Η σωστή οργάνωση μιας κουζίνας είναι το Α και το Ω. Για αυτό μάθε πώς να διατηρείς τα σκεύη, τα εργαλεία και τα τρόφιμα οργανωμένα, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις το μαγείρεμα στο σπίτι περισσότερο από ποτέ!

Η ζωή είναι αρκετά περίπλοκη, οπότε γιατί να μην κάνεις τα πράγματα λίγο πιο εύκολα; Με μια οργανωμένη κουζίνα, μπορείς να βρίσκεις πάντα αυτό που χρειάζεσαι τη στιγμή που το θες, χωρίς να χάνεις χρόνο ψάχνοντας. Απλά φαντάσου, τα σκεύη στη θέση τους, τα μαχαιροπήρουνα ταξινομημένα και τα τρόφιμα τακτοποιημένα. Και το καλύτερο; Η οργάνωση της κουζίνας δεν χρειάζεται να είναι βαρετή ή δαπανηρή. Μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο που τακτοποιείς τα πράγματά, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στον τρόπο που λειτουργεί η κουζίνα σου.

Ράφια εξοικονόμησης χώρου & πλεονεκτήματα

Σε αυτό το σημείο, αν τυχόν συνειδητοποιήσεις ότι τα διαθέσιμα έπιπλα-ράφια-ντουλάπια δεν επαρκούν για να οργανώσεις σωστά την κουζίνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να εξετάσεις το ενδεχόμενο να προσθέσεις μερικά έξτρα ράφια. Μάλιστα, σ’ αυτά μπορείς να τοποθετήσεις μαγειρικά σκεύη, τρόφιμα, γυάλινα δοχεία, ακόμα και τα πιάτα ή τα ποτήρια σου.

📌 Διάβασε επίσης: Όσα πρέπει να ξέρεις για να τοποθετήσεις σωστά ένα ράφι στον τοίχο

Διατήρηση των τροφίμων σε τάξη

Καθοριστικός παράγοντας για την οργάνωση μιας κουζίνας είναι το πως τοποθετείς/αποθηκεύεις τα διάφορα τρόφιμα. Να θυμάσαι πως η ταξινόμηση των τροφίμων κατά είδος σε βοηθά να τα διατηρείς σε τάξη και να τα βρίσκεις εύκολα όποτε τα χρειαστείς. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές σωστής ταξινόμησης τροφίμων.

Αρχικά, όλες οι αλμυρές κονσέρβες μπορούν να αποθηκευτούν στο ίδιο μέρος. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά, τα ζυμαρικά, το ρύζι ή το αλεύρι. Όλα αυτά μπορούν να αποθηκευτούν μαζί, όπως και όλα όσα χρειάζεσαι για ένα καλό πρωινό το πρωί.

📌 Διάβασε επίσης: Οικονομικά αξεσουάρ κουζίνας για πιο εύκολη καθημερινότητα

Σε ένα άλλο σημείο, μπορείς να ομαδοποιήσεις τα μπαχαρικά. Επίσης, τα γυάλινα βάζα/δοχεία μπορούν να σε βοηθήσουν να αποθηκεύσεις προσεκτικά τα ζυμαρικά και το αλεύρι που έχουν περισσέψει, ώστε να μη συσσωρεύονται σακουλάκια μηνών που κινδυνεύουν να ανοίξουν και να λερώσουν τα ράφια.

Επιπρόσθετα, όταν αποθηκεύεις τρόφιμα που αγόρασες πιο πρόσφατα, φρόντισε να μην τα βάζεις πάντα μπροστά από παλαιότερα, ώστε να καταναλώνεις πρώτα όσα είναι ανοιχτά και να μπορείς να πετάς τις συσκευασίες των τροφίμων που έχουν λήξει.

📌 Διάβασε επίσης: Οργάνωση Ντουλαπιών Κουζίνας: Χρήσιμες Συμβουλές για Μεγαλύτερη Λειτουργικότητα και Ευκολία

Εάν τώρα δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην κουζίνα σου, μπορείς να προμηθευτείς ένα επιπλέον μικρό έπιπλο αποθήκευσης, το οποίο -ανάλογα με το υλικό και την χρησιμότητά του- μπορείς να τοποθετήσεις στο μπαλκόνι ή στον διάδρομο.

💡 Θέλεις περισσότερα tips για την οργάνωση της κουζίνας του σπιτιού σου; Ρίξε μια ματιά στο άρθρο που ετοίμασε ο Spitogatos για σένα: Οργάνωση κουζίνας σε 5 εύκολα βήματα

Η κουζίνα είναι ένας σημαντικός χώρος του σπιτιού και γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι όχι μόνο καθαρή, αλλά και τακτοποιημένη. Ως εκ τούτου, η σωστή οργάνωση και τοποθέτηση των σκευών και των τροφίμων είναι ιδιάζουσας σημασίας. Οπότε, γιατί να μην ξεκινήσεις σήμερα; Με λίγη δουλειά, μπορείς να έχεις μια οργανωμένη κουζίνα που θα σε βοηθήσει να εξοικονομείς χρόνο και να μπορείς να απολαμβάνεις το μαγείρεμα και την προετοιμασία φαγητού χωρίς άγχος. Ακολούθησε τα παραπάνω tips και βάλε τα πάντα στην κουζίνα σου σε τάξη. Αν αναζητάς επιπλέον συμβουλές για την οργάνωση του σπιτιού σου, μπες στο blog του Spitogatos και περιηγήσου στα δεκάδες άρθρα ώστε να βρεις ό,τι χρειάζεσαι!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου