Τα οικολογικά δάπεδα δεν είναι απλά μια παροδική τάση, αλλά μια αναγκαιότητα. Γιατί να επιλέξεις ένα δάπεδο από οικολογικό σκυρόδεμα και ποια τα οφέλη μιας «πράσινης» επιλογής;

Η αυξανόμενη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια τάση για αειφορία και βιωσιμότητα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Η έννοια της «πράσινης κατεύθυνσης» αναφέρεται σε μια σειρά πρακτικών και πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντική με την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων. Για αυτόν το λόγο, πολλές είναι εκείνες που έχουν αρχίσει να υιοθετούν πρακτικές και προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στον περιορισμό των αποβλήτων και στην προώθηση της ανακύκλωση.

Ένας τομέας στον οποίο όλη αυτή η συζήτηση έχει αποκτήσει πρωταρχικό ρόλο είναι αυτός της βιώσιμης διακόσμησης και κατασκευής / σχεδιασμού ενός κτιρίου στο σύνολό του. Συγκεκριμένα, η τάση που κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα είναι η χρήση οικολογικών υλικών για την κατασκευή και συναρμολόγηση δαπέδων. Τόσο στις πιο πρόσφατες και καινοτόμες κατοικίες όσο και στα παλαιότερα σπίτια που χρήζουν ανακαίνισης, η επιλογή του υλικού πάνω στο οποίο περπατάμε καθημερινά είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για ένα άνετο και ταυτόχρονα συνειδητοποιημένο ως προς τη φύση σπίτι.

📌 Διάβασε επίσης: 8 oικολογικά υλικά δόμησης: Ποια είναι και γιατί να τα προτιμήσεις

Όσον αφορά το εσωτερικό ενός σπιτιού και ειδικότερα την κατασκευή δαπέδου, η πιο διαδεδομένη επιλογή πατώματος είναι το οικολογικό σκυρόδεμα. Ας ανακαλύψουμε μαζί περισσότερα για το συγκεκριμένο υλικό.

Τι είναι το οικολογικό σκυρόδεμα και ποια τα οφέλη του;

Το οικολογικό σκυρόδεμα είναι ένα υλικό κατασκευής, το οποίο παράγεται με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών ή άλλων βιώσιμων πρώτων υλών, όπως τσιμέντο μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης, κατάλοιπα μαγειρικού λαδιού, κατάλοιπα κατασκευαστικών υλικών, ατσάλι, γυαλί, πλαστικό, κεραμικά και άλλα. Στα οφέλη του οικολογικού σκυροδέματος περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Μείωση των αποβλήτων: Η παραγωγή του οικολογικού σκυροδέματος χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα υλικά, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα που καταλήγουν σε χώρους υγροτόπων.
  • Εξοικονόμηση πρωτογενών πόρων: Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών στην παραγωγή του οικολογικού σκυροδέματος μειώνει την κατανάλωση πρωτογενών πόρων, όπως η προμήθεια πρώτων υλών.
  • Μείωση της εκπομπής CO2: Το οικολογικό σκυρόδεμα επειδή παράγεται με χρήση υλικών όπως η σκόνη από την καύση φυτικών υλικών, συμβάλλει στη μείωση εκπομπών CO2 κατά την παραγωγή του.
  • Υψηλή αντοχή: Το οικολογικό σκυρόδεμα έχει υψηλή αντοχή στη συστολή, τη διαστολή και την καταπόνηση, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κτίρια υψηλής αντοχής.
  • Ενεργειακή απόδοση: Η παραγωγή του οικολογικού σκυροδέματος απαιτεί λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή του συμβατικού σκυροδέματος, καθιστώντας το πιο ενεργειακά αποδοτικό.

📌 Διάβασε επίσης: Ανακαίνιση ξύλινου πατώματος: Επισκευή ή κατασκευή από την αρχή;

Επιπλέον, ένα πάτωμα από οικολογικό σκυρόδεμα είναι εύκολο στον καθαρισμό και την απολύμανση, χάρη στην έλλειψη αρμών μετά την τοποθέτησή του στο διαμέρισμα. Εν συνεχεία, η ποσότητα της βρωμιάς και της σκόνης είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με τα ξύλινα παρκέ δάπεδα, ενώ η πιθανή διείσδυση φωτός ή υγρασίας από έξω μειώνεται δραστικά.

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφέρουμε πως το δάπεδο από οικολογικό σκυρόδεμα είναι η ιδανική λύση για όσους αναζητούν ένα λείο στην αφή πάτωμα, όπου το μοντέρνο, κομψό στυλ συναντά μια πραγματικά εκπληκτική ποικιλία χρωμάτων. Έχει αποδειχθεί, δε, ότι η αντοχή αυτού του υλικού στη φθορά του χρόνου δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με άλλα υλικά. Συνεπώς, πρόκειται για μια επιλογή που θα σε δικαιώσει και με το παραπάνω σε όλα τα επίπεδα, ενώ παράλληλα θα συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου