Αναζητάς τρόπους να καθαρίσεις μια και καλή τα λευκά λακαρισμένα έπιπλα που έχουν κιτρινίσει με το πέρασμα του χρόνου; Ρίξε μια ματιά και βρες τις τοπ λύσεις για να το πετύχεις.

Οι λακαρισμένες επιφάνειες έχουν μπει με δυναμικά στα σπίτια όλων. Από ματ λακαρισμένα έπιπλα μέχρι γυαλιστερά λακαρισμένα έπιπλα, από έπιπλα για το σαλόνι και την κουζίνα μέχρι τα ράφια στο υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι, τα περισσότερα από τα σύγχρονα έπιπλα εσωτερικού είναι κατασκευασμένα από μελαμίνη ή ξύλο επικαλυμμένο με λάκα. Η λάκα επιτρέπει στα έπιπλα να διαρκούν περισσότερο και να είναι πιο ανθεκτικά, να καθαρίζονται εύκολα με ένα υγρό πανί από μικροΐνες και να είναι πιο ανθεκτικά στις κρούσεις.

Ωστόσο, στην περίπτωση των λευκών λακαριστών επίπλων, το πρόβλημα είναι άλλο: το κιτρίνισμα. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στο φυσικό φως προκαλεί αργό αλλά αναπόφευκτο κιτρίνισμα σε λευκές λακαρισμένες επιφάνειες, τόσο στις ματ όσο και στις γυαλιστερές. Ας δούμε μαζί μερικές χρήσιμες συμβουλές καθαριότητας για τα λευκά λακαρισμένα έπιπλα και, ακόμη και πριν από αυτό, πώς μπορείς να αποτρέψεις το πρόβλημα του κιτρινίσματος.

Πώς να αποτρέψεις το κιτρίνισμα των λευκών λακαρισμένων επίπλων

Το κιτρίνισμα των λευκών λακαρισμένων επίπλων μπορεί να καταπολεμηθεί, ή έστω να περιοριστεί σημαντικά, με έναν βαθύ καθαρισμό, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Σε αυτήν, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Πως; Με μερικές εύκολες πρακτικές. Συγκεκριμένα:

  • Τοποθέτησε τα λευκά έπιπλα πολύ μακριά από ζεστές περιοχές, όπως καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας, γιατί με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να προκαλέσουν στέγνωμα της λάκας και να αφήσουν σκοτεινά σημάδια στη λάκα.
  • Απόφυγε να αφήνεις τα λευκά λακαρισμένα έπιπλα στο άμεσο ηλιακό φως. Για αυτό, πρόσθεσε κουρτίνες οι οποίες θα περιορίζουν την υπέρμετρη διάχυση του φυσικού φωτός, προστατεύοντας το βερνίκι από ηλιακές ακτίνες.

Τι να κάνεις εάν τα λευκά λακαρισμένα έπιπλα κιτρινίσουν

Εάν τα λευκά λακαρισμένα έπιπλα είναι κιτρινισμένα και έχουν πιο σκούρες λεκέδες, ήρθε η ώρα για επαρκή, αποτελεσματικό αλλά ποτέ επιθετικό καθαρισμό. Γενικά, τα λακαρισμένα έπιπλα μπορούν να καθαριστούν με ένα πανί από μικροΐνες και ένα απορρυπαντικό με βάση το σαπούνι Μασσαλίας. Ιδανικά, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις απολυμαντικά ή επιθετικά απορρυπαντικά, καθώς αυτά μπορούν να αφαιρέσουν τη λάμψη της λάκας με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να διατηρήσεις τη λάκα των επίπλων σου λαμπερή

Για να διασφαλίσεις ότι η λάκα παραμένει καθαρή και λαμπερή, καλό είναι να καθαρίζεις τα έπιπλα σχεδόν καθημερινά. Το τακτικό ξεσκόνισμα και το σκούπισμα με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί καθαρισμού από μικροΐνες που δεν αφήνει χνούδια είναι η καλύτερη λύση για να διατηρείς πάντα τη λάκα λαμπερή.

Πώς να καθαρίσεις ένα ματ λευκό λακαρισμένο έπιπλο

Για να μειώσεις το κιτρίνισμα των λευκών ματ λακαρισμένων επίπλων, μπορείς να ακολουθήσεις μερικές απλές πρακτικές, όπως:

  • Χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί και βρέξε το με οινόπνευμα και στη συνέχεια, τρίψε τις επιφάνειες. Μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία τακτικά.
  • Βρέξε ένα μαλακό πανί με ξύδι από λευκό κρασί, τρίψε καλά και επανάλαβε τακτικά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

💡 Το ξύδι θα αφαιρέσει επίσης τις άσχημες οσμές που προκαλούνται, για παράδειγμα, από τον καπνό του τσιγάρου.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αμμωνία αλλά πρόσεξε ώστε να το ανακατέψεις καλά και να μην το παρακάνεις με αυτό το προϊόν, το οποίο μπορεί να γίνει επιθετικό για την επιφάνεια. Ετοίμασε το σωστό υδατικό διάλυμα και πέρασε τα αδιαφανή έπιπλα και μετά ξέπλυνε καλά.

Πώς να κάνεις ένα λευκό λακαριστό έπιπλο και πάλι γυαλιστερό

Εάν τα γυαλιστερά λευκά λακαριστά έπιπλα έχουν κιτρινίσει και επίσης χάσει τη λάμψη τους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα με νέφτι και μαγειρεμένο λινέλαιο. Ρίξε αυτά τα υλικά σε ένα λίτρο ζεστό νερό και καθάρισε τις επιφάνειες για να τις δεις να γυαλίζουν ξανά.

Δώσε βάση στις παραπάνω συμβουλές, καθάρισε τα λευκά λακαρισμένα έπιπλα στο σπίτι σου και κάνε τα και πάλι καθαρά κι αστραφτερά. Αναζητάς περισσότερα χρήσιμα tips και ιδέες για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου