα για παράθυρα και ταινίες σιλικόνης, τόσο για πόρτες όσο και για παράθυρα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Αν διαθέτεις τζάκι, όταν δεν το χρησιμοποιείς, φρόντισε να κλείνεις το κλαπέτο για να μην χάνεται η θερμότητα από την καμινάδα.  

💡 Αν μένεις σε μονοκατοικία ή στο πάνω-πάνω διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, πέρασε την ταράτσα -εξωτερικά- με ειδικό στεγανωτικό που λειτουργεί ως μόνωση και κρατά σε σημαντικό βαθμό εκτός την υγρασία και το κρύο (στεγανοποίηση - υγρομόνωση).

Όσο καλύτερη η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, τόσο χαμηλότερες οι ανάγκες του για θέρμανση. Αν το budget σου το επιτρέπει, επίλεξε θερμομονωτικά κουφώματα με διπλά τζάμια και θα δεις διαφορά, χειμώνα καλοκαίρι.

#2 Βάλε χοντρές κουρτίνες για έξτρα μόνωση 

Οι λεπτές κουρτίνες αφήνουν το φυσικό φως να μπαίνει και να διαχέεται ελεύθερα στο χώρο. Ωστόσο, επιτρέπουν και στο κρύο να «εισβάλει» στο σπίτι σου με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, οι χοντρές κουρτίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τη διάχυση του κρύου αέρα σε όλο το δωμάτιο όταν υπάρχουν απώλειες από τις ενώσεις των παραθύρων, είναι μονόδρομος.

💡 Πειραματίσου επίσης με διαφορετικά layers στα παράθυρα του σπιτιού σου, επιλέγοντας παραπάνω από μία κουρτίνες, ώστε να είσαι έτοιμος/η για παν ενδεχόμενο.

#3 «Ντύσε» τους τοίχους

Κι όμως οι τοίχοι φαίνεται ότι απορροφούν περίπου το 30% της θερμότητας του σπιτιού. Σίγουρα θα σου έχει τύχει να δεις παραδοσιακά σπίτια με τοίχους διακοσμημένους με χαλιά, φλοκάτες και υφάσματα. Κάποτε αυτή ήταν μία οικονομική λύση θέρμανσης για ένα δωμάτιο.

Στην εποχή μας θα προτιμήσουμε μία πιο μοντέρνα εναλλακτική, όπως είναι οι μεγάλοι πίνακες και οι καθρέφτες, που λειτουργούν τόσο διακοσμητικά, όσο και μονωτικά.  Επίσης, υπάρχουν και στιλάτες μονωτικές ταπετσαρίες,  σε διάφορα σχέδια και υλικά. Επενδύοντας έναν τοίχο με ταπετσαρία, σε μία μεριά που είναι εκτεθειμένη στο κρύο π.χ. βορεινή, διατηρείς την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου.

#4 Επικεντρώσου στα χαλιά

Αν σου αρέσει να τριγυρνάς ξυπόλητος/η στο σπίτι ακόμα και το χειμώνα, τότε φρόντισε να στρώσεις σύντομα τα πατώματα με χαλιά. Ειδικά για τους ενοίκους κατοικιών που βρίσκονται πάνω από πυλωτή, το κρύο φαίνεται να μπαίνει από τα μαρμάρινα πατώματα και τα πλακάκια. Το layering, λοιπόν, με χαλιά αποτελεί μία φθηνή θέρμανση για το σπίτι.

Πώς μπορείς να το εφαρμόσεις; Είτε στρώνεις πρώτα τα μεγαλύτερα χάλια και από πάνω τα μικρότερα,  είτε βάζεις πρώτα κάτω τα χάλια που έχουν ουδέτερους τόνους και από πάνω εκείνα που έχουν διάφορα σχέδια. Όσο πιο χοντρά είναι τα χαλιά, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις στη θερμομόνωση. Προτίμησε, επίσης, τα μάλλινα χάλια, αντί για συνθετικά, καθώς πέρα από οικονομική λύση θέρμανσης, είναι και πιο οικολογική.

#5 Εκμεταλλεύσου τον ήλιο

Μπορεί το κρύο να είναι τσουχτερό, αλλά στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές μέρες ηλιοφάνειας. Οπότε είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτείς τη φυσική θερμότητα που προσφέρει ο ήλιος. Για θέρμανση σπιτιού χωρίς ρεύμα, όσο έχει φως, έχε τις τέντες σηκωμένες και τις κουρτίνες τραβηγμένες. Το βράδυ, μόλις δηλαδή αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, κατέβασε τις τέντες για να «κόβουν» τον αέρα και ξανακλείσε τις κουρτίνες για να κρατήσεις μέσα στο σπίτι τη ζέστη. 

📌 Διάβασε επίσης: Τι είναι η θερμοστατική βαλβίδα / κεφαλή και πώς σε βοηθάει να εξοικονομήσεις στη θέρμανσή σου;

#6 Τοποθέτησε έξυπνα τα έπιπλα

Σκέψου έξυπνα και κάνε οικονομία στη θέρμανση, τοποθετώντας σωστά τα έπιπλα μέσα στον χώρο. Με λίγα λόγια, φρόντισε να μην έχεις βαριά έπιπλα μπροστά από θερμαντικά σώματα, γιατί και απορροφούν τη ζέστη, αλλά και εμποδίζουν τον ζεστό αέρα να διαχέεται παντού. Επίσης, απόφυγε να τοποθετείς τα κεφαλάρια των κρεβατιών κάτω ακριβώς από τα παράθυρα.  

#7 Απομάκρυνε την υγρασία

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά όταν έχει πολλή υγρασία το σπίτι, η αίσθηση του κρύου είναι ακόμα πιο έντονη. Οπότε όταν φυσάει βοριάς, μπορείς να αερίσεις τους χώρους για να πέσει με φυσικό τρόπο η υγρασία. Τέλος, για την υγρασία που κρύβεται μέσα σε ντουλάπια και ντουλάπες, υπάρχουν ειδικοί συλλέκτες που την δεσμεύουν. 

#8 Ζέστανε το κρεβάτι σου

Ποια είναι η πιο οικονομική θέρμανση για να μην κρυώνεις τη νύχτα στο κρεβάτι σου; Χωρίς συζήτηση, η ηλεκτρική κουβέρτα. Αν φοβάσαι να κοιμηθείς με την ηλεκτρική κουβέρτα αναμμένη, άναψέ τη λίγο πριν πας για ύπνο, ώστε να φύγει η υγρασία από τα σεντόνια και το κρεβάτι σου να έχει μία γλυκιά θαλπωρή.

Σε περίπτωση που θες να αποφύγεις την ηλεκτρική κουβέρτα, και προτιμάς μια οικονομική λύση θέρμανσης χωρίς ρεύμα, τότε υπάρχει πάντα η εναλλακτική της θερμοφόρας. Να σημειωθεί όμως πως μια θερμοφόρα ζεσταίνει συγκεκριμένα μόνο σημεία.

#9 Δες το παραδοσιακά με τζάκι ή ξυλόσομπα

Εκτός από το παραδοσιακό τζάκι με τα γνωστά μειονεκτήματα, υπάρχει και η ξυλόσομπα για μία φθηνή λύση θέρμανσης για το σπίτι. Αν το τζάκι σου δεν είναι ενεργειακό, τότε η εναλλακτική της ξυλόσομπας είναι πολύ καλύτερη, γιατί παράγει σταθερή θερμότητα και ταυτόχρονα μπορείς να μαγειρέψεις σε αυτή, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και από το μαγείρεμα. Οι σύγχρονες ενεργειακές ξυλόσομπες που κυκλοφορούν συνδέονται με κεντρική θέρμανση και αποτελούν μία οικονομική λύση θέρμανσης  αφού τα ξύλα έχουν, για την ώρα έστω, το χαμηλότερο κόστος.

#10 Ξεκίνα το μαγείρεμα

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις φανατικά το μαγείρεμα;  Και το σπίτι θα μοσχοβολήσει και θα εκμεταλλευτείς τη θερμότητα από το φούρνο για να ζεστάνεις τουλάχιστον την κουζίνα. Προσοχή, όμως, με τον απορροφητήρα γιατί μπορεί να τραβάει προς τα έξω τις δυσάρεστες μυρωδιές, αλλά δυστυχώς παίρνει και τον ζεστό αέρα. Αν δεν τον χρειάζεσαι πραγματικά, μην τον ανάβεις.

📌 Διάβασε επίσης: 7 συμβουλές για πιο ζεστό σπίτι

Θέρμανση σπιτιού χωρίς ρεύμα, αλλά με καλύτερη απόδοση καλοριφέρ

Υπάρχουν και τρόποι για σχετικά οικονομική θέρμανση με ρεύμα, αλλά αν πρόκειται να ανάψεις καλοριφέρ, δες μερικές συμβουλές για να κάνεις τη θέρμανσή σου πιο αποδοτική.

1. Μη στεγνώνεις τα βρεγμένα ρούχα στα καλοριφέρ 

Το να βάζεις τα βρεγμένα ρούχα πάνω στο καλοριφέρ, δεν είναι ιδανική λύση για να τα στεγνώσεις. Πρώτον, γιατί έτσι μπλοκάρεις τη θερμότητα από το να διαχέεται στο χώρο και δεύτερον, γιατί έτσι γεμίζει το σπίτι υγρασία.

Αν ο καιρός είναι βροχερός και δεν στεγνώνουν με τίποτα, τότε σε ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείς, βάλε την απλώστρα μαζί με τον αφυγραντήρα στην ειδική ρύθμιση.  Διαφορετικά, φρόντισε να βάζεις πλυντήριο τις μέρες που ο καιρός είναι πιο ηλιόλουστος και εκμεταλλεύσου την υψηλότερη θερμοκρασία, απλώνοντας τότε τα ρούχα σου.

2. Τοποθέτησε αλουμινόχαρτο πίσω από τα καλοριφέρ

Μία έξυπνη λύση για να μην πηγαίνει χαμένη η θερμότητα που εκπέμπουν τα καλοριφέρ, είναι να τοποθετήσεις στον τοίχο από πίσω τους αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο παίζει τον ρόλο του «καθρέφτη» της θερμότητας και την αντανακλά προς όλο το δωμάτιο.

3. Κάνε συντήρηση στον λέβητα και εξαέρωση στα καλοριφέρ

Πριν βάλεις σε λειτουργία τον λέβητα, είναι αναγκαίο να γίνει συντήρηση τόσο σε αυτόν, όσο και στον καυστήρα. Έτσι βελτιώνεις την απόδοσή τους και γλιτώνεις χρήματα, τόσο από την ενέργεια που καταναλώνει, αλλά και προλαμβάνεις πιθανές ζημιές.

💡 Δεν θέλεις κεντρική θέρμανση; Μάθε περισσότερα για την αυτόνομη θέρμανση (αυτονόμηση διαμερίσματος).

Η πιο οικονομική θέρμανση για ένα δωμάτιο είναι χωρίς ρεύμα;

Οι συμβουλές που αναφέρουμε παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν να ζεστάνεις κάπως πιο οικονομικά το σπίτι, αλλά και ένα δωμάτιο. Για να πετύχεις οικονομική θέρμανση ενός δωματίου, μην ξεχάσεις να μονώσεις όσο καλύτερα μπορείς το παράθυρο / μπαλκονόπορτα, από όπου μπορεί να χάνεις ενέργεια.

Έπειτα, ένας θερμοπομπός αρκεί για να κάνει τη μέρα σου πιο άνετη, ακόμα κι αν έξω έχει κρύο. Ναι, λειτουργεί με ρεύμα, αλλά είναι από τις πλέον οικονομικές επιλογές θέρμανσης, εφόσον απομονώσεις ένα δωμάτιο.

Αυτές οι μικρές και έξυπνες λύσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όταν επιδιώκεις οικονομική θέρμανση σπιτιού και μάλιστα χωρίς ρεύμα. Αν στην παρούσα φάση βρίσκεσαι σε αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση, φρόντισε να λάβεις υπόψη σου τον διαθέσιμο τρόπο θέρμανσης με βασικό κριτήριο να αποτελεί μια οικονομική λύση θέρμανσης σπιτιού.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Ixomonosi

Ηχομόνωση τοίχου – δωματίου: Λύσεις για να απολαμβάνεις τα πάρτυ στο έπακρο!

Trapezaria saloni 2

Τραπεζαρία στο σαλόνι: Η ιδανική συνύπαρξη των 2 χώρων

Anakainisi chimonas

Προετοιμασία ανακαίνισης: Οι απαραίτητες εργασίες πριν πιάσουν τα κρύα