Ελπιδοφόρα αύξηση των στεγαστικών δανείων τον Απρίλιο, αλλά μέχρι εκεί

Σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης σε επιμέρους αγορές καταγράφονται τον τελευταίο μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις μεσιτών σύμφωνα με τις οποίες ήδη τόσο στην αγορά κατοικίας όσο και στην αγορά καταστημάτων οι τιμές πώλησης έχουν καθηλωθεί, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι επανέρχεται.

Το πρώτο σημάδι οριακής αναθέρμανσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος καταγράφηκε στις τράπεζες στις οποίες η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αλλά και ο ρυθμός εκταμιεύσεων έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του χρόνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο αριθμός των αιτήσεων για εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων έχει αυξηθεί σημαντικά.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν την αγορά κύριας κατοικίας σε περιοχές στις οποίες το μέσο επίπεδο τιμών είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τη μέση τιμή της Αττικής. Παράλληλα, επισημαίνουν, ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και του νότιου Ευβοϊκού. Αντίθετα, στην αγορά του κέντρου της Αθήνας, η ζήτηση είναι περιορισμένη, ενώ καθηλωμένη εμφανίζεται και στις περιοχές στις οποίες η ζήτηση προέρχεται από μεσαία εισοδήματα.

«Τα μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομής θα ενισχύσουν τη ζήτηση για κατοικίες αλλά και συνακόλουθα για στεγαστικά δάνεια. Αυτό μπορεί, όχι μόνο να ανατρέψει την καθοδική πορεία των τιμών που σημειώθηκε από το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου που πέρασε, αλλά και να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και κυρίως σε περιοχές με ισχυρή ζήτηση για αγορά κατοικίας.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν ο ρυθμός εκταμίευσης στεγαστικών δανείων θα είναι υψηλός. Με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 10-15%, η ζήτηση για αγορά κατοικίας θα εξακολουθήσει να είναι υψηλή και αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της πλεονάζουσας προσφοράς κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ας σημειωθεί ότι οι δύο συγκεκριμένες αγορές καλύπτουν το 50% περίπου της συνολικής αγοράς κατοικίας» τόνιζε χαρακτηριστικά υπεύθυνος για τη στεγαστική πίστη μεγάλης εμπορικής τράπεζας.

Κινητικότητα, όχι ανάκαμψη

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημάδια που καταγράφονται στην αγορά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ενδείξεις για επερχόμενη ανάκαμψη. «Το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από υποψηφίους αγοραστές ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη ότι τα χειρότερα πέρασαν. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο τοπικών αγορών θα εμφανίζονται διαφορετικά πρόσωπα. Σε άλλες η ζήτηση θα είναι ισχυρή ενώ σε άλλες υποτονική. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χειρότερα πέρασαν» επισήμανε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στα βόρεια προάστια. Ανάλογη εικόνα έχει δημιουργηθεί και στην αγορά μικρών γραφείων και καταστημάτων. Στις συγκεκριμένες αγορές, αν και δεν καταγράφηκε, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα, αύξηση της ζήτησης για ενοικίαση, εντούτοις ανακόπηκε ο έντονος ρυθμός αύξησης της προσφοράς.

«Από τη μία πλευρά η πασχαλινή αγορά και από την άλλη η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης φαίνεται ότι συνέβαλαν στο να ανακοπούν οι αρνητικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο του χρόνου όπου οι δείκτες προσφοράς μεταβάλλονταν με διψήφιους ρυθμούς. Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν πρόκειται για μία περιστασιακή εξέλιξη ή για ανατροπή της δυσμενούς εικόνας» επισήμανε χαρακτηριστικά συνδικαλιστής έμπορος σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη των δεικτών διαθεσιμότητας.

Οσον αφορά την αγορά γραφείων, μπορεί ο αριθμός των ξενοίκιαστων γραφειακών χώρων να εμφανίζει περαιτέρω βελτίωση αλλά με ρυθμούς σαφώς χαμηλότερους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. «Αυτό που παρατηρείται στην αγορά των μικρών γραφείων είναι μία σταδιακή μετακίνηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών με γνώμονα τη μείωση του κόστους. Στην επιλογή αυτή θα πρέπει να αποδοθεί το γεγονός ότι στους μεγάλους και πολυτελείς γραφειακούς χώρους οι δείκτες διαθεσιμότητας εμφανίζουν συνεχή επιδείνωση. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές των ενοικίων για τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν φαίνεται να υποχωρούν με έντονους ρυθμούς, σχολίαζε μεσίτης όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στην αγορά γραφειακών χώρων της Αττικής.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων