Η χρυσή βίζα, γνωστή και ως Golden Visa, αποτελεί μια δυνατότητα για επενδυτές τρίτων χωρών. Παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά στη διαδικασία απόκτησης της χρυσής βίζας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η χρυσή βίζα, επίσης γνωστή ως Golden Visa, αποτελεί μια ευκαιρία για επενδυτές τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα μέσω της επένδυσης σε ακίνητα ή επιχειρήσεις. Αυτό το πρόγραμμα έχει κερδίσει δημοτικότητα καθώς προσφέρει μια σταθερή πύλη πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον πλεονεκτήματα όπως εκπληκτικές παραλιακές τοποθεσίες, πολιτιστικό πλούτο και ποικίλα ιστορικά αξιοθέατα. Παρακάτω, θα δούμε τη διαδικασία απόκτησης της χρυσής βίζας στην Ελλάδα, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Golden Visa: Τι είναι

Δεν πρόκειται στ’ αλήθεια για βίζα, αλλά η Golden Visa αφορά την αγορά ακινήτου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα που προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης μόνιμης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ, είτε προχωρούν σε επένδυση κεφαλαίων από 3 έως 100 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών ή σε ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα προσελκύει άτομα που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω αγοράς ακινήτων ή άλλων επενδύσεων, με αντάλλαγμα την άδεια διαμονής.

💡 Οι σχετικές διατάξεις, περί της δυνατότητας χορήγησης «μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή» (Ιδιοκτήτης Ακινήτου), αναφέρονται στα κάτωθι άρθρα: Άρθρο 20, περίπτωση Β, του ν. 4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80), Άρθρο 8 (παρ. 26-30) και άρθρο 14 (παρ. 1), του ν. 4332/2015 (ΦΕΚ Α’ 76).

Ποιες οι παροχές απόκτησης μιας Golden Visa;

Κάθε υπήκοος τρίτης χώρας που γίνεται κάτοχος Golden Visa, καθώς και τα μέλη της οικογενείας του (σύζυγος, τέκνα του/της ίδιου/ας ή της/του συζύγου έως 21 ετών, γονείς του/της δικαιούχου και γονείς της/του συζύγου) αποκτά τις ακόλουθες παροχές:

  • Δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα για πέντε (5) χρόνια.
  • Μόνιμη Διαμονή στην Ελλάδα για πέντε (5) χρόνια.
  • Δικαίωμα ανανέωσης της Golden Visa κάθε πέντε (5) χρόνια υπό προϋποθέσεις.
  • Δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και παραμονής για 180 ημέρες το χρόνο στις Ευρωπαϊκές Χώρες που ανήκουν στην Συνθήκη Σένγκεν, εντός ή εκτός Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισλανδία Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία).
  • Πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως κάθε Έλληνας πολίτης.

Χρυσή βίζα: Δικαιούχοι & Προϋποθέσεις

Για την έκδοση της άδεια διαμονής τίθενται από τη νομοθεσία συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ο πολίτης τρίτης χώρας πρέπει να έχει εισέλθει νομίμως στη χώρα με τη χρήση οποιουδήποτε τύπου θεώρησης εισόδου (C ή D), ή να διαμένει νομίμως στη χώρα. Δικαιούχοι είναι οι πολίτες τρίτων χωρών και τα μέλη της οικογένειάς τους που:

  • έχουν προσωπικά ή μέσω νομικού προσώπου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ή έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας χρονομεριστική μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
  • διαμένουν νόμιμα, με τίτλο διαμονής, στην Ελλάδα ή επιθυμούν να εισέλθουν και να διαμείνουν στη χώρα και οι οποίοι έχουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
  • έχουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και η περιουσία περιήλθε σε αυτούς με δωρεά ή γονική παροχή.
  • αγοράζουν αγροτεμάχιο ή οικόπεδο και προβαίνουν σε ανέγερση κτιρίου.
  • έχουν συνάψει δεκαετούς διάρκειας χρονομεριστική μίσθωση.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η αξία της επένδυσης πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

📌 Ψάχνεις αγγελίες για πωλήσεις κατοικιών στην Αθήνα ή πωλήσεις κατοικιών στη Θεσσαλονίκη; Ρίξε μια ματιά στις σελίδες αποτελεσμάτων του Spitogatos και βρες αυτό ακριβώς που ψάχνεις!

Διαδικασία απόκτησης χρυσής βίζα

Η διαδικασία έκδοσης άδειας διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η εξής:

  • Έκδοση θεώρησης εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια
  • Συγκέντρωση των δικαιολογητικών για έκδοση άδειας διαμονής
  • Υποβολή των δικαιολογητικών
  • Διαδικασίες έως την οριστική έκδοση της άδειας διαμονής

💡 Ο αιτών, πολίτης τρίτης χώρας - επενδυτής, έχει τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης δια πληρεξουσίου δικηγόρου υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι ο αιτών έχει πραγματοποιήσει, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν την υποβολή της αίτησης για την άδεια διαμονής, μια είσοδο στην ελληνική επικράτεια.

Επίσης, ο αιτών, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσέλθει στην υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης, είτε κατά την υποβολή της αίτησης, είτε σε δεύτερο χρόνο (σε προκαθορισμένο ραντεβού) για την υποβολή στην υπηρεσία των βιομετρικών του δεδομένων που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας διαμονής υπό τον τύπο του αυτοτελούς εγγράφου.

Golden Visa: Δικαιολογητικά για χρυσή βίζα

Τα δικαιολογητικά για την απόκτηση Golden Visa είναι τα παρακάτω:

  • Έντυπο αίτησης
  • Τέσσερις (4) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου σε έντυπη μορφή και σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD)
  • Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου, ή αναγνωρισμένου από τη χώρα μας ταξιδιωτικού εγγράφου με την τυχόν απαιτούμενη θεώρηση εισόδου
  • Ηλεκτρονικό παράβολο 500 ευρώ και παράβολο 16 ευρώ που αφορά στο κόστος εκτύπωσης της άδειας διαμονής με τη μορφή του αυτοτελούς εγγράφου
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ήτοι ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συναφθεί στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, εφόσον ρητά αναφέρουν ότι καλύπτουν τον ενδιαφερόμενο για όσο διάστημα διαμένει στην Ελλάδα).

Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να πρέπει να προσκομιστεί: άδεια διαμονής, συμβόλαιο αγοράς επί του οποίου αναγράφεται ότι το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου δεν τελεί υπό όρους και αιρέσεις, το σύνολο του τιμήματος ανέρχεται σε ποσό άνω των 250.000€ το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς με δίγραμμη τραπεζική επιταγή, ή με τραπεζική συναλλαγή και αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

💡 Η άδεια αυτή μπορεί να ανανεωθεί για 5 έτη κάθε φορά, εφόσον ο πολίτης τρίτης χώρας, παραμένει ιδιοκτήτης της ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει με τον χρόνο, ανάλογα με τις αλλαγές στη νομοθεσία.

Για ακίνητη περιουσία που αποκτήθηκε πριν την έναρξη ισχύος του 4146/2013 και το τίμημα είναι μικρότερο των 250.000 ευρώ, αλλά η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει ή είναι ίση του εν λόγω ποσού, πρέπει να συνυποβληθεί και βεβαίωση συμβολαιογράφου, στην οποία θα αναγράφεται η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου καθώς και αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Στην περίπτωση αγροτεμαχίου ή ανέγερσης κτιρίου, προσκομίζονται ακόμη συμβόλαιο αγοράς αγροτεμαχίου, εργολαβικό συμφωνητικό ανέγερσης/αναπαλαίωσης κατοικίας, οικοδομική άδεια, τιμολόγια του/των εργολάβου/ων και εξοφλητικές αποδείξεις.

Στην περίπτωση μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προσκομίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο μίσθωσης, από το οποίο να αποδεικνύεται η εφάπαξ καταβολή του ποσού των 250.000 ευρώ και στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ και αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου. Αντίστοιχα και στην περίπτωση χρονομεριστικής μίσθωσης.

Τέλος, αναφορικά με τα μέλη οικογένειας του πολίτη τρίτης χώρας, πρέπει να υποβληθεί πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.

Μπορείς να αποκτήσεις χρυσή βίζα με την αγορά κατοικίας σε οποιαδήποτε περιοχή;

Η εύρεση της καταλληλότερης περιοχής για αγορά κατοικίας (με ή χωρίς Golden Visa) είναι ένα σπουδαίο ζήτημα και σίγουρα, πρέπει να γίνει εξονυχιστική έρευνα πριν την όποια απόφαση. Είναι φυσικό η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ως μεγάλα αστικά κέντρα, να συγκεντρώνουν τα βλέμματα πολλών επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν μια κατοικία και να αποκτήσουν χρυσή βίζα.

Βέβαια, ουκ ολίγες περιοχές της περιφέρειες κατακτούν επίσης τους αγοραστές ακινήτων και ανεβάζοντας έτσι την αγοραστική τους αξία. Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις κατοικιών στην Πάτρα, οι πωλήσεις κατοικιών στα Ιωάννινα, ή οι πωλήσεις κατοικιών στην Καλαμάτα αυξάνονται σημαντικά.

Παρομοίως συμβαίνει και για σωρεία ελληνικών νησιών, όπου η αγορά κατοικίας είναι στο ζενίθ. Με μια σύντομη ματιά, θα λέγαμε πως ξεχωρίζουν τα σπίτια προς πώληση στη Ρόδο, στην Κρήτη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

📌 Δες περισσότερα για την Golden Visa Ελλάδα στη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Εάν σε ενδιαφέρει να βρεις το ακίνητο των ονείρων σου, ο Spitogatos είναι εδώ για να σου δώσει τα φώτα του. Μη χάνεις χρόνο! Περιηγήσου στα αποτελέσματα αναζήτησης για πωλήσεις κατοικιών, εξέτασε με προσοχή τα διαθέσιμα ακίνητα για αγορά και βρες το σπίτι των ονείρων σου!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Voithitikoi xwroi

Ποιοι θεωρούνται βοηθητικοί χώροι στο Ε9; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ;

Akinito

Ε9 & Πώληση ακινήτου – Πώς διαγράφω ακίνητο από το Ε9

Spiti kleidia

Ποια τα δικαιώματα του ενοικιαστή σε περίπτωση πώλησης του σπιτιού;