Εξετάζεις το ενδεχόμενο για θέρμανση σπιτιού με πέλλετ; Πως λειτουργεί η σόμπα pellet; Τι είναι το καύσιμο pellet; Μάθε περισσότερα και πάρε τις αποφάσεις σου!

Οι σόμπες pellet έχουν κερδίσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στον κλάδο θέρμανσης κατοικιών τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής τιμής του καυσίμου (πέλλετ) αλλά και του ότι δεν προκαλούν ρύπανση. Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τι είναι το pellet, πώς κατασκευάζονται οι σόμπες pellet, πώς λειτουργούν, τι πέλλετ να αγοράσεις και ποιο είναι το καλύτερο, ή ποια σόμπα pellet είναι καλύτερη.

Θέρμανση σπιτιού με πέλλετ – Όσα πρέπει να ξέρεις για τις σόμπες pellet

Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις σόμπες pellet καθαυτές καθώς και το καύσιμο pellet, ώστε να μπορέσεις να αποφασίσεις εάν είναι η ιδανική λύση για σένα.

#1 Τι είναι το καύσιμο pellet;

To pellet είναι ένα καύσιμο που παράγεται από τα απόβλητα του ακατέργαστου ξύλου. Αρχικά, τα απόβλητα αυτά υποβάλλονται σε διαδικασία πριονίσματος, στη συνέχεια στεγνώνονται και συμπιέζονται σε μικρούς κυλίνδρους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν περιέχουν κόλλα ή διαλύτες και αποτελούν φυσικό προϊόν.

Στην αρχική τους μορφή, τα pellets χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία ζωοτροφών. Ωστόσο, με την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970, άλλαξε η σύνθεσή τους και μετατράπηκαν καύσιμο. Η καινοτομία σχετίζεται με τη δομή των αποβλήτων, καθώς οι κύλινδροι γίνονται συμπαγείς χάρη στην παρουσία της λιγνίνης. Αυτό τους έκανε κατάλληλους για χρήση τόσο στη βιομηχανία και όσο και στο σπίτι - οικιακές σόμπες pellet, καθώς είναι οικονομικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον.

💡 Πρόσφατα, η σύνθεση των pellets έχει εξελιχθεί, και πέρα από τα pellets ξύλου, κυκλοφορούν στην αγορά και άλλα είδη, όπως τα pellets καλαμποκιού, τα pellets πυρηνόκαρπου, τα pellets ηλίανθου και τα pellets αχύρου.

#2 Πως λειτουργεί η σόμπα pellet;

Οι σόμπες pellet λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τους άλλους τύπους σόμπας καύσης ξύλου. Αυτές καίνε τα pellets (συμπιεσμένα ξύλα) που βρίσκονται μέσα στη χοάνη τους και, μέσω αυτής της καύσης, παράγουν θερμότητα. Η θερμότητα αυτή στη συνέχεια διανέμεται στον περιβάλλοντα χώρο μέσω ανεμιστήρων ή σωλήνων ανταλλαγής θερμότητας.

Ένα σημαντικό εξάρτημα στις σόμπες pellet είναι ο κοχλίας, ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία. Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει την ακριβή δοσολογία των pellets πριν από την εισαγωγή τους στην εστία της σόμπας. Ένας πίδακας αέρα από κάτω βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του καυσίμου και της καύσιμης ύλης. Η θερμότητα που παράγεται από τη φλόγα ανταλλάσσεται με τον αέρα συναγωγής, ενώ ο υπολειπόμενος καπνός απομακρύνεται με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, που διακρίνει τις σόμπες pellet, είναι η παρουσία μιας ηλεκτρικής μονάδας ελέγχου. Αυτή η μονάδα επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και τη διαχείριση των χρόνων ανάφλεξης, συντήρησης και απενεργοποίησης της σόμπας.

#3 Τι πέλλετ να αγοράσω; Ποιο είναι το καλύτερο;

Η ποιότητα των πέλλετ που θα επιλέξεις είναι καθοριστική για την απόδοση της σόμπας. Είναι ιδιάζουσας σημασίας λοιπόν να επιλέξεις πέλλετ υψηλής ποιότητας, με χαμηλή υγρασία και χαμηλά επίπεδα σκόνης. Ανεξάρτητα με το υλικό που θα επιλέξεις – βάσει της σόμπας πέλλετ που θα αγοράσεις, μην κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητά του, διότι αυτή είναι που θα σου δώσει και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα – καλύτερη απόδοση θερμότητας στο σπίτι.

💡 Κράτα στο μυαλό σου όμως ότι η καλύτερη επιλογή είναι εκείνη με την χαμηλότερη δυνατή σκόνη κι υγρασία για βέλτιστη απόδοση.

#4 Τι περιλαμβάνει μια σόμπα pellet;

Μια pellet σόμπα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά στοιχεία:

  • το ρεζερβουάρ καυσίμου,
  • τη βίδα ή βίδα του Αρχιμήδη,
  • το διαμέρισμα αέρα καύσης,
  • τον ανεμιστήρα/συσσωρευτή,
  • τους ανάλλακτές θερμότητας,
  • τον απαγωγέα αερίου,
  • την εστία καύσης,
  • τον συλλέκτη τέφρας,
  • την πόρτα,
  • τον φλογοκόφτη,
  • το θερμαντικό στοιχείο αυτόματης ανάφλεξης.

Η δομή και η λειτουργία για μια σόμπα pellet παραμένουν πανομοιότυπες ανεξάρτητα από τον τύπο pellet που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν, ωστόσο, σόμπες pellet ενός καυσίμου, δηλαδή κατάλληλες για ένα συγκεκριμένο τύπο pellet, και σόμπες πολλαπλών καυσίμων, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν με παραδοσιακά pellets ξύλου ή και με αυτά φυτικής προέλευσης.

📌 Εάν η λύση για θέρμανση σπιτιού με pellet σόμπα δεν πιστεύεις πως σου ταιριάζει, μπορείς να εξετάσεις άλλες διαθέσιμες λύσεις για θέρμανση με ρεύμα. Ρίξε μια ματιά στο πρόσφατο άρθρο του Spitogatos: Οικονομική θέρμανση με ρεύμα το 2023: Ποιο θερμαντικό σώμα καίει λιγότερο ρεύμα;

#5 Ποια είναι η καλύτερη pellet σόμπα;

Η καλύτερη σόμπα pellet, πέρα από τα χαρακτηριστικά της, εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες. Στην αγορά θα βρεις κορυφαίες εταιρίες οι οποίες διαθέτουν σόμπες pellet. Ωστόσο το «κλειδί» είναι να αξιολογήσεις, μεταξύ άλλων, την απόδοση, την αποθήκευση pellet, τις λειτουργίες ελέγχου κ.λπ., προκειμένου να μπορέσεις να πάρεις τη σωστή απόφαση.

💡 Να θυμάσαι: όσο καλύτερη η ενεργειακή κλάση του σπιτιού, τόσο χαμηλότερες είναι και οι ανάγκες του για θέρμανση. Κοινώς, θα ξοδεύεις λιγότερα χρήματα για καύσιμα.

#6 Ποια σόμπα pellet είναι πιο αξιόπιστη;

Οι αξιόπιστες σόμπες pellet διακρίνονται από την ποιότητα κατασκευής και την τεχνολογία που διαθέτουν. Για να επιλέξεις την ιδανική διάβασε κριτικές χρηστών, προτίμησε αξιόπιστους κατασκευαστές και εξέτασε την εγγύηση.

📌 Ανακάλυψε περισσότερα και για τους οικονομικούς τρόπους θέρμανσης χωρίς ρεύμα για να έχεις μια πιο πλήρη εικόνα. Κάνε κλικ και διάβασε το νέο άρθρο του Spitogatos: Αυτοί είναι οι πιο οικονομικοί τρόποι θέρμανσης σπιτιού χωρίς ρεύμα το 2023

#7 Ποια είναι τα τοπ πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μια σόμπας pellet;

Όπως όλα τα μέσα θέρμανσης, έτσι και η σόμπα pellet έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας τα δούμε συνοπτικά παρακάτω. Συγκεκριμένα:

(α) Στα πλεονεκτήματα μιας σόμπας pellet περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Οικονομική θέρμανση – Οικονομικά αποδοτικό καύσιμο, άρα εξοικονόμηση χρημάτων
  2. Ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα – Eco-friendly λύση
  3. Χαμηλές εκπομπές (επιβλαβών) σωματιδίων
  4. Ευκολά χρήσης
  5. Εξαιρετική απόδοση κι αποτελεσματικότητα
  6. Αυτονομία και ανεξαρτησία από τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
  7. Δεν απαιτείται η χρήσης της παραδοσιακής καμινάδας

(β) Στα μειονεκτήματα τώρα αυτής της επιλογής, πρέπει να έχεις κατά νου τα κάτωθι:

  1. Αρκετός χώρος για αποθήκευση pellets
  2. Δυσκολία μεταφοράς των σακιδίων με τα pellets
  3. Συνήθως, δεν λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
  4. Συχνότερος καθαρισμός/συντήρηση σε σχέση με μέσα θέρμανσης με άλλα καύσιμα
  5. Ενδεχόμενο υψηλό κόστος για αγορά
  6. Ίσως λιγότερο ελκυστική, αισθητικά, σε σχέση με μια παραδοσιακή σόμπα
  7. Μπορεί να είναι θορυβώδης

💡 Στην αγορά θα βρεις δεκάδες επιλογές για σόμπες pellet για όλα τα γούστα και όλα τα budget. Ωστόσο πιο φθηνή δεν σημαίνει χειρότερη και πιο ακριβή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη. Πριν προχωρήσεις στην όποια αγορά, συγκέντρωσε τις διαθέσιμες επιλογές, αξιολόγησε βάσει σωστών κριτήριων και λάβε τις αποφάσεις σου λελογισμένα και με πλήρη σύνεση!

Επιλέγοντας τη σωστή σόμπα pellet, καθώς και το καλύτερο pellet, μπορείς να απολαύσεις αποδοτική, οικονομική, και οικολογική θέρμανση στο σπίτι σου. Αναζητάς περισσότερες συμβουλές για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Τέλος, αν τη δεδομένη στιγμή, βρίσκεσαι σε αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση, φρόντισε να λάβεις υπόψη σου τον διαθέσιμο τρόπο/μέσο θέρμανσης με βασικό κριτήριο να αποτελεί μια οικονομική λύση για θέρμανση του σπιτιού.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Neroxytis arwmatiko

Νεροχύτης από fragranite: Τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;