Έχεις μικρό σπίτι και ο στολισμός τους ενόψει εορτών σε προβληματίζει; Αν ναι, λύσεις υπάρχουν. Βρες 10 τρόπους να στολίσεις έξυπνα ένα μικρό σπίτι.

Μήπως κοιτάς τριγύρω στο σπίτι σου και αναρωτιέσαι πού θα μπορούσες να τοποθετήσεις ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Δεν υπάρχει λόγος ο περιορισμένος χώρος που διαθέτεις να μειώσει την ευχαρίστηση που μπορούν να σου δώσουν οι γιορτές.  Τι γίνεται, λοιπόν, αν ζεις σε ένα μικρό διαμέρισμα, χωρίς πολλούς εσωτερικούς ή/και εξωτερικούς χώρους; Μην πτοείσαι, αρκεί λίγη έμπνευση για να φτιάξεις τη διακόσμηση που ονειρεύεσαι.  

Παρακάτω θα βρεις 10 έξυπνες λύσεις εορταστικού στολισμού για γκαρσονιέρα και στούντιο. 

Ιδέες Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης για μικρό σπίτι

#1 Φέρε τον στολισμό στα μέτρα σου

Αρχικά, πρέπει να σκεφτείς τη λειτουργικότητα του χώρου μετά την χριστουγεννιάτικη διακόσμησή του.  Αν παραφορτώσεις με στολίδια ένα μικρότερο σπίτι, μετά δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις άνετα. Δεν χρειάζεται λοιπόν να βάλεις παντού στολίδια, ιδιαίτερα αν δεν έχεις πολύ ελεύθερο χώρο. Ωστόσο μπορείς να τοποθετήσεις χαρακτηριστικά κομμάτια που δίνουν τη γιορτινή πινελιά. Ένα από αυτά είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν έχεις κάπου μία ελεύθερη γωνιά, που δεν θα περιορίζει τις κινήσεις σου, τοποθέτησε εκεί ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν πάλι δεν σε παίρνει για ολόκληρο δέντρο,  τότε μπορείς να δώσεις έμφαση στη διακόσμηση των τοίχων, των επίπλων, των παραθύρων, αλλά και του ταβανιού.  

#2 Αντί για Χριστουγεννιάτικο δέντρο 

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διακοσμήσεις γιορτινά έναν μικρό χώρο, αν δεν χωράει χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι να χρησιμοποιήσεις μία εναλλακτική λύση. Δηλαδή, αν έχεις ήδη κάποιο δεντράκι, μπορείς να του βάλεις πάνω φωτάκια.  Αυτή την εποχή υπάρχουν στα φυτώρια μικρά έλατα, από 30 έως 50 εκατοστά, που μπορείς να τα τοποθετήσεις επάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού ή όπου αλλού έχεις χώρο και να τα στολίσεις.  

📌 Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση 2022: Στολισμός Δέντρου & Γιορτινή Διακόσμηση ανά Δωμάτιο

#3 Κρέμασέ τα από το ταβάνι 

Πριν μερικά χρόνια, είχαν γίνει μεγάλη μόδα τα ανάποδα δέντρα, τα οποία στηρίζονται από το ταβάνι. Για όσους δεν διαθέτουν πολύ χώρο αποτελεί μία έξυπνη εναλλακτική. Ωστόσο, θέλει αρκετή προσοχή στην τοποθέτηση, διότι υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να σου έρθει στο κεφάλι! Μπορείς πάντα βέβαια να κρεμάσεις λαμπάκια, μικρά στολίδια και γιρλάντες που είναι πιο ελαφριά. Ιδιαίτερα τα λαμπάκια που μοιάζουν με βροχή, δείχνουν υπέροχα.

#4 Στόλισε τα παράθυρα του σπιτιού σου 

Μία, εξίσου, χαριτωμένη λύση είναι να κρεμάσεις φωτάκια από τα κουρτινόξυλα, είτε σαν γιρλάντα, είτε σαν βροχή.  Επίσης, μπορείς να στολίσεις με μικρά διακοσμητικά τις κουρτίνες. Υπάρχουν, φυσικά και τα χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα για τα τζάμια που λατρεύουν τα παιδιά, καθώς και το σπρέι με τη μορφή χιονιού που σχεδιάζεις με στένσιλ τα δικά σου χριστουγεννιάτικα μοτίβα. Η απόφαση είναι δική σου!  

#5 Διακόσμησε τους τοίχους 

Εφόσον δεν έχεις χώρο στο πάτωμα, μπορείς να στολίσεις τους τοίχους του σπιτιού σου! Όρεξη να έχεις και έμπνευση. Ενδεικτικά, μπορείς να φτιάξεις στεφάνια και γιρλάντες με κλαδιά από έλατα και πολύχρωμες μπάλες. Φυσικά υλικά μπορείς να προμηθευτείς από εκεί που πουλάνε τα δέντρα ή ψεύτικα οικολογικά στα μαγαζιά με εποχιακά είδη. Στερέωσε χριστουγεννιάτικες κάλτσες ή κάρτες και φτιάξε ένα αυτοσχέδιο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπάκια. Οι επιλογές είναι πολυάριθμες! Αρκεί να βρεις εκείνη που ταιριάζει στα γούστα και την συνολική αισθητική του σπιτιού σου.   

#6 Χρησιμοποίησε χριστουγεννιάτικα μικροαντικείμενα 

Όταν υπάρχει θέμα χώρου, ακόμα και το παραμικρό έξτρα αντικείμενο δυσκολεύει την κατάσταση.  Μπορείς, όμως, να αντικαταστήσεις μερικά από τα καθημερινά σου αντικείμενα με τα αντίστοιχα χριστουγεννιάτικα. Ζήσε το κλίμα των εορτών βάζοντας χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μαξιλάρια στον καναπέ, πίνοντας τον καφέ σου με τη χριστουγεννιάτικη κούπα και στρώνοντας γιορτινά τραπεζομάντηλα στο τραπέζι. Προϊδέασε τους επισκέπτες σου βάζοντας ένα χριστουγεννιάτικο χαλάκι στην είσοδο και κρέμασε ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι στην εξώπορτα.   

#7 Στόλισε τα βάζα σου 

Τι και αν δεν έχεις ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Εκμεταλλεύσου τα βάζα σου: τοποθέτησε μέσα σε αυτά κλαδιά από έλατα και στόλισε τα με μπάλες και λαμπιόνια. Βάλε ένα πάνω στο τραπέζι και ίσως ένα κάπου χαμηλά. Είναι μία κομψή εναλλακτική που δεν πιάνει πολύ χώρο. Άσε που και το άρωμα από τα φρέσκα κλαδιά δημιουργεί μία γιορτινή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. 

#8 Χριστουγεννιάτικο κρεβάτι 

Μπες στο κλίμα των εορτών φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικο ακόμα και το κρεβάτι σου. Μερικά διακοσμητικά μαξιλαράκια και μία κουβέρτα fleece με εορταστικά χρώματα είναι ότι χρειάζεσαι. Υπάρχουν, βέβαια και τα ριχτάρια από ψεύτικη γούνα, που είναι ιδανικά όταν πέφτει πολύ η θερμοκρασία. Αν, μάλιστα, είσαι φανατική των Χριστουγέννων, ένα ζευγάρι εορταστικές πιτζάμες ολοκληρώνουν την εικόνα.  

#9 Εκμεταλλεύσου τα ράφια 

Αν μένεις σε ένα μικρό στούντιο ή γκαρσονιέρα είναι σίγουρο ότι έχεις αρκετά ράφια για να εκμεταλλευτείς τον χώρο. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να τα διακοσμήσεις χριστουγεννιάτικα. Μερικά εορταστικά μικροαντικείμενα, όπως Άγιοι Βασίληδες, ελαφάκια, κάρτες, χιονόμπαλες και αστεράκια δίνουν άλλη νότα σε μία βαρετή βιβλιοθήκη. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις και μία γιρλάντα από λαμπάκια ή από κλαδιά. Πρόκειται δε, και για μια last minute διακοσμητική λύση που θα ομορφύνει τον χώρο σου.

📌 Διάβασε επίσης: Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση: Last minute προτάσεις στολισμού

#10 Διακόσμησε με γιορτινά φυτά 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να τοποθετήσεις στον χώρο σου φυτά με όμορφα εορταστικά χρώματα. Το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο φυτό είναι το αλεξανδρινό με τα εντυπωσιακά κατακόκκινα φύλλα του, Είναι ιδανικό για να στολίσεις το σαλόνι σου. Από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα φυτά είναι το γκι και το ου, που πολλοί τα μπερδεύουν. Το γκι είναι ένα φυτό που βγάζει μικρούς λευκούς στρογγυλούς καρπούς σαν μαργαριτάρια. Το ου είναι ένας θάμνος που βγάζει κόκκινους στρογγυλούς καρπούς και έχει χοντρά αγκαθωτά φύλλα. Μπορείς να τα βρεις τόσο σε γλαστράκια, όσο και σε κλαδιά για να στολίσεις τα βάζα σου. 

📌 Διάβασε επίσης: Χριστούγεννα και Διακόσμηση: Ποια λουλούδια είναι must;

Γενικά, αυτό που θα πρέπει να έχεις υπόψιν όταν μένεις σε ένα μικρό στούντιο ή γκαρσονιέρα, είναι να χρησιμοποιείς τα πράγματα έτσι ώστε να λειτουργείς άνετα στον συγκεκριμένο χώρο. Ταυτόχρονα, το μυστικό της σωστής διακόσμησης είναι να μην υπερβάλλεις όταν έχεις περιορισμένους χώρους. Αν λίγο πριν τις γιορτές πρόκειται να μετακομίσεις σε ένα μικρό σπίτι, δράσει βάσει προγράμματος και κάντα όλα σωστά!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mikro saloni1

Διακόσμηση σαλονιού μικρού: Ιδέες για διακόσμηση μικρού σαλονιού με τραπεζαρία ή χωρίς