Η φοιτητική ζωή βρίσκεται προ των πυλών και πρέπει να είσαι ενήμερος/η για όλα!

Όταν είσαι φοιτητής/φοιτήτρια και ζεις μόνος/η, τα χρήματα δεν θα είναι ποτέ αρκετά (σύντομα θα το εξακριβώσεις αυτό), γι’ αυτό δες μερικούς έξυπνους και εύκολους τρόπους να μειώσεις τα περιττά έξοδα και να εξοικονομήσεις λεφτά ήδη από την αρχή της ακαδημαϊκής σου πορείας, ώστε να κάνεις πιο άνετη τη φοιτητική σου ζωή.

Με την εγγραφή στη Σχολή, το πρώτο πράγμα που προμηθεύεσαι είναι το φοιτητικό σου πάσο. Φρόντισε λοιπόν να το εκμεταλλευτείς στο έπακρο, καθώς σε διευκολύνει να κάνεις μεγάλη οικονομία.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής;

Αναλυτικά:

1. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Έχοντας στα χέρια σου το φοιτητικό σου πάσο δικαιούσαι μειωμένο εισιτήριο για τις διάφορες μετακινήσεις (με λεωφορεία, ηλεκτρικό, μετρό, τραμ, ΚΤΕΛ, ακόμα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια με 50% έκπτωση).

2. Λέσχη για δωρεάν σίτιση: Πρόκειται για την πιο οικονομική λύση όταν μιλάμε για φαγητό. Επομένως, μην ξεχάσεις να ενημερωθείς για την όλη διαδικασία.

3. Θέατρο - Κινηματογράφο - Συναυλίες: Το φοιτητικό πάσο εξασφαλίζει έκπτωση ακόμα και στη διασκέδασή σου, καθώς έχεις δωρεάν είσοδο ή μειωμένο εισιτήριο σε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, υπάρχουν και καφέ, εστιατόρια κτλ., τα οποία διαθέτουν προσφορές στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους σε φοιτητές.

4. Φοιτητικά επιδόματα: Κάθε χρόνο ανακοινώνονται διάφορα φοιτητικά επιδόματα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αφορούν οικονομική βοήθεια για το ενοίκιο (stegastiko.minedu.gov.gr) ή για τη αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή ή tablet (Βλ. Φοιτητική μέριμνα). Επίσης, υπάρχει και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που προκηρύσσει για κάθε ακαδημαϊκό έτος (περίπου στο τέλος του κάθε ακαδημαϊκού έτους) προπτυχιακές υποτροφίες για τους φοιτητές των Τμημάτων / Σχολών των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ) της χώρας. Υπάρχει επίσης, και το πρόγραμμα «Αθηνά». Η ΧΕΝ Ελλάδος υποστηρίζει το δικαίωμα της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση μέσα από το πρόγραμμα «Αθηνά» – δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα. Αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασης των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 21 Ιουλίου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ.

5. Κάνε τον προϋπολογισμό σου: Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να καταγράφεις τα έσοδα και τα έξοδα σου. Κάθε μήνα! Γιατί ό,τι μετριέται, διαχειρίζεται. Πάγια μηνιαία έξοδα, όπως το ενοίκιο και τα κοινόχρηστα. Λογαριασμοί, όπως το ρεύμα, το νερό, το κινητό και το Internet. Μετακινήσεις, Διατροφή, Super Market και φυσικά διασκέδαση, ένδυση, ταξίδια κτλ.

6. Το μαγείρεμα είναι το Α και το Ω: Τόσες εκπομπές μαγειρικής έχεις δει όλα αυτά τα χρόνια. Μήπως ήρθε η ώρα να δείξεις το ταλέντο σου; Δεν είναι ανάγκη να γίνεις ο επόμενος μάστερ σεφ, αρκεί να μην γίνεις μάστερ στο delivery.

7. Προγραμμάτιζε τις αγορές σου: Κάνε λίστα με τα απαραίτητα για το Super Market και ΠΟΤΕ, μα ποτέ, μην πας για ψώνια όταν πεινάς. Είναι σίγουρο ότι θα φύγεις με ένα σωρό άχρηστα πράγματα και junk food.

8. Ενημερώσου για τα φθηνά καταστήματα γύρω από τη Σχολή: Συνήθως κοντά στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν καφετέριες και φαγάδικα με πολύ καλές τιμές, γι’ αυτό φρόντισε να ενημερωθείς.

9. Περιόρισε τις εξόδους σου: Δεν χρειάζεται να κλειστείς για τα καλά μέσα στο σπίτι, ωστόσο βρες εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης. Αντί για κινηματογράφο ή θέατρο, προτίμησε να μείνεις σπίτι κι να δεις ένα έργο με την παρέα σου ή να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια. Μαγειρέψτε και φτιάξτε ατμόσφαιρα με ωραία μουσική και χαλαρό φωτισμό.

10. Προγραμμάτισε από νωρίς τα ταξίδια σου: Καλό είναι να κλείνεις τα αεροπορικά σου εισιτήρια ή να διοργανώνεις τα ταξίδια σου (μετακίνηση, διαμονή( νωρίτερα ώστε να εξοικονομείς χρήματα.

Έτοιμος/η να «απογειώσεις» τη φοιτητική σου ζωή;

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Aleksandroypoli

Φοιτητική ζωή στην Αλεξανδρούπολη: Η πόλη της Δύσης & της Ανατολής

Foititiki zoi kriti

Φοιτητική ζωή στην Κρήτη: Ένα πολυδιάστατο μέρος που τα έχει όλα

Foititiki zoi athina patra

Φοιτητική ζωή στην Αθήνα ή φοιτητική ζωή στην Πάτρα;