Σκέφτεσαι να ανακαινίσεις το μπάνιο σου και ψάχνεις πώς να το οργανώσεις; Μία τέτοια ανακαίνιση μπορεί να σου κοστίσει χρόνο, χρήμα και ίσως να σου προκαλέσει λίγο στρες. Αλλά αν κινηθείς έξυπνα σχετικά με το κόστος, τότε η επένδυση σου πιθανότατα θα αποδειχθεί ότι άξιζε τον κόπο.

Το κόλπο είναι να επιλέξεις αναβαθμίσεις που ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής και την καθημερινή σου ρουτίνα - ίσως χρειάζεσαι μπανιέρα, γιατί σου αρέσει να απολαμβάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο μετά τη δουλειά ή ντουζιέρα, γιατί είσαι συνέχεια στο τρέξιμο και σου εξασφαλίζει και λειτουργικό χώρο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 70% των καταναλωτών «έχουν μεγαλύτερη επιθυμία να είναι στο σπίτι» μετά από μια ανακαίνιση μπάνιου, οπότε διάβασε τα παρακάτω μυστικά και πάρε ιδέες.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

1. Πόσο διαρκεί μια ανακαίνιση μπάνιου;

Αν έχεις ένα σχετικά καινούργιο μπάνιο και θες να του δώσεις έναν αέρα ανανέωσης, κάνεις μερική ανακαίνιση. Γενικά. μία μερική ανακαίνιση μπάνιου, όπου αλλάζουν μόνο κάποια είδη υγιεινής ή πλακίδια, θα διαρκέσει λίγες μέρες. Αντίθετα η ολική ανακαίνιση, όπου αλλάζονται σχεδόν τα πάντα μέχρι και οι υδραυλικές και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του μπάνιου, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα. Αφορά παλιότερα σπίτια με φθαρμένα είδη υγιεινής και πιθανότατα προβληματικές υδραυλικές κι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

2. Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις πριν ξεκινήσεις

Αρχικά για να μπαίνεις στο κλίμα, κάνε στον εαυτό σου τις απαραίτητες ερωτήσεις. Μπορεί να μην έχεις καν συνειδητοποιήσει ότι επηρεάζουν τις ανάγκες που έχεις από το μπάνιο σου, αλλά το κάνουν! Ο καλύτερος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων αυτό θα έκανε στους πελάτες του πριν ξεκινήσει. Ετοίμασε, λοιπόν, τις απαντήσεις σου, συμβουλεύσου αν θες και έναν ειδικό και, στη συνέχεια, ξεκίνησε να συγκεντρώνεις φωτογραφίες για έμπνευση.

  • Ποια είναι η καθημερινότητά σου; Η διαρρύθμιση των επίπλων και των ειδών υγιεινής θα εξαρτηθεί από αυτό.
  • Πόσα μπορείς να ξοδέψεις; Καλύτερα να κάνεις προϋπολογισμό τώρα παρά να απογοητευτείς αργότερα.
  • Πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεσαι; Πιο εύκολα βάζεις ντουλάπια τώρα, παρά αργότερα.
  • Πόσα και ποια άτομα θα χρησιμοποιούν το μπάνιο;
  • Τι δεν σου αρέσει στον υπάρχοντα χώρο σου; Για να μην επαναληφθεί φυσικά στον καινούριο.
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


3. Φτιάξε μία κάτοψη

Αφού απάντησες στις προηγούμενες ερωτήσεις , πάρε χαρτί και μολύβι και σχεδίασε μία πρόχειρη κάτοψη του μπάνιου σου. Μπορείς να την βρεις και έτοιμη στο συμβόλαιο του σπιτιού. Ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο φρόντισε να τοποθετήσεις έπιπλο μπάνιου, είδη υγιεινής, πλυντήριο και αξεσουάρ (πετσετοκρεμάστρες κτλ.). Επίσης, δώσε προσοχή:

  • Απέναντι από την πόρτα δεν μπαίνει η λεκάνη, αλλά το έπιπλο για λόγους καλαισθησίας, εκτός αν δε γίνεται διαφορετικά.
  • Η ντουζιέρα / μπανιέρα μπαίνει δίπλα στο παράθυρο για καλύτερο εξαερισμό.
  • Τα υλικά που θα διαλέξεις να είναι ποιοτικά και ανθεκτικά, όχι μόνο καλαίσθητα, γιατί μία τέτοια ανακαίνιση δε γίνεται ξανά εύκολα.

Φυσικά τα παραπάνω μπορεί να τα αναλάβει και το κατάλληλο συνεργείο που θα κάνει τις τεχνικές εργασίες. Ζήτησε να σου φτιάξουν ένα προσχέδιο με όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για ένα αισθητικά καλό αποτέλεσμα αλλά και ταυτόχρονα οικονομικά προσιτό.

4. Τι υλικά θα χρησιμοποιήσεις;

Πλακάκια: Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία πλακιδίων με ένα μεγάλο εύρος τιμών, υλικών (κεραμικά, πορσελάνης, γρανιτοπλακάκια) και στυλ (κλασσικό, minimal, ρετρό). Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα πλακάκια που θα επιλέξεις, γιατί μπορεί να σου φαίνονται όλα ίδια, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές. Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις τα πιο φτηνά, ξανασκέψου το. Τα πλακάκια είναι η βασική επένδυση για το μπάνιο σου. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας και ανθεκτικά στο χρόνο. Μπορείς να βρεις σε προσφορά πλακάκια από καλά εργοστάσια που έχουν καταργηθεί. Φρόντισε όμως να πάρεις μία κούτα παραπάνω σε περίπτωση που σπάσει κάποιο στο μέλλον. Μείνε μακριά από τα λευκά και γενικά πολύ ανοιχτόχρωμα πλακάκια για το δάπεδο του μπάνιου, γιατί θα βαρεθείς να σκουπίζεις και να σφουγγαρίζεις!

Μάρμαρο: Δίνει έναν αέρα πολυτέλειας στα μεγάλα μπάνια, αλλά δεν ενδείκνυται για μικρά μπάνια. Με εντυπωσιακή και λιτή όψη είναι ένα διαχρονικό υλικό, που αποπνέει, ποιότητα και καθαριότητα. Βάζοντας μερικά μεγάλα κομμάτια μαρμάρου στους τοίχους ή στον πάγκο, μπορείς να δώσεις ιδιαίτερο στυλ. Διάλεξε την απόχρωση και το φινίρισμα (γυαλιστερό, ματ, σατινέ) που ταιριάζει με τον υπόλοιπο χώρο.

5. Μπανιέρα ή ντουζιέρα;

Μια μπανιέρα-αν έχεις τον απαραίτητο χώρο -είναι εξαιρετική λύση για να ανέβει η αξία μεταπώλησης του σπιτιού σου σε μια γειτονιά φιλική για παιδιά. Θα βρεις μπανιέρες από διάφορα υλικά, όπως ο χυτοσίδηρος (μαντέμι), το ακρυλικό, το fiberglass, ο εμαγιέ χάλυβας και το τεχνητό μάρμαρο. Το κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και φυσικά διαφορετικό κόστος.

Αλλά αν ο χώρος σου δεν είναι αρκετά μεγάλος και δεν έχεις μικρά παιδιά, τότε μία ευρύχωρη ντουζιέρα είναι το καλύτερο. Με βάση ή χτιστή, με καμπίνα, γυάλινο πάνελ ή κουρτίνα, σε πολλές διαστάσεις και σχήματα, με υδρομασάζ ή απλό ντους, υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

6. Έχε στο νου σου την αποθήκευση

Ο χώρος αποθήκευσης στο μπάνιο είναι πολύ βασικός. Με μικρές παρεμβάσεις μπορείς να εξοικονομήσεις χώρο αλλά και του δώσεις χαρακτήρα.

  • Έπιπλο μπάνιου: δίνει στυλ σε ολόκληρο το μπάνιο. Διάλεξε ένα καλαίσθητο, αλλά και πρακτικό, για να αποθηκεύεις καθαριστικά και το καλάθι με τα άπλυτα.
  • Στο ντους: Μπορείς να τοποθετήσεις μέσα στη ντουζιέρα ειδικές μεταλλικές ή πλαστικές βάσεις / ράφια για τα απαραίτητα προϊόντα καθαρισμού. Απλά βεβαιώσου ότι είναι αρκετά μεγάλη για να τα χωρέσει.
  • Στους τοίχους: Μπορείς να τοποθετήσεις ανοιχτά ράφια και να αποθηκεύσεις όλα τα απαραίτητα σε καλάθια, ένα ντουλάπι- καθρέφτη για τα φάρμακα και τα καλλυντικά, κρίκους και γάντζους για τις πετσέτες.
  • Πάνω από το πλυντήριο μπορείς να βάλεις ένα ντουλάπι με ράφια για πετσέτες, χαρτικά και ότι άλλο είναι απαραίτητο. Ή ανοιχτά ράφια με κουτιά/ καλάθια.
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Ρίξε φως στην υπόθεση

Το μπάνιο χρειάζεται επαρκή φωτισμό, τόσο για αισθητικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους. Ένα μικρό, αλλά φωτεινό μπάνιο δείχνει μεγαλύτερο. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να βάλεις σποτάκια LED πάνω από τον καθρέφτη. Και διαχέεται καλύτερα το φως, και βάφεσαι με άνεση και ξυρίζεσαι χωρίς να κόβεσαι! Επίσης, τα φώτα LED καταναλώνουν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια, διαρκούν 25 φορές περισσότερο από τις λάμπες πυρακτώσεως και δε θερμαίνουν το δωμάτιο.

Αναζήτησε τάσεις που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σου και ταυτόχρονα αύξησε την αξία του σπιτιού σου για μεταπώληση.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι

Anoixti veranda

Πώς να επιπλώσεις και να μεταμορφώσεις μια ανοιχτή βεράντα