Οι μέσες ζητούμενες τιμές εμπορικών ακινήτων διαφέρουν ανά περιοχή. Ποιος εμπορικός δρόμος της Αθήνας αναδεικνύεται ο πιο ακριβός και πού μπορείς να βρεις πιο οικονομικό εμπορικό ακίνητο για ενοικίαση;

Οι πολυσύχναστοι εμπορικοί δρόμοι αποτελούν μια στρατηγική επιλογή για τα καταστήματα λιανικής που απευθύνονται σε ένα μεγάλο κοινό καταναλωτών. Η τιμή ενοικίασης των καταστημάτων σε αυτές τις περιοχές είναι συνήθως υψηλή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η τοποθεσία του εκάστοτε εμπορικού ακινήτου και η ζήτηση για τα καταστήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με βάση τα στοιχεία της ανάλυσης που πραγματοποίησε το Spitogatos Insights, ο πιο εμπορικός δρόμος με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή καταστημάτων ανά τετραγωνικό μέτρο αναδεικνύεται για την χρονιά που πέρασε, η Άγγελου Μεταξά στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια Αθήνας), όπου τα προσφερόμενα ακίνητα στη συγκεκριμένη κατηγορία κινήθηκαν από 20,3 έως 29,8 €/τ.μ.

Την δεύτερη θέση στη λίστα κατέχει η Ερμού, ο κεντρικότερος δρόμος στην «καρδιά» της Αθήνας, με μέση ζητούμενη τιμή 24,6 €/τ.μ. Σημαντικό να αναφέρουμε είναι το γεγονός ότι στο σύνολό του, όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται ψηλά στην κατάταξη καθώς η Σταδίου, η Αιόλου και η Βουκουρεστίου κατατάσσονται στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ωστόσο, όπως και θα δεις και στο παρακάτω γράφημα, η Ερμού, η Σταδίου και η Αιόλου σημειώνουν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ χαμηλότερης και μέγιστης ζητούμενης τιμής, εν αντιθέσει με τη Βουκουρεστίου. Στην τελευταία φαίνεται ότι τα καταστήματα που ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση την προηγούμενη χρονιά είχαν ζητούμενη τιμή μεταξύ 18,5 και 24,1 €/τ.μ., ενώ στην Ερμού η ζητούμενη τιμή ενοικίασης έφτασε έως και τα 31,6 €/τ.μ.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Συνεχίζοντας με την κατάταξη με βάση τη μέση ζητούμενη τιμή, η δημοφιλής αγορά του Αμαρουσίου επί της Ερμού ακολουθεί τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, με 17,1 €/τ.μ. το 2022. Ομοίως με τη Βουκουρεστίου, ωστόσο, η διαφορά μεταξύ μικρότερης και μέγιστης ζητούμενης τιμής είναι ανάμεσα σε αυτά με το χαμηλότερο εύρος.

Στα Νότια και ειδικότερα στην περιοχή της Ηλιούπολης, η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση καταστημάτων διαφέρει ανάλογα με το σημείο. Βάσει των διαθέσιμων καταστημάτων προς ενοικίαση το 2022, η πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως είναι η πιο ακριβή με μέση ζητούμενη τιμή 15,6 €/τ.μ., κοντά στην Ερμού Αμαρουσίου (17,1 €/τ.μ.). Οι δρόμοι 28ης Οκτωβρίου και Ελευθερίου Βενιζέλου στην ίδια περιοχή είναι φθηνότεροι, με την δεύτερη μάλιστα, να έχει μεγαλύτερη διαφορά στην μικρότερη και μεγαλύτερη ζητούμενη τιμή (8,0 και 16,7 €/τ.μ. αντίστοιχα) σε σύγκριση με τους άλλους δύο δρόμους.

Τέλος, ακόμη τρεις δημοφιλείς αγορές, η Φιλολάου στο Παγκράτι, η Ηρακλείου στη Νέα Ιωνία και η Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα, εντοπίζονται χαμηλότερα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εμπορικών ακινήτων. Και στις τρεις περιπτώσεις, δε, τα διαθέσιμα καταστήματα κατά τη διάρκεια τους 2022 κινήθηκαν κατά μέσο όρο από 6,3 μέχρι 14,3 €/τ.μ., σημειώνοντας δηλαδή περί τις 8 οκτώ μονάδες διαφορά μεταξύ της μικρότερης και μέγιστης ζητούμενη τιμής για ενοικίαση εμπορικού ακινήτου.

💡 Τα παραπάνω προκύπτουν διότι επιλέξαμε μερικούς από τους δημοφιλέστερους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, μελετήσαμε και αναλύσαμε δύο βασικούς δείκτες: τις τιμές ενοικίασης των καταστημάτων (τη διαφορά μεταξύ μικρότερης και μεγαλύτερης ζητούμενης τιμής ανά περίπτωση), καθώς και τη μέση ζητούμενη τιμή. Επιπλέον, δεν λάβαμε υπόψη μας το μήκος των οδών και παράγοντες, όπως η αξιοποιήσιμη έκταση ανά περίπτωση.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Ellinika nisia

Ελληνικά νησιά και παραλίες: Πόσο κοστίζει η αγορά σπιτιού στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας;

Xronoi agora oikistika akinita attiki 2023

Χρόνοι αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Αττική. Τι δείχνουν τα στοιχεία του 2023;

Agora oikistika akinhta attiki prosfora taseis trimhno 2023

Αγορά Οικιστικών Ακινήτων στην Αττική: Προσφορά και Τάσεις το τρίτο τρίμηνο του 2023