Μάθε τα πάντα για τη σωστή τοποθέτηση ενός ραφιού στον τοίχο και δημιούργησε ένα λειτουργικό και στυλάτο χώρο!

Όταν ο διαθέσιμος χώρος δεν επαρκεί, τα ράφια τοίχου είναι, θα λέγαμε, μονόδρομος. Μάλιστα, το να βάλεις ράφια στον τοίχο σου λειτουργεί τόσο πρακτικά παρέχοντας του χρήσιμο χώρο, όσο και αισθητικά, αφού μπορείς να τα διακοσμήσεις με το γούστο σου.

Σχεδιασμός του επιτοίχιου ραφιού και καθορισμός του φορτίου του ραφιού

Είναι ιδιάζουσας σημασίας πρώτα απ’ όλα να σκεφτείς προσεκτικά το τι σκοπεύεις να τοποθετήσεις πάνω στο ράφι. Το βάρος που μπορεί να αντέξει ένα ράφι τοίχου εξαρτάται από το υλικό και το πάχος του πάνελ του ραφιού, τον αριθμό των στηριγμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και φυσικά, τη φύση του τοίχου.

Ως εκ τούτου, πριν προχωρήσεις στην τοποθέτηση ενός ραφιού στον τοίχο του σαλονιού ή της κρεβατοκάμαράς σου, είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψη ορισμένες πτυχές, όπως ο τύπος του τοίχου και η φέρουσα ικανότητά του, δηλαδή το βάρος των αντικειμένων που μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτόν. Αν θέλεις να κατασκευάσεις μόνος/η ένα ράφι, καλό είναι να καθορίσεις εξ’ αρχής αυτούς τους παράγοντες και στη συνέχεια να επιλέξεις ανάλογα τα υλικά.

Πώς τοποθετείς το ράφι στον τοίχο

Να σημειωθεί επίσης πως για να εγκαταστήσεις το ράφι, πρέπει να το τοποθετήσεις, αρχικά, σε δοκιμαστική θέση με ένα αλφάδι, σημειώνοντας τη θέση του και στη συνέχεια να προχωρήσεις στη συναρμολόγηση των στηριγμάτων και τελικά του ραφιού.

Τα κατάλληλα υλικά

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξεις το υλικό που απαιτείται για το ράφι που θέλεις να βάλεις στον τοίχο του σπιτιού σου. Εάν πρόκειται να βάλεις ελαφριά αντικείμενα στο ράφι, αρκεί μια μοριοσανίδα με ελάχιστο πάχος 15 mm, ενώ για βαριά αντικείμενα, όπως βιβλία, είναι προτιμότερο το μασίφ ξύλο με πάχος περίπου 18 mm. Τα στηρίγματα των ραφιών πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση 40-50 cm το ένα από το άλλο για τη μοριοσανίδα, ενώ για το μασίφ ξύλο μπορεί να αρκεί απόσταση 50-70 cm.

💡Να θυμάσαι: Όσα περισσότερα στηρίγματα ραφιών χρησιμοποιήσεις, τόσο πιο σταθερό είναι το επιτοίχιο ράφι.

Τέσταρε τον τοίχο και έλεγξε την περιοχή όπου υπάρχουν καλώδια

Δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να ανοίξεις τρύπες στον τοίχο κατά την τοποθέτηση του επιτοίχιου ραφιού, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν καλώδια στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση.

Οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος τοποθετούνται γενικά κάθετα πάνω από τις πρίζες και τους διακόπτες: με μια συσκευή εντοπισμού μπορείς να εντοπίσεις τη θέση των γραμμών αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά αν μπορείς, προτίμησε μια περιοχή χωρίς καλώδια για να τοποθετήσεις ένα ράφι τοίχου.

Τοποθέτηση του επιτοίχιου ραφιού και καθορισμός του σωστού ύψους και της σωστής θέσης

Εκτός από το να σκεφτείς τα αντικείμενα που θα τοποθετήσεις στο ράφι, θα πρέπει να λάβεις υπόψη και τη συχνότητα με την οποία θα χρησιμοποιούνται: είναι προτιμότερο να τοποθετήσεις το ράφι σε ύψος που να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση σε αυτό, αν σκοπεύεις να τοποθετήσεις σε αυτό αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά.

Σήμανση της θέσης του επιτοίχιου ραφιού

Αφού προσδιοριστεί η τελική θέση για το ράφι τοίχου, το ράφι πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση στην οποία θέλεις να το στερεώσεις: η χρήση ενός αλφαδιού για να ελέγξεις ότι το πάνελ του ραφιού βρίσκεται ακριβώς σε ορθή γωνία (κάθετη ή οριζόντια στον τοίχο) είναι απαραίτητη.

💡 Συνιστάται να κάνεις σημάδια με μολύβι στο ράφι στο σημείο όπου πρόκειται να τοποθετηθούν τα στηρίγματα.

Τοποθέτηση των στηριγμάτων

Αρχικά, τα στηρίγματα πρέπει να τοποθετηθούν στα σημεία που έχουν σημειωθεί με μολύβι, αντίστοιχα με τις οπές των βιδών. Οι οπές θα πρέπει να έχουν διάμετρο ίση με εκείνη των χρησιμοποιούμενων πείρων. Στη συνέχεια, οι πείροι πρέπει να εισαχθούν στις οπές και τα ράφια να βιδωθούν στον τοίχο με κατσαβίδι ή ηλεκτρικό κατσαβίδι.

Τοποθέτηση των ραφιών

Αρχικά, τοποθέτησε το πάνελ του ραφιού στα στηρίγματα και κάνε έναν τελικό έλεγχο με το αλφάδι για να επιβεβαιώσεις ότι το ράφι είναι όντως ίσιο. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι το πάνελ του ραφιού είναι στο ίδιο επίπεδο με τον τοίχο και ότι οι αποστάσεις μεταξύ των πλευρικών άκρων του πάνελ και των εξωτερικών στηριγμάτων του ραφιού συμπίπτουν. Για να βιδώσεις το πάνελ του ραφιού στα στηρίγματα, ξεκίνα από το κάτω μέρος και προχώρα προς τα πάνω.

💡 Συνιστάται να τρυπήσεις εκ των προτέρων το πάνελ του ραφιού.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείτε βίδες του σωστού τύπου και μήκους για το πάνελ του ραφιού. Τέλος, εάν σκοπεύεις να τοποθετήσεις βαριά αντικείμενα στο επιτοίχιο ράφι, μπορείς επίσης να τοποθετήσεις κι ένα πρόσθετο πέλμα μεταξύ των στηριγμάτων, το οποίο πρέπει επίσης να βιδωθεί στην πλάκα ράφι από κάτω προς τα πάνω.

📌 Διάβασε επίσης: Ξύλινα πάνελ: Μια εναλλακτική λύση για ένα σύγχρονο σπίτι

Έχοντας διαβάσει όλα τα παραπάνω είσαι καθ’ όλα έτοιμος/η να αναλάβεις δράση και να εγκαταστήσεις σωστά ένα ράφι στον τοίχο της αρεσκείας σου. Και αν θες περισσότερη έμπνευση και χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι, μπορείς πάντα να ανατρέχεις στα δεκάδες άρθρα του blog του Spitogatos για να βρεις ό,τι ψάχνεις!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις