Τι είναι το backsplash και πως μπορείς να επιλέξεις το ιδανικό για την κουζίνα σου; Ανακάλυψε 6 ιδέες για προστατευτικό κουζίνας.

Το backsplash της κουζίνας δεν είναι απλώς ένα λειτουργικό στοιχείο, αλλά μπορεί να γίνει ένα αισθητικό στοιχείο ικανό να δώσει χαρακτήρα και στυλ στο περιβάλλον. Με το ευρύ φάσμα επιλογών που διατίθενται στην αγορά, η επιλογή της σωστής επίστρωσης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ας εξερευνήσουμε τις διάφορες ιδέες και συμβουλές για να κάνεις τη σωστή επιλογή για την κουζίνα σου.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το backsplash στην κουζίνα;

Το backsplash στην κουζίνα αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες προστατευτικό κάλυμμα για τον τοίχο που γειτνιάζει με την περιοχή της κουζίνας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προστασία του τοίχου από τους λεκέδες και τις πιτσιλιές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μαγειρικών δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προέκταση του πάγκου, που μπορεί να εκτείνεται τόσο χαμηλά από τον τοίχο ή τόσο ψηλά όσο το ταβάνι. Ο σκοπός κάθε τέτοιου προστατευτικού (backsplash) είναι να αποτρέψει το νερό, το λίπος και άλλες ακαθαρσίες από το να καταστρέψουν τους τοίχους, ιδιαίτερα πίσω από κουζίνες και νεροχύτες.

Πόσο ψηλό πρέπει να είναι το backsplash κουζίνας;

Υπάρχουν πολλά υλικά διαθέσιμα στην αγορά, σχεδιασμένα με διάφορες διαστάσεις που προσαρμόζονται στην εκάστοτε κουζίνα. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί σε θέματα επίπλων και σχεδιασμού συνιστούν να επιλέγεις μια πλάτη που να καλύπτει περίπου 40/60 εκατοστά πάνω από τον πάγκο εργασίας.

📌 Διάβασε επίσης: Διακόσμηση των τοίχων της κουζίνας: Οι 4 τάσεις του σήμερα

5+1 λύσεις για προστατευτικό κουζίνας

Όπως μπορεί να γίνεται αντιληπτό, το προστατευτικό κουζίνας μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την προστασία του τοίχου από ανεπιθύμητους λεκέδες και πιτσιλιές, αλλά και για να δώσει μια πινελιά σχεδιασμού και χαρακτήρα στην κουζίνα σου, χάρη στα πολλά υλικά που διατίθενται στην αγορά. Ακολουθούν 6 ιδέες για το τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως προστατευτικό για την κουζίνα σου.

#1 Ρητίνη

Ένα backsplash από ρητίνη παρουσιάζεται ως μια αποκλειστική, μινιμαλιστική και εξαιρετικά ανθεκτική σχεδιαστική λύση για κάθε κουζίνα. Χάρη στην λεία και χωρίς αυλακώσεις επιφάνειά της, προσφέρει εξαιρετική ευκολία καθαρισμού και υψηλό επίπεδο υγιεινής. Με ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων χρωμάτων και φινιρισμάτων, η ρητίνη επιτρέπει την απόλυτη προσαρμογή, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σύγχρονου και γοητευτικού περιβάλλοντος κουζίνας.

#2 Πλενόμενο χρώμα

Μια άλλη δυνατότητα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα αντί για πλακάκια, για να προστατέψεις τον τοίχο σου, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα πλενόμενο και υδατοαπωθητικό χρώμα. Πρόκειται για μια άμεση επένδυση τοίχου, που σοβατίζεται και βάφεται χωρίς τη χρήση πρόσθετων υλικών. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλενόμενο χρώμα ίσως χρειαστεί πιο συχνές διορθώσεις και συντήρηση με την πάροδο του χρόνου λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής του σε σχέση με άλλες επιλογές.


Πλενόμενο χρώμα: Γιατί είναι η ιδανική επιλογή για την κουζίνα σου;

#3 Tempered glass

Το tempered glass είναι μια εξαιρετική λύση, εκλεπτυσμένη και ανθεκτική, για να προστατέψεις την κουζίνα σου. Συνίσταται, δε, για ένα μοντέρνο και φωτεινό αποτέλεσμα. Η ικανότητα του tempered glass να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, η ευκολία καθαρισμού και η «ανοσία» του σε λεκέδες και μούχλα, το καθιστούν ιδανικό για καθημερινή χρήση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το tempered glass δεν μπορεί να κοπεί και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος. Η ευελιξία του γυαλιού εκφράζεται με τη δυνατότητα οπίσθιου φωτισμού, ένα αισθητικά ευχάριστο και λειτουργικό στοιχείο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του φωτός στην κουζίνα.

#4 Χάλυβας

Ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στις επαγγελματικές κουζίνες είναι ο χάλυβας. Έτσι, το χαλύβδινο backsplash κουζίνας είναι ιδιαίτερα κατάλληλο στην περιοχή της φωτιάς, και αποτελεί μια μοντέρνα και ενδιαφέρουσα επιλογή. Με υψηλή αντοχή σε χτυπήματα, γδαρσίματα και γρατζουνιές, ο χάλυβας είναι ένα υλικό ασφαλές από άποψη υγιεινής και ανθεκτικό στη θερμότητα και την υγρασία. Ωστόσο, έχει κάποιους περιορισμούς: παρά την ευκολία καθαρισμού, τα αντιαισθητικά αποτυπώματα μπορεί να απαιτούν συχνότερη συντήρηση. Αξίζει να αναφέρουμε πως ένα χαλύβδινο backsplash είναι η ιδανική επιλογή για κουζίνες βιομηχανικού στυλ, καθώς διατηρεί την ομορφιά και τη φυσικότητά του με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας μια πρακτική και υγιεινή λύση.

#5 Laminate

Το backsplash κουζίνας από laminate ξεχωρίζει ως μια ευέλικτη, προσιτή και εύκολη στην εγκατάσταση επιλογή. Αν και δεν θεωρείται «ευγενές» υλικό, το laminate εκπλήσσει με το αισθητικό του αποτέλεσμα χάρη στη μεγάλη γκάμα διαθέσιμων χρωμάτων και εφέ υλικών, όπως το ξύλο και τα πλακάκια τσιμέντου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν χρησιμοποιείται ως backsplash, το συγκεκριμένο υλικό δεν πρέπει να έρχεται σε στενή επαφή με την εστία αερίου, καθώς δεν είναι τόσο ανθεκτικό στη θερμότητα.

📌 Διάβασε επίσης: Τοπ συμβουλές καθαριότητας για λευκά λακαρισμένα έπιπλα που έχουν κιτρινίσει

#6 Ταπετσαρία

Αν και δεν είναι ένα από τα πρώτα υλικά που σκέφτονται οι άνθρωποι για ένα backsplash κουζίνας, η ταπετσαρία έχει επίσης γίνει πρωταγωνιστής στην επίπλωση αυτού του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν παραλλαγές στην αγορά ειδικά σχεδιασμένες να αντιστέκονται στη θερμότητα και την υγρασία: η ιδανική ταπετσαρία σε αυτό το πλαίσιο είναι στην πραγματικότητα εκείνη που είναι κατασκευασμένη σε ένα φορέα από υαλοβάμβακα, που εγγυάται αντοχή και ανθεκτικότητα.

📌 Διάβασε επίσης: Δημιουργία ή ανακαίνιση κουζίνας: Τα δημοφιλέστερα υλικά

💡 Σκέφτεσαι να κάνεις μια ανακαίνιση της κουζίνας σου για να την φέρεις πιο κοντά στα γούστα και τις ανάγκες σου αλλά δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις; Μην αγχώνεσαι! Ο Spitogatos σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις τον ιδανικό επαγγελματία για ανακαίνιση (ή λοιπές τεχνικές εργασίες), προκειμένου να αποκτήσεις τον χώρο ή το σπίτι των ονείρων σου.

Λάβε υπόψη σου όλα τα παραπάνω, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης και κάνε την καλύτερη δυνατή επιλογή backsplash την κουζίνα σου. Χρειάζεσαι περισσότερη έμπνευση για τον σχεδιασμό, τη διακόσμηση ή την οργάνωση του σπιτιού σου, μπες στο blog του Spitogatos και βρες ό,τι χρειάζεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι

Anoixti veranda

Πώς να επιπλώσεις και να μεταμορφώσεις μια ανοιχτή βεράντα