Φορολογικοί έλεγχοι για εκκρεμείς υποθέσεις αγοράς ακινήτων, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής, καθώς και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας Tην ώρα που κυοφορούνται καταλυτικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων κάποιοι ιδιοκτήτες θα χάσουν τον ύπνο τους καθώς χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας ακινήτων που εκκρεμούν στα συρτάρια των ΔΟΥ, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινάει ελέγχους σε ιδιοκτήτες ακινήτων με εκκρεμείς υποθέσεις. Πρόκειται για υποθέσεις αγοράς ακινήτων, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής ακινήτων που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι δεν αποδέχθηκαν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου όπως την προσδιόρισε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ και πλήρωσαν το φόρο με βάση τη δήλωση που οι ίδιοι υπέβαλαν στην εφορία, με αποτέλεσμα η υπόθεσή τους να παραμένει ανοιχτή μέχρι να διενεργηθεί ο φορολογικός έλεγχος και να προσδιοριστεί η οριστική αξία του ακινήτου.

Οι εφορίες θα δώσουν έμφαση σε αυτές που παραγράφονται στο τέλος του έτους, καθώς και σε όσες παρουσιάζουν σοβαρό φορολογικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου:

1. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο αρχές Οκτωβρίου, να έχουν σταλεί σε όλες τις εφορίες τα δελτία των παραγραφόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, προκειμένου να εκδοθούν οι εντολές ελέγχου. Στο τέλος του έτους παραγράφονται οι υποθέσεις μεταβιβάσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών του 1997 για τις οποίες ισχύει 10ετία και των αδήλωτων υποθέσεων του 1992 οι οποίες παραγράφονται μόλις συμπληρωθεί η 15ετία.

2. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν εκδοθεί οι εντολές ελέγχου για τις υποθέσεις άλλων εφοριών, που πλέον έχουν περάσει στην αρμοδιότητα μιας εφορίας.

3. Να ελέγξουν εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων των τελευταίων ετών, για τις οποίες δεν υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής τους, αλλά παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον και θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Τέτοιου είδους υποθέσεις μπορεί να είναι ακίνητα με ημιυπαίθριους χώρους ή ακίνητα που μετά τη μεταβίβαση μπήκαν στο σχέδιο πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έχουν συσσωρευθεί στις εφορίες δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου, που κινδυνεύουν να παραγραφούν στο τέλος του έτους και αν δεν κλείσουν, το Δημόσιο θα χάσει σημαντικά έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης.

Οι ΔΟΥ, λόγω φόρτου εργασίας, αλλά και αδυναμίας, δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις εν λόγω υποθέσεις και, ως εκ τούτου, οι φάκελοι παραμένουν ανοιχτοί, με αποτέλεσμα αφενός να συνεχίζεται η εκκρεμότητα για τους φορολογούμενους και αφετέρου το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους που αναλογούν στην πραγματική αξία των ακινήτων.

Για το λόγο αυτό, δόθηκε ξανά εντολή στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να φροντίσουν την έγκαιρη περαίωση των συγκεκριμένων υποθέσεων, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση αυτών στα έτη παραγραφής.

Το κλείσιμο των συγκεκριμένων φακέλων θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα στην περιοχή και που είναι συγκριτικά πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές αγοραίες αξίες, μειωμένες, ωστόσο, κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστιαίο συντελεστή για κάθε χρόνο που έχει παρέλθει από το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης (δηλαδή το χρόνο υπογραφής των συμβολαίων ή του θανάτου του κληρονομούμενου).

Πηγή: www.kathimerini.gr

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων