Σύμφωνα με έρευνα του Spitogatos, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση τις τελευταίες 30 ημέρες. Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020. Η άνοδος της προσφοράς σημειώθηκε σε όλη την Ελλάδα με πρωταγωνιστές τα αστικά κέντρα.

Στο νομό Αττικής, η μεγαλύτερη αύξηση διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση καταγράφεται στο δήμο Πειραιά της τάξης του 27,20%. Ακολουθούν τα Προάστια Πειραιά (25,80%) και ο δήμος Αθηναίων (7,11%).

Πίνακας μεταβολών στο Νομό Αττικής

Πιο συγκεκριμένα, τα Πετράλωνα έχουν το προβάδισμα με αύξηση 44,40% και ο Νέος Κόσμος με 43,60%, ενώ την τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν το Ιστορικό κέντρο της Αθήνας (30,80%) και η περιοχή που περικλύει τον Βοτανικό, το Γκάζι και το Μεταξουργείο (18%).

Πίνακας μεταβολών στο Δήμο Αθήνας

Στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, την πρωτειά καταλαμβάνει ο νομός Λαρίσης με ποσοστό αύξησης 26,6% και ακολουθούν ο Βόλος με 23,53, το Ηράκλειο Κρήτης με 20,30%, η Θεσσαλονίκη με 16,10% και ο νομός Ρεθύμνου με 10,20%.

Πίνακας μεταβολών στο Υπόλοιπο Ελλάδος

Οι παραπάνω αυξήσεις στην προσφορά διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικιάση σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο μήνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Το φαινόμενο αυτό είναι απόρροια της πανδημίας και των ακόλουθων επιπτώσεών της στον τουρισμό. Αντιθέτως, δεν παρατηρείται μεταβολή στις τιμές ενοικίασης προς τον παρόν. Παράλληλα, ενδιαφέρον σημειώνουν οι τάσεις της ζήτησης, η οποία ενώ είχε πτωτική πορεία στις αρχές της πανδημίας, αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.

Για να ενημερώνεσαι ανά πάσα στιγμή για τις τάσεις της αγοράς ακινήτων, μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη των ζητούμενων τιμών ανά περιοχή και τις μέσες τιμές για πωλήσεις και ενοικιάσεις για το Α’ τρίμηνο του 2020 μέσω του δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index).

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023

Polyteli1

Πολυτελή σπίτια για αγορά ή ενοικίαση - Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα