Με το πέρασμα των χρόνων οι τάσεις στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αλλάζουν, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ξεπερασμένες ιδέες που αγαπάμε να μισούμε και σίγουρα δεν γίνεται να τις σβήσουμε από τη μνήμη μας.

Τα Χριστούγεννα, εκτός από εορταστική περίοδος, είναι μια εποχή που σου προκαλεί έντονη νοσταλγία. Ποιος δεν αναπολεί τις γιορτές των παιδικών του χρόνων, τότε που όλα φάνταζαν πιο όμορφα και ανέμελα;

Μαζί, όμως, με τις όμορφες αναμνήσεις, σίγουρα υπάρχουν και κάποιες διακοσμητικές συνήθειες που, ευτυχώς, έχουν πλέον ξεπεραστεί. Βέβαια, όσο και αν τις απεχθανόμαστε, πάντα θα κρύβεται σ’ αυτές μια αγάπη και μια στοργή για τα χρόνια που αντιπροσωπεύουν και τις στιγμές που μας φέρνουν στο μυαλό. Άρα, μιλάμε για ξεπερασμένες μεν, ποτέ ξεχασμένες δε, ιδέες χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί μερικές χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές τάσεις, που λατρεύουμε να μισούμε όταν τις θυμόμαστε ή τις πετυχαίνουμε κάπου.

7+1 ξεπερασμένες ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που λατρεύουμε να μισούμε

#1 Υπερβολικός στολισμός δέντρου

Ποιος δε θυμάται τα τεράστια διακοσμητικά στολίδια της παιδικής του ηλικίας, που φόρτωναν τόσο πολύ το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι αυτό -οριακά- να γείρει; Και φυσικά, δεν ήταν μόνο το υπερβολικό τους μέγεθος, αλλά και η ποσότητα αυτών. Πόσες μπάλες να χωρέσουν πια σ’ ένα δέντρο; Και, όμως, είναι βέβαιο πως αν δεις τώρα ένα τέτοιο στολισμένο δέντρο, ακόμα και αν αποτελεί μέρος του στολισμού ενός μικρού σπιτιού, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι: «Αχ τι χαριτωμένο».

#2 Πολύχρωμα λαμπάκια παντού

Σίγουρα, η περίοδος των γιορτών χρειάζεται πάντα λίγη περισσότερη λάμψη από τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνουμε. Από όποια πλευρά και αν το δούμε, το να χρησιμοποιήσουμε φέτος λιγότερα φωτάκια είναι κέρδος. Αρχικά, λόγω της ενεργειακής κρίσης: λιγότερα λαμπιόνια σημαίνει λιγότερο κόστος. Ταυτόχρονα, μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα και κάνουμε καλό στο περιβάλλον. Και τέλος, από αισθητικής απόψεως, λιγότερα πολύχρωμα φωτάκια να αναβοσβήνουν σε μπαλκόνια και κήπους, δίνουν ένα πιο κομψό αισθητικό αποτέλεσμα.

Φέτος, ας αφήσουμε στην άκρη τους διαγωνισμούς με τους γείτονες για το ποιος έχει κάνει τον πιο εντυπωσιακό στολισμό με φώτα. Δεν χρειάζεται και Φωτεινός Άγιος Βασίλης και αστέρι και πολύχρωμα φωτάκια να αναβοσβήνουν. Εκτός αν θέλεις ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του σπιτιού σου να γίνει viral.

📌 Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση: Οι πιο εξτραβαγκάντ διακοσμήσεις σπιτιών

#3 Φουσκωτoί Άγιοι Βασίληδες και ελαφάκια

Αυτοί οι φουσκωτοί Άγιοι Βασίληδες και τα ελαφάκια, που μετά από λίγες μέρες ξεφουσκώνουν και γίνονται μία άμορφη μάζα, πως γίνεται να μην σε εκνευρίζουν; Απλά θυμήσου πόση στεναχώρια περνούσες μικρός/ή όταν αργά-αργά ξεφούσκωνε κι εσύ δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για αυτό. Τι και αν προσπαθούσες ξανά και ξανά να τον φουσκώσεις. Εκείνος ήταν σαν να έκανε το «χρέος» του κι έπρεπε να φύγει στα γρήγορα.

#4 Πούλιες και παγιέτες παντού και πάντα

Οι πούλιες και οι παγιέτες ήταν χαρακτηριστικές στη διακόσμηση και την ένδυση παλαιότερων δεκαετιών. Σαν υλικό είναι, σίγουρα πολύ εορταστικό, αλλά η υπερβολική χρήση του μπορεί να φανεί λιγάκι κιτς. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι πούλιες έχουν επιστρέψει, και μάλιστα, για τα καλά, καλύτερα φέτος να υπάρξει μια αυτοσυγκράτηση ως προς την χρήση τους. Αρκεί να πασπαλίσουμε μερικές πούλιες για ένα καλόγουστο αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται να βάλουμε ούτε την Πούλια, αλλά ούτε τον Αυγερινό στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού μας για να εντυπωσιάσουμε!

#5 Ποδιές δέντρων σε ξεπερασμένες υφές

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να ήταν στολισμένο υπερπαραγωγή με δεκάδες στολίδια σε διάφορα χρώματα και σχέδια και φυσικά, χιλιάδες λαμπάκια. Ωστόσο, από κάτω υπήρχε μία ποδιά από λινάτσα ή μία φθηνή τσόχα (ή ακόμα και χριστουγεννιάτικο χαρτί περιτυλίγματος) με ένα πακέτο μπαμπάκι για ντεκόρ. Καταστροφή! Άγνωστο το πως και γιατί αυτό θεωρήθηκε μια πρακτική και όμορφη λύση για να μην φαίνεται η βάση του δέντρου. Ευτυχώς, δεν άργησαν να βγουν ποδιές με πολύ πιο ωραίες υφές, όπως βαμβακερό ύφασμα, βελούδο, ακόμα και ψεύτικη γούνα.

#6 Χριστουγεννιάτικες κάρτες, Άγιοι Βασίληδες και λαμπιόνια με μουσική

Τα παλαιότερα χρόνια, τα πάντα έπρεπε να παίζουν μουσική: οι χριστουγεννιάτικες κάρτες, οι Άγιοι Βασίληδες, ακόμα και τα λαμπάκια. Και πραγματικά, μιλάμε για ηχορύπανση! Για ηχορύπανση που για κάποιο λόγο βρίσκαμε υπέροχη και την αναζητούσαμε παντού. Σαν να κουβαλούσε μαζί της το χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Η μουσική την περίοδο των γιορτών σίγουρα μας βάζει στο mood, ωστόσο δεν γίνεται ό,τι και αν ανοίγεις, από κάρτα μέχρι λάμπα, να παίζει μουσική. Και ναι, μπορεί για πολλά πολλά χρόνια αυτό να αγαπήθηκε από πολλούς, αλλά πρόκειται για μια λογική που είναι προτιμότερο να παραμείνει στο χθες… μια για πάντα!

#7 Χρωματιστή συνθετική βροχή και βαμβάκι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Σίγουρα το πιο κιτς διακοσμητικό για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν η χρωματιστή συνθετική βροχή. Υπήρχε διαθέσιμη σε όλα τα χρώματα και χρησιμοποιούταν για να καλυφθεί όποιο σημείο του χριστουγεννιάτικου δέντρου είχε μείνει λιγάκι «γυμνό», λιγάκι αστόλιστο. Και φυσικά, η τελευταία πινελιά για ένα τέτοιο αριστούργημα, ήταν το βαμβάκι, το οποίο έπαιζε τον ρόλο του χιονιού. Συχνά, αυτή η συνθετική βροχή μαζί με το βαμβάκι, συνδυαζόταν με πλαστικά λουλούδια, τα οποία εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό στο στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

#8 Φανταχτερά και matchy-matchy στοιχεία στον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού

Τα ασορτί -και κάπως φαντεζί- σερβίτσια που χρησιμοποιούσαν η μητέρα και η γιαγιά εξακολουθούν να έχουν τη θέση τους στα εορταστικά τραπέζια. Ωστόσο, σε μια λιγότερο αυστηρή εμφάνιση, ενώ συνδυάζονται υπέροχα και με πιο σύγχρονα στοιχεία πάνω στο τραπέζι (π.χ. ποτήρια). Το ίδιο ισχύει και με τα άκρως εορταστικά τραπεζομάντηλα με τις διάφορες φιγούρες των εορτών πάνω, τις πολυχρωμίες, τα μοτίβα, τις διαφορετικές υφές ή ακόμα και τα layers. Όσο festive και αν είναι ένα τέτοιο τραπεζομάντηλο, σίγουρα less is more. Επίσης, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις διπλωμένες κάρτες θέσεων μπροστά ή μέσα σε κάθε πιάτο, καθώς και τα διάσπαρτα στολίδια και το glitter πάνω στο τραπέζι, ανάμεσα στη σαλάτα και την πιατέλα με την γαλοπούλα;

Τα Χριστούγεννα πάντοτε μας προσφέρουν μια αίσθηση νοσταλγίας. Και σίγουρα, όσο κι αν αλλάζουν οι τάσεις στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ενός σπιτιού, όσο και βρίσκουμε κάποιες ιδέες ξεπερασμένες, αυτές ακριβώς μας προσφέρουν ένα μίνι ταξίδι νοσταλγίας στο παρελθόν. Έστω και στιγμιαίο. Φρόντισε όμως να κρατήσεις τις παραπάνω τάσεις στη μνήμη σου, κάνοντας πιο μίνιμαλ, ή έστω πιο σύγχρονες, επιλογές στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για το 2022.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mikro saloni1

Διακόσμηση σαλονιού μικρού: Ιδέες για διακόσμηση μικρού σαλονιού με τραπεζαρία ή χωρίς