Αναζητάς τρόπους για να έχεις τον τέλειο φωτισμό στο σπίτι σου, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα; Αν ναι, τότε οι απλίκες είναι η απάντηση που ψάχνεις. Δες γιατί να επιλέξεις απλίκες για τον οικιακό σου φωτισμό και πως να τις διαλέξεις.

Ο σωστός φωτισμός είναι πολύ σημαντικός σε ένα σπίτι και μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικούς τρόπους. Μεταξύ αυτών είναι και οι απλίκες, ή αλλιώς φωτιστικά τοίχου. Ο όρος "appliques" προέρχεται από τη γαλλική λέξη "appliquer", που σημαίνει «εφαρμόζω», και υποδηλώνει έναν τύπο φωτιστικού με μικρές διαστάσεις και βασικό ή πιο πλούσιο σχεδιασμό από διάφορα υλικά, όπως το χρωματιστό γυαλί.

Τα επιτοίχια αυτά φωτιστικά είναι συμπαγείς λαμπτήρες που όμως μαρτυρά και το όνομα τους τοποθετούνται απευθείας πάνω στον τοίχο, παρέχοντας διάχυτο φωτισμό ολόκληρου του χώρου. Στην πραγματικότητα, δε, είναι η πιο ευέλικτη και δημοφιλής επιλογή φωτισμού εσωτερικών χώρων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: υπάρχουν επίσης στεγανά και αδιάβροχα επεξεργασμένα φωτιστικά τοίχου που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να φωτίζουν εξωτερικούς χώρους, όπως μπαλκόνια και βεράντες.

📌 Διάβασε επίσης: Ηλιακός Φωτισμός: 5 καλοκαιρινές ιδέες για το μπαλκόνι ή τον κήπο σου

Πότε οι απλίκες είναι η ιδανική επιλογή;

Οι απλίκες είναι τα ιδανικά φωτιστικά αν θέλεις να φωτίσεις μικρούς χώρους, όπως διαδρόμους, μπαλκόνια, εισόδους. Επιπλέον, αποτελούν μια έξυπνη λύση για πιο… τεχνικά προβλήματα, αν για παράδειγμα έχεις χαμηλά ταβάνια όπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν πολυέλαιοι ή μεγάλα κρεμαστά φωτιστικά. Επιπλέον, εφόσον είναι επιτοίχια φωτιστικά, λύνουν το πρόβλημα όσων δεν μπορούν να τοποθετήσουν έναν πολυέλαιο στη μέση του δωματίου λόγω έλλειψης ηλεκτρικής σύνδεσης.

Πως να επιλέξεις τις τέλειες απλίκες για το σπίτι σου;

Για να επιλέξεις τα ιδανικά φωτιστικά τοίχου, πρέπει πρώτα απ' όλα να ξεκινήσεις από τον διαθέσιμο χώρο, το στυλ και την ατμόσφαιρα που θέλεις να δώσεις στο σπίτι σου. Τα φωτιστικά τοίχου, σε αντίθεση με τα φωτιστικά δαπέδου ή τα επιτραπέζια φωτιστικά, δεν είναι κινητά στοιχεία, αλλά σταθερά φωτιστικά. Να έχεις στο μυαλό σου λοιπόν πως αυτά θα παραμείνουν στους τοίχους του σπιτιού σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, καλό είναι να σκεφτείς προσεκτικά τον τύπο της απλίκας που ταιριάζει καλύτερα στο εσωτερικό του σπιτιού σου, το προσωπικό σου γούστο και τον τύπο του φωτός που χρειάζεσαι.

💡 Οι απλίκες, δε, ταιριάζουν τέλεια, σε δωμάτια με πλούσιες κουρτίνες. Δες πώς να επιλέξεις τις σωστές κουρτίνες για το σπίτι σου.

Στην αγορά θα βρεις δεκάδες απλίκες οι οποίες εξυπηρετούν διαφορετικά στυλ και ανάγκες. Από τη μία, υπάρχουν οι πιο κλασικές και παραδοσιακές απλίκες τοίχου, ενώ από την άλλη θα βρεις τα πιο σύγχρονα μοντέλα που χαρακτηρίζονται από μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Παράλληλα, δε, υπάρχουν οι καλλιτεχνικές, γλυπτικές, πολύχρωμες απλίκες τοίχου, σαν αληθινά έργα τέχνης τοίχου.

Πέρα από το στυλ της απλίκας που θα επιλέξεις είναι σημαντικό να εξετάσεις και το είδος του φωτισμού που επιθυμείς.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν:

  • απλίκες που εκπέμπουν διάχυτο φως,
  • απλίκες με βραχίονα για πιο διάχυτο και άμεσο φως προς τα κάτω ή προς τα πάνω,
  • μοντέλα με περιστρεφόμενο βραχίονα για να κατευθύνεις το φως στο χώρο που θέλεις, και τέλος,
  • φωτιστικά τοίχου που παρέχουν απαλό φωτισμό.

Επιπλέον, οι απλίκες ταιριάζουν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και στο μπάνιο σου. Επιλέγοντας τα σωστά επιτοίχια φωτιστικά για το μπάνιο σου θα δημιουργήσεις την τέλεια ατμόσφαιρα και παράλληλα, θα έχεις το φως που χρειάζεσαι για τις καθημερινές σου ανάγκες.

📌 Διάβασε επίσης: Επιλογές φωτισμού για να μεταμορφώσεις το μπάνιο σου

Ανακάλυψε μια νέα διάσταση φωτισμού για το σπίτι σου με τις κατάλληλες απλίκες και δημιούργησε την τέλεια ατμόσφαιρα για κάθε δωμάτιο! Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα για διακόσμηση και πολλές ιδέες για να δώσεις στο σπίτι σου το στυλ που αναζητάς.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου