Συγκατοίκηση ή όχι; Ιδού η απορία! Αν βρίσκεσαι σε δίλημμα για το αν σου ταιριάζει ή όχι, ρίξε μια ματιά παρακάτω και βρες όσα πρέπει να ξέρεις για τη συγκατοίκηση φοιτητών.

Το σχολείο έριξε αυλαία για τα καλά και πλέον είσαι έτοιμος/η να κάνεις μια νέα αρχή; Καθώς πλησιάζεις στην αρχή της φοιτητικής ζωής, είναι φυσιολογικό να μην ξέρεις τι να περιμένεις. Αλλά μην ανησυχείς, το πρώτο βήμα που θα σε βάλει στο κατάλληλο mood για τη νέα σου περιπέτεια είναι η έναρξη αναζήτησης κατοικίας. Και εδώ προκύπτει ένα σημαντικό θέμα: Να συγκατοικήσεις ή όχι; Ιδού η απορία!

Μην ανησυχείς, ο Spitogatos είναι εδώ για να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις τις αμφιβολίες, υποδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ώστε να πάρεις τη σωστή απόφαση - και μάλιστα, νωρίς! Επιπλέον, θα βρεις ορισμένα tips που θα σου φανούν χρήσιμα αναφορικά με τη συγκατοίκηση φοιτητών, καθώς και τους δημοφιλέστερους τύπους συγκατοίκων.

Συγκατοίκηση: Πλεονεκτήματα

Η συγκατοίκηση φοιτητών προσφέρει αρκετά οφέλη που αξίζει να λάβεις υπόψη σου. Συγκεκριμένα:

  1. Με τον/την συγκάτοικό σου μοιράζεστε τα έξοδα του σπιτιού, επομένως εσύ και οι γονείς σου εξοικονομείτε χρήματα κατά τη διάρκεια της φοίτησής σου στη σχολή.
  2. Η καθημερινότητα μοιράζεται, όπως και οι δουλειές στο σπίτι, κι ως εκ τούτου, δεν είσαι υποχρεωμένος/η να αναλάβεις όλες τις ευθύνες μόνος/η.
  3. Η συγκατοίκηση φοιτητών μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να μείνεις σε ένα μεγαλύτερο και πιο όμορφο σπίτι, αλλά με λιγότερα έξοδα.
  4. Δεν θα βαρεθείς ποτέ, αφού θα είστε δύο άτομα στο σπίτι. Οι επισκέψεις, τα γέλια και οι χαρές δεν θα έχουν τέλος, με μια καθημερινότητα γεμάτη.
  5. Έχεις κάποιον να βασίζεσαι και να μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου, προσφέροντας στη ζωή σου μια ιδιαίτερη συντροφικότητα.
  6. Κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης, αναπτύσσεις την αβίαστη συναισθηματική σου νοημοσύνη και μαθαίνεις να σέβεσαι τις ανάγκες του άλλου. Πρόκειται για ένα σημαντικό μάθημα ζωής.

📌 Διάβασε επίσης: Διακόσμηση φοιτητικού σπιτιού: 5 κορυφαίες ιδέες διακόσμησης για φοιτητές

Συγκατοίκηση: Μειονεκτήματα

Η συγκατοίκηση μπορεί να συνεπάγεται ορισμένα ζητήματα, που πρέπει να αναλογιστείς πριν πάρεις τις αποφάσεις σου. Ειδικότερα:

  1. Εάν ο συγκάτοικος δεν είναι υπεύθυνος και εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις του σπιτιού, η απόφαση για συγκατοίκηση φοιτητών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό ρίσκο για σένα, καθώς μπορεί να επιβαρυνθείς με έξοδα που δεν πρέπει.
  2. Ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης είναι η καθαριότητα και ποιος αναλαμβάνει τι. Η έλλειψη συνεννόησης μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρμονία αλλά και σε καθημερινούς καυγάδες.
  3. Τα διαφορετικά προγράμματα αλλά και οι παραξενιές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και συγκρούσεις που αφορούν την καθημερινότητα και τη συνύπαρξή στο σπίτι.
  4. Σε ένα σπίτι όπου συγκατοικούν δύο - ή και περισσότερα άτομα - μειώνεται ο προσωπικός χώρος και ο χρόνος που μπορείς να αφιερώσεις στον εαυτό σου αλλά και τις σπουδές σου. Και σίγουρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβεις υπόψη σου.
  5. Η επιλογή των κατάλληλων συγκατοίκων μπορεί να είναι πρόκληση και, σε περίπτωση που βιαστείς μπορεί να μην διαλέξεις τον σωστό και κατ’ επέκταση, να δημιουργηθούν προβλήματα κι εντάσεις σε δεύτερο χρόνο.
  6. Η συγκατοίκηση απαιτεί, πολλές φορές, συμβιβασμούς και ορισμένους ρυθμούς ζωής. Εάν δεν είσαι σε θέση να κάνεις τα πάντα για να υπάρξει σύμπνοια, τότε η συγκατοίκηση φοιτητών μπορεί να μην είναι το ιδανικό σενάριο για σένα.

Πώς θα βρεις ιδανικά σπίτια για συγκατοίκηση;

Για να βρεις το ιδανικό σπίτι, εύκολα και γρήγορα, μπορείς να αξιοποιήσεις τα χρήσιμα και πλούσια φίλτρα του Spitogatos, της Νο1 πλατφόρμας με αγγελίες ακινήτων στην Ελλάδα. Με τη χρήση των εξειδικευμένων φίλτρων μας, απλοποιείς τη διαδικασία και προσαρμόζεις την αναζήτησή σου στις ανάγκες και τα θέλω σου.

Για να βρεις το φοιτητικό σπίτι των ονείρων σου, είτε σε ενδιαφέρει η συγκατοίκηση είτε όχι, βάλε στα φίλτρα:

  • Πόσα δωμάτια σε ενδιαφέρει να έχει
  • Πόσα τετραγωνικά ψάχνεις
  • Μέχρι τι τιμή ενοικίου σε ενδιαφέρει
  • Αν έχεις προτίμηση σε όροφο
  • Αν σε ενδιαφέρει το έτος κατασκευής του κτιρίου

Με τη βοήθεια των φίλτρων του Spitogatos, θα κάνεις την αναζήτησή σου πιο απλή και γρήγορη και θα βρεις τον τέλειο χώρο για να δημιουργήσεις τις αναμνήσεις της φοιτητικής σου ζωής.

📌Αναζητάς φοιτητικά σπίτια, για συγκατοίκηση ή όχι, σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα ή Βόλο; Είτε αναζητάς σπίτι για συγκατοίκηση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, είτε φοιτητικό σπίτι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας, στις αγγελίες ακινήτων του Spitogatos θα το βρεις εύκολα και γρήγορα!

Tips για επιτυχημένη συγκατοίκηση φοιτητών

Η συγκατοίκηση αποτελεί μια σημαντική εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν συνδέεται και με τη φοιτητική ζωή. Παρά τις πολλές θετικές πλευρές, η συγκατοίκηση φοιτητών απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία, κατανόηση, και συνεργασία μεταξύ των συνοίκων. Παρακάτω θα βρεις μερικά μυστικά και tips που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια επιτυχημένη συγκατοίκηση, χαρίζοντάς σου μια ευχάριστη και ισορροπημένη ατμόσφαιρα στο σπίτι σου. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείς να δημιουργήσεις μια αρμονική συνύπαρξη και να απολαύσεις υπέροχες στιγμές συγκατοίκησης.

  • Δοκιμαστική περίοδος: Κατά την αρχική φάση, αφού δεις αγγελίες συγκατοίκησης, ολοκληρώσεις την έρευνά σου και βρεις συγκάτοικο, μπορείς να διατηρήσεις μια δοκιμαστική περίοδο. Έτσι θα διαπιστώσεις εάν η συγκατοίκηση φοιτητών ταιριάζει στις ανάγκες και τις προσδοκίες σου.
  • Αποθηκευτικοί χώροι: Συζήτησε ανοιχτά για τους αποθηκευτικούς χώρους και το πώς θα οργανώσεις τα προσωπικά σου αντικείμενα, διασφαλίζοντας την καλή λειτουργία και πρακτικότητα του χώρου.
  • Σύμφωνο συγκατοίκησης: Μπορείς να συντάξεις με τον νέο σου συγκάτοικο ένα σύμφωνο συγκατοίκησης, το οποίο θα περιλαμβάνει τους κοινούς κανόνες και τις υποχρεώσεις που θα σας εξασφαλίσουν μια ομαλή συνύπαρξη.
  • Έξοδα σπιτιού: Μίλα με ειλικρίνεια για τα έξοδα του σπιτιού, ώστε να τόσο εσύ όσο και ο/η συγκάτοικος να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως μπορείτε να καλύψετε τα έξοδα του κοινού χώρου.
  • Προσωπικός χώρος: Φρόντισε να δημιουργήσεις μια υποψία προσωπικού χώρου, διατηρώντας την αναγκαία ισορροπία μεταξύ του κοινού και του ιδιωτικού χώρου.
  • Ανοιχτή επικοινωνία: Διατήρησε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία με τους συγκατοίκους, ώστε τυχόν προβλήματα ή διαφορές να λύνονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Είναι σημαντικό να έχεις μια υγιή σχέση με τον/την συγκάτοικό σου και να προσπαθείτε από κοινού να βρίσκετε λύσεις, διατηρώντας καλές σχέσεις.

📌 Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για τις δημοφιλέστερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας; Ρίξε μια ματιά στο άρθρο που ετοιμάσαμε για σένα: Φοιτητική ζωή εκτός Αθήνας - Αφιέρωμα στις πιο γνωστές φοιτητουπόλεις

Οι 9 δημοφιλέστεροι τύποι συγκατοίκων που θα συναντήσεις

Η επιλογή των συγκατοίκων μπορεί να καθορίσει σημαντικά την εμπειρία μιας συγκατοίκησης. Βέβαια υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι συγκατοίκων. Από τον φίλο που μοιράζεται τα πάντα μαζί σου, μέχρι εκείνον που επιλέγει να κάνει μόνιμα του κεφαλιού του, κάθε τύπος συγκατοίκων έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και θα χαρίζει μοναδικά χρώματα στην καθημερινότητά σου. Και σίγουρα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τα παρακάτω όταν τσεκάρεις αγγελίες συγκατοίκησης.

Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους τύπους συγκατοίκων και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στην κοινή διαβίωση.

  • Το Πάρτι Άνιμαλ: Δεν χάνει πάρτι για πάρτι, ενώ σχεδόν καθημερινά γυρνάει αργά στο σπίτι. Μάλιστα, δεν διστάζει να οργανώνει και τις δικές του/της μαζώξεις… που αλλού; Στο σπίτι σας… και χωρίς να σε ρωτήσει συνήθως!
  • Ο Τζαμπατζής: Ο συγκάτοικος που δεν αγοράζει ποτέ δικά του πράγματα και οικειοποιείται με το έτσι θέλω τα δικά σου.
  • Ο Καπετάν Φασαρίας: 24/7 μιλάει πολύ, γελάει δυνατά, ουρλιάζει και σου δημιουργεί πονοκέφαλο, ακόμα και όταν έχει τις καλύτερες προθέσεις. Σίγουρα δεν ξέρει τι είναι οι ώρες κοινής ησυχίας.
  • Ο Τύπος & Υπογραμμός: Είναι τυπικός/ή στις υποχρεώσεις του/της και έχει υποδειγματική συμπεριφορά, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Είναι πάντα εκεί για σένα και πρόθυμος/η να βοηθήσει - ακόμα και να σε ξελασπώσει.
  • Ο Grumpy: Γκρινιάζει για τα πάντα και βρίσκει παντού προβλήματα, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Η δυσαρέσκεια είναι χαραγμένη στο πρόσωπο του/της διαρκώς.
  • Η Κουκουβάγια: Ο συγκεκριμένος συγκάτοικος μένει στο πόδι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σίγουρα θα σου σπάσει τα νεύρα με τα χιλιάδες ξυπνητήρια του, καθώς δεν το’ χει με το πρωινό ξύπνημα.
  • Ο Υποχόνδριος: Είναι εμμονικός/ή με την καθαριότητα και αυτό δεν κρύβεται. Φοβάσαι να πατήσεις με παπούτσια στο σαλόνι σου ή να φας χωρίς πιατάκι.
  • Ο Τεμπέλης: Δεν κουνάει το δαχτυλάκι του και για καθαριότητα ή μάζεμα ούτε λόγος. Το γραφείο του είναι γεμάτο με χρησιμοποιημένα ποτήρια και ντάνες από κουτιά πίτσας.
  • Ο Κάσπερ: Είναι ο συγκάτοικος-φάντασμα και στην πραγματικότητα είναι μονίμως απών. Είναι σαν να ζεις μόνος/η στο σπίτι γιατί είτε λείπει διαρκώς είτε κλείνεται 24ωρα ολόκληρα στο δωμάτιο του/της.

💡Και να θυμάσαι: μην πέσεις στην παγίδα του εκνευριστικού συγκατοίκου! Εσύ μπορείς να γίνεις ο απόλυτος πρωταγωνιστής της συγκατοίκησης, αν κρατήσεις το κέφι και τον σεβασμό!

Συγκατοίκηση στην Αθήνα

Η Αθήνα είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και αν πρόκειται να ξεκινήσεις τη φοιτητική σου ζωή στην πρωτεύουσα, ίσως η συγκατοίκηση να αποτελέσει μια βολική και συμφέρουσα λύση. Μπορείς μάλιστα, να συγκατοικήσεις με κάποιον φίλο ή φίλη, ή ακόμα και με κάποιον συμφοιτητή/τρια σου. Έτσι, θα μπορείς να μοιραστείς όχι μόνο τα έξοδα και τις υποχρεώσεις ενός φοιτητικού σπιτιού στην Αθήνα, αλλά παράλληλα, να μοιραστείς γνώσεις κι εμπειρίες και να δημιουργήσεις μοναδικές αναμνήσεις.

Με την συγκατοίκηση, δε, σου δίνεται η δυνατότητα να μείνεις και σε ένα μεγαλύτερο και πιο όμορφο σπίτι, με περισσότερο χώρο κι άνεση σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μέσω του Spitogatos, μπορείς επίσης να αναζητήσεις φοιτητικά σπίτια κοντά στη σχολή σου, προκειμένου τόσο εσύ όσο και ο/η συγκάτοικος να μπορείτε να γλυτώνετε χρόνο από τις μετακινήσεις σας. Σε κάθε περίπτωση, για να βρεις το ιδανικό βέβαια, μια έξυπνη επιλογή είναι να λάβεις υπόψη σου τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίων στις διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας για φοιτητικά σπίτια.

📌Συγκατοίκηση κι Αθήνα πάνε μαζί; Μήπως αναζητάς το τέλειο φοιτητικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας; Δες φοιτητικά σπίτια στην Αθήνα στις σελίδες αποτελεσμάτων του Spitogatos και βρες το ιδανικό.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκατοίκηση κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Και γι’ αυτό είναι ιδιάζουσας σημασίας να «ζυγίσεις» τα υπέρ και τα κατά, να εξετάσεις όλα τα ενδεχόμενα και να κινηθείς αναλόγως. Και μην ξεχνάς: κάνε ό,τι πρέπει ώστε να σου εξασφαλίσεις την πιο υπέροχη φοιτητική ζωή, με ή χωρίς συγκάτοικο.

💡 Θες να δεις περισσότερα tips για το πως να οργανώσεις και να διακοσμήσεις το φοιτητικό σου σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το τέλειο φοιτητικό σπίτι στα άρθρα του blog του Spitogatos.

Συνοψίζοντας, στο Spitogatos θα βρεις φοιτητικά σπίτια σε όλη την Ελλάδα, είτε σε ενδιαφέρει το ενδεχόμενο συγκατοίκησης είτε όχι. Ξεκίνα την αναζήτησή σου σήμερα και βρες τον χώρο που θα φιλοξενήσει τη φοιτητική σου ζωή!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aleksandroypoli

Φοιτητική ζωή στην Αλεξανδρούπολη: Η πόλη της Δύσης & της Ανατολής

Foititiki zoi kriti

Φοιτητική ζωή στην Κρήτη: Ένα πολυδιάστατο μέρος που τα έχει όλα

Foititiki zoi athina patra

Φοιτητική ζωή στην Αθήνα ή φοιτητική ζωή στην Πάτρα;