Είσαι έτοιμος/η να ανακαλύψεις τον μοναδικό κόσμο του μαξιμαλισμού; Μάθε τους βασικούς κανόνες ενός μαξιμαλιστικού σπιτιού και πάρε έμπνευση για ένα σπίτι που ξεχωρίζει.

Ο μαξιμαλισμός είναι μια ιδιαίτερη τάση στην εσωτερική διακόσμηση που έχει φανατικούς οπαδούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Είναι από τις τάσεις εκείνες που κάποιος μπορεί είτε να αγαπά 100%, είτε να μισεί. Ειδικότερα, «μαξιμαλισμός» σημαίνει αφθονία αντικειμένων, στυλ και χρωμάτων. Πρόκειται για μια τάση, που είναι πάντοτε επίκαιριη κι έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του μινιμαλισμού που είναι τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, το μότο “more is best” παίρνει τα ηνία και μας αποδεικνύεο πως το μαξιμαλιστικό στυλ δεν είναι απαραίτητα χάος και παραμέληση, αλλά αντίθετα είναι ένα πολύ ακριβές στυλ που μπορεί να είναι πολύ κομψό και ιδιαίτερα προσωπικό.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Για να μπορέσεις να το εφαρμόσεις και στο δικό σου στυλ, είναι σημαντικό είναι να ακολουθήσεις μερικούς απλούς αλλά σημαντικούς κανόνες, γιατί ο μαξιμαλισμός μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε σύγχυση και αταξία. Ως εκ τούτου, πρέπει να εκτελείται με αυστηρότητα και πολύ καλό γούστο.

Πότε έκανε την εμφάνισή του ο μαξιμαλισμός;

Ο μαξιμαλισμός είναι ένα στυλ που προέρχεται από την καλλιτεχνική κουλτούρα που έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του 20ού αιώνα, στις δεκαετίες 1980-1990, και εξαπλώθηκε μαζί με τον μεταμοντερνισμό.

Μετά τη μόδα των δεκαετιών του 1960 και του 1970, στα τέλη του αιώνα οι σχεδιαστές εσωτερικής διακόσμησης, οι διακοσμητές και οι αρχιτέκτονες έστρεψαν την προσοχή τους στην ανάμειξη των στυλ και την υπερβολή. Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό το ζωηρό στυλ φαινόταν να έχει εκλείψει εντελώς, σε πλήρη αντίθεση με τον μινιμαλισμό και το πολύ πιο διαδεδομένο σκανδιναβικό στυλ.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέφεραν αυτό το στυλ στο προσκήνιο, καθιστώντας το σήμερα πολύ δημοφιλές. Αναμφίβολα εξάλλου πρόκειται για έναν τρόπο επίπλωσης γεμάτο χαρακτήρα και προσωπικότητα που αποκαλύπτει τα πάθη του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Οι κανόνες του μαξιμαλισμού

Ακολουθούν οι πέντε βασικοί κανόνες για την επίπλωση του σπιτιού σου με το μαξιμαλιστικό στυλ. Συγκεκριμένα:

#1 Μείγμα χρωμάτων

Από ένα μαξιμαλιστικό σπίτι δεν μπορεί να λείπει η προσεκτική επιλογή φωτεινών και ακόμη και αντίθετων χρωματικών αποχρώσεων. Τέρμα το λευκό και τα ουδέτερα χρώματα, το μαξιμαλιστικό σπίτι καλωσορίζει τα έντονα χρώματα. Το χρώμα επιλέγεται με πάθος και ελεύθερα, χωρίς συμβάσεις.

#2 Διακοσμήσεις τοίχων

Όχι μόνο ένα μείγμα φωτεινών χρωμάτων, αλλά και διακοσμητικά, floral ή γεωμετρικά prints και ταπετσαρίες σε διάφορα μοτίβα, από λουλούδια μέχρι animal prints, μπορούν να ενσωματωθούν έξυπνα ως επενδύσεις τοίχου στο χώρο του καθιστικού. Προσέξτε όμως να μη δημιουργείται υπερβολική σύγχυση: ακόμη και ο συνδυασμός των διακοσμητικών πρέπει να είναι ισορροπημένος και να ακολουθεί ένα διακοσμητικό σχέδιο.

📌 Διάβασε επίσης: Ταπετσαρία τοίχου στο σπίτι: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

#3 Εκτεθειμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία

Στο μαξιμαλιστικό στυλ τα εκτεθειμένα δοκάρια, οι κολώνες, οι κόγχες, τα τοξωτά παράθυρα, τα ψηλά ταβάνια, καθώς και κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια γίνεται ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί. Οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στο σπίτι μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική και πολύ προσωπική ατμόσφαιρα και αποτελούν το επίκεντρο αντί να καλύπτονται.

#4 Αντικείμενα από όλο τον κόσμο

Το μαξιμαλιστικό στυλ είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τη συλλογή αντικειμένων διαφόρων ειδών, για όσους ταξιδεύουν πολύ και αγοράζουν αναμνηστικά από όλο τον κόσμο, καθώς και για όσους αγαπούν τα vintage ή τα εκκεντρικά σχεδιασμένα αντικείμενα. Σε αντίθεση με τον μινιμαλισμό, το μαξιμαλιστικό στυλ προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιάσει κανείς τις συλλογές του, τα αγαπημένα του αντικείμενα, να δείξει τα πάθη του. Ένα μαξιμαλιστικό σπίτι είναι ο χώρος για να προβάλλει κανείς την προσωπικότητά του μέσα από αντικείμενα και αναμνήσεις της ζωής του.

📌 Διάβασε επίσης: Μοντέρνα έπιπλα και αντίκες σε ένα σύγχρονο περιβάλλον – Πώς να τα συνδυάσεις

#5 Εκκεντρικά υφάσματα

Η επιλογή των υφασμάτων στοχεύει επίσης στη δημιουργία μιας κάπως εξωτικής, σίγουρα άνετης και πολύ ζεστής ατμόσφαιρας. Η επιλογή των υφασμάτων στον μαξιμαλισμό ωθεί κάποιον να τολμήσει με βελούδα, διακοσμημένα μεταξωτά, δέρματα, κεντημένα υφάσματα.

📌 Δες περισσότερα στυλ επίπλωσης και διακόσμησης στο άρθρο του Spitogatos: Ποιο στυλ να επιλέξεις για την επίπλωση του σαλονιού σου;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Τώρα που γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες του μαξιμαλιστικού στυλ διακόσμησης, κάνε την έρευνα σου, πάρε έμπνευση και δημιούργησε ένα ξεχωριστό κι άνετο σπίτι.

Αναζητάς περισσότερες ιδέες για την επίπλωση και τη διακόσμηση του σπιτιού σου; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου