Μείωση ενοικίου – Ποιους αφορά

Όπως είναι ήδη γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει τη μείωση του ενοικίου επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο, για όσους πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Μέσα από την πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μπορούν πλέον να δηλώνουν τα στοιχεία του σπιτιού τους και του εκμισθωτή τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τον εργοδότη τους, ώστε να λάβουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του Απριλίου. Αντίστοιχα διαθέσιμη είναι στο σύστημα Εργάνη, η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητο για την εγκατάστασή τους και οι οποίες πλήττονται δραστικά από την επιδημία του κορονοιού, να προβούν στην υπεύθυνη δήλωση για την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο.

Επίσης, η μείωση του μισθώματος επεκτείνεται και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, όπως και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοιού, ακόμα και αν δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, καθώς και στους εργαζομένους αυτών των εταιρειών, σύμφωνα με τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Τη μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους θα θεσπίσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε προσωρινή αναστολή, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της έδρας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται η θέσπιση ευνοικών φορολογικών ρυθμίσεων με κλιμακωτές και στοχευμένες ελαφρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση των ενοικίων κατά 40% και στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος. Στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

Διευκολύνσεις δόμησης και αυθαιρέτων

Ψηφιοποιείται όλο το περιβάλλον που θα κινούνται από εδώ και πέρα μηχανικοί, επενδυτές και ιδιώτες. Με το πάτημα ενός κουμπιού - χωρίς να είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες - ένας ιδιώτης, ένας μηχανικός ή ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να ενημερώνεται για τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, τις χρήσεις γης, τα όρια των οικισμών, τις δασικές εκτάσεις, τις αρχαιολογικές και προστατευόμενες περιοχές.

Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκτιμούν πως σε δυο χρόνια θα έχει ανέβει το 70% των πληροφοριών στον ψηφιακό χάρτη, σε τρία θα είναι ένα λειτουργικό πολεοδομικό εργαλείο, ενώ σε πέντε χρόνια θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες και ο χάρτης θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, συγκεκριμένες διατάξεις που βρίσκονται στο άρθρο 54 της ΠΝΠ ευνοούν τόσο πολίτες όσο και επαγγελματικούς φορείς του τεχνικού κόσμου σχετικά με παρατάσεις.

Ειδικότερα με τη διάταξη στο άρθρο 54:

• Δίνεται παράταση έως και τις 31.12.2020 στην καταληκτική ημερομηνία ισχύος των οικοδομικών αδειών και συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις όπου έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και η τυχόν στέγη του κτιρίου.

• Δίνεται παράταση έως τις 08.08.2020 στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για δηλώσεις υπαγωγής με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 στον ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου έως 31.12.2013.

• Δίνεται παράταση 6 μηνών της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης του άρθρου 99 του ν. 4495/2017.

• Δίνεται παράταση της ισχύς τους έως και τις 30.09.2020 για τις προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών, τις οικοδομικές, άδειες και τις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, για όσες λήγουν στο διάστημα από 01.03.2020 έως και 30.6.2020.

• Παρατείνονται έως και τις 30.09.2020 οι προθεσμίες αναθεώρησης άδειας μετά από λήξη της και ειδικότερα οι προθεσμίες των τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία λήξης της άδειας και σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης. Επίσης, δίνεται παράταση ενός (1) έτους της δυνατότητας αναθεώρησης του χρόνου ισχύος των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας σε περίπτωση που αυτές έληγαν κατά το διάστημα από 01.03.2020 έως και 30.6.2020.

• Αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα μεταξύ 01.03.2020 και 30.6.2020 οι προθεσμίες των τριάντα (30) ημερών για τις περιπτώσεις αυτόβουλης πραγματοποίησης κατεδάφισης - αποκατάστασης της αυθαιρεσίας από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας και της προθεσμίας των τεσσάρων (4) μηνών από τη διαπίστωση της πολεοδομικής παράβασης. Έτσι, δεν επιβάλλεται πρόστιμο διατήρησης και το πρόστιμο ανέγερσης περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς του συντελεστή δόμησης σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων, δεσμευμένων οικοπέδων (που δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων) και έχει παγώσει για χρόνια η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, εγκαταλελειμμένων βιομηχανιών αλλά και ξενοδοχείων, οι οποίοι τώρα μπορούν να βγουν από την ομηρεία μέσω της ενεργοποίησης του πολεοδομικού εργαλείου που είναι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Στόχος είναι το όποιο εμπόδιο υπάρχει σήμερα στην αξιοποίηση ενός ακινήτου να υπερπηδάται με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε περιοχές υποδοχής. Την ίδια ώρα, στον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης να εφαρμοστεί και στην τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Παράταση στις δόσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το Υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75 Α, 30-03-2020), σύμφωνα με την οποία:

• Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας 1ης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία.

• Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

• Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

• Αυτονόητο είναι ότι η ανωτέρω αναστολή πληρωμών αποτελεί δικαίωμα του οφειλέτη και συνεπώς αυτός δύναται, εφόσον επιθυμεί, να συνεχίσει την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων προς την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, χωρίς να κάνει χρήση της αναστολής, όπως ισχύει αντίστοιχα και για την αναστολή των υπολοίπων υποχρεώσεων (φορολογικών και ασφαλιστικών) των οφειλετών.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ανωτέρω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία και τα οποία θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να τους παρέχουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Νέα έκκληση προς τους πολίτες να αξιοποιήσουν έως τον Απρίλιο τη ρύθμιση για την προστασία της α κατοικίας τους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Ιωάννη Στουρνάρα, επί της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2019.

Άλλες εκπτώσεις και παρατάσεις

Το Υπουργείο Υποδομών έδωσε οδηγία στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής νερού, σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της πανδημίας.

Έχει παγώσει η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, παρότι το 50% των στοιχείων έχει ήδη παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το πάγωμα της διαδικασίας μεταθέτει επί της ουσίας για το 2021 την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και κατ’ επέκταση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών παράλληλα σχεδιάζει εκπτώσεις στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ οι οποίες θα φθάνουν έως 25%, όχι μόνο για όσους εισπράττουν μειωμένα εισοδήματα από ακίνητα, αλλά για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπτωση που επιλέξουν να τον εξοφλήσουν εφάπαξ.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων