Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη αναζωπυρώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις των Μ.Μ.Ε. αλλά και των παραγόντων της κτηματαγοράς.

Μια προσεκτική ματιά αλλά κα ποιοτική ανάλυση των αγοραστών, μας οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς τους λόγους της αναθέρμανσης της αγοράς. Πάνω από 90% των υποψήφιων αγοραστών κινείται κυρίως –ή αποκλειστικά - με μετρητά, προφανώς –και όχι άδικα- φοβούμενοι τυχόν απώλεια της αγοραστικής τους δύναμης από μια πιθανή έξοδο της οικονομίας μας από το ευρώ, και σε συνδυασμό με την πολυαναμενόμενη μείωση των τιμών των ακινήτων, έδωσαν μια ανέλπιστη ώθηση στην αγορά.

Στα παραπάνω βοήθησαν και οι τελευταίες κινήσεις της πολιτείας με την αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών (για Ιούνιο 2011) από τη μία, κυρίως όμως με την διετή αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας από την άλλη. Σχολιάζοντας τα παραπάνω μέτρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όχι μονο μέτρα τόνωσης της αγοράς αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης διότι

- η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδήγηση σε περαιτέρω υπερφορολογηση της δεύτερης κατοικίας η οποία ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 10% φόρος επί των αντικειμενικών αξιών που είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες των πραγματικών σήμερα, ή με άλλα λόγια, περίπου 8% επί των πραγματικών αξιών, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. η φορολογία μεταβίβασης δεν υπερβαίνει το 4,5% επί των πραγματικών τιμών. Για παράδειγμα: για αγορά 2ης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 100.000€ (και πραγματικής κατά μέσο όρο 120.000€) ο Έλληνας πληρώνει φόρο 9.720€ (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,1% επί της πραγματικής αξίας) ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι 4000-5000€ επί της ίδιας πραγματικής αξίας.

- Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χωρά, στην Ελλάδα οι κοντινοί συγγενείς (κυρίως οι γονείς) συνδράμουν τους νεότερους με σοβαρά χρηματικά ποσά για την αγορά πρώτης κατοικίας, τα οποία στην περίπτωση της εφαρμογής του «πόθεν αίσχος» φορολογούνται (συνήθως με 10% σαν δωρεές), καθιστώντας έτσι την αγορά 1ης κατοικίας όχι εντελώς αφορολόγητη, αλλά "ελαφρώς φορολογημένη".

Στα παραπάνω θα πρέπει να τονίσουμε ότι η τόνωση της κτηματαγοράς δεν αφορά όλους τους τομείς του Real Estate, αλλά κυρίως αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, και λιγότερο νεόδμητων και οικοπέδων/αγροτεμαχίων, ενώ υποβαθμισμένο είναι το ενδιαφέρον για εμπορικά ακίνητα (πλην κέντρων πόλεων) και για εξοχικές κατοικίες.

Κώστας Μπρέζας

Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας

Hellas Property Management

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων