Μάθε ποια οικιακά απορρίμματα δεν πρέπει να καταλήγουν στη λεκάνη του μπάνιου και τις αποχετεύσεις και προστάτεψε το περιβάλλον και το σπίτι σου.

Κάθε ενέργεια που εκτελείται καθημερινά είναι ικανή να επηρεάσει το περιβάλλον με λιγότερο ή περισσότερο επιδραστικό τρόπο. Μια απλή αυτόματη χειρονομία, όπως για παράδειγμα το τράβηγμα ενός ταμπόν ή ενός σωρού μαλλιών στην τουαλέτα, μπορεί να έχει «καταστροφικές» συνέπειες, όχι μόνο από άποψη νερού και δομικών στοιχείων όσον αφορά την κατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων στο εσωτερικό του μπάνιου, αλλά και από άποψη βιωσιμότητας, δεδομένου ότι κάθε αποχέτευση έχει άμεση σύνδεση με τις θάλασσες και τα ποτάμια.

Στο πλαίσιο αυτό, τον συναγερμό έκρουσε η Greenpeace Australia, η οποία, μέσω δηλώσεων του προέδρου της Hausman Technology Presentations, Steven J. Hasman, θέλησε να επιστήσει την προσοχή των κατοίκων σε μια πιο συνειδητή χρήση των αποχετεύσεων στα σπίτια τους.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα «λάθη» (aka απορρίμματα) που δεν πρέπει να καταλήγουν στη λεκάνη της τουαλέτας.

#1 Δίσκοι ντεμακιγιάζ και υγρά μαντηλάκια

Το μπάνιο όσων χρησιμοποιούν προϊόντα ντεμακιγιάζ δεν μπορεί παρά να είναι εξοπλισμένο με δίσκους ντεμακιγιάζ ή υγρά μαντηλάκια. Ενώ τα πρώτα είναι κυρίως κατασκευασμένα από βαμβάκι μιας χρήσης, τα υγρά μαντηλάκια έχουν στο εσωτερικό τους ένα μείγμα από πλαστικές, πολυεστερικές και κυτταρινικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ελαφριά και φαινομενικά ακίνδυνα, ωστόσο δεν είναι. Συγκεκριμένα, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους σωλήνες, οι οποίοι κινδυνεύουν να φράξουν, όσο και για το περιβάλλον. Μια βιώσιμη και, μακροπρόθεσμα, πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση είναι τα προμηθευτείτε επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ (πλένονται μετά τη χρήση) και επαναχρησιμοποιούμενα πανιά από μικροΐνες.

#2 Τρίχες

Αν και πρόκειται για οργανικό υλικό, οι τρίχες συμβάλλουν επίσης στη ρύπανση των θαλασσών και στην απόφραξη του οικιακού συστήματος νερού. Με ποιον τρόπο; Δεδομένου ότι έχουν πολύ συμπαγή δομή, είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσουν κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» τους μέσα στους σωλήνες. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται πιθανά νήματα που συμβάλλουν στη δημιουργία επιβλαβών συσσωματωμάτων όταν έρχονται σε επαφή με άλλα υλικά στα λύματα ή στους ωκεανούς, όπως το πλαστικό.

#3 Οδοντικό νήμα

Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το οδοντικό νήμα δεν είναι βιοδιασπώμενο. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη χλωρίδα και την πανίδα σε όλες τις υδάτινες οδούς, από τις θάλασσες έως τους ωκεανούς, αλλά και ότι η συσσώρευσή του με άλλα απορρίμματα μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνητικά θανατηφόρο μείγμα για το υδάτινο σύστημα.

#4 Απόβλητα γάτας

Αν και πρόκειται πάντα για περιττώματα και ούρα, η ρίψη της άμμου της γάτας στην αποχέτευση μπορεί, μακροπρόθεσμα, να αποτελέσει πρόβλημα. Η άμμος, στην πραγματικότητα, είναι κατασκευασμένη από ένα μείγμα άμμου και πηλού, το οποίο έχει ως αποστολή να απορροφά τις οσμές και την υγρασία επομένως, θα μπορούσε να αφήσει ίχνη.

#5 Λάδια & λίπη

Μοιάζουν με υγρά, πυκνά και αβλαβή υλικά, ωστόσο τα λίπη και τα έλαια είναι στην πραγματικότητα ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός των σωλήνων. Μάλιστα, σε επαφή με ορισμένες θερμοκρασίες τείνουν να στερεοποιούνται, εμποδίζοντας έτσι τη διέλευση του νερού και δημιουργώντας ένα πραγματικό μποτιλιάρισμα.

#6 Απορρυπαντικά & λοιπά προϊόντα καθαρισμού

Ομοίως, τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό χώρων ή το πλύσιμο δαπέδων είναι πλούσια σε χημικές ουσίες και, ως εκ τούτου, επιβλαβή. Στην περίπτωση αυτή, η συμβουλή είναι να προτιμάς οικολογικά προϊόντα με φυτική βάση.

📌 Πέρα από τα παραπάνω, μήπως αναζητάς και μερικές ιδέες βιώσιμης διακόσμησης για το σπίτι σου; Βρες τις τοπ ιδέες στο άρθρο του Spitogatos: 5+1 Ιδέες βιώσιμης διακόσμησης που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Είναι σημαντικό να ξέρεις που καταλήγουν τα οικιακά σου απορρίμματα και φυσικά τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό τόσο στις σωληνώσεις όσο και στον πλανήτη. Συνεπώς, τώρα που έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα, μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή ένα πιο οικολογικό πλάνο δράσης, μειώνοντας τα απορρίμματά σου, μη πετώντας στη λεκάνη πράγματα που ενδέχεται να επιβαρύνουν την κατάσταση και φυσικά, επιλέγοντας εναλλακτικές λύσεις. Αναζήτησε άλλες οικολογικές λύσεις αλλά και σωρεία συμβουλών για το σπίτι στα άρθρα του blog του Spitogatos.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου