Έχεις αναλογιστείς να πεις «ναι» στην ταπετσαρία για τους τοίχους του σπιτιού σου; Σε κάθε περίπτωση, δες τα πλεονεκτήματα & τα μειονεκτήματα και πάρε τις αποφάσεις σου.

Θα ήθελες να ανανεώσεις ένα δωμάτιο στο σπίτι σου ή απλώς να του δώσετε μια νέα όψη; Η ταπετσαρία θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη λύση για σένα. Μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις της εποχής, η ταπετσαρία, σου επιτρέπει να δώσεις στα δωμάτιά του σπιτιού μια νέα ταυτότητα, χωρίς πολύ κόπο και με χαμηλό κόστος.

📌 Διάβασε επίσης: Οι τοπ τάσεις για το σπίτι 2023

Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες που σου προσφέρονται, αρκεί να αφήσεις χώρο στο γούστο σου ώστε να βρεις το πιο κατάλληλο σχέδιο για το σπίτι σου. Υπάρχουν όλων των ειδών τα σχέδια - από τα πιο πρωτότυπα και πολύχρωμα έως τα πιο ουδέτερα και κομψά - και μια σειρά από υλικά (χαρτί, ύφασμα, βινύλιο, fiberglass) ικανά να ανταποκριθούν σε διαφορετικές ανάγκες.

Τα πλεονεκτήματα μιας ταπετσαρίας

Η εφαρμογή μιας ταπετσαρίας μπορεί να γίνει είτε από σένα είτε προσλαμβάνοντας έναν επαγγελματία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα που ενδέχεται να σε κάνουν να πεις το μεγάλο ναι στην τοποθέτηση ταπετσαρίας σε κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού σου, ακόμα και σε όλα.

#1 Δημιουργικότητα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ευελιξία της ταπετσαρίας σου επιτρέπει να σχεδιάζεις τις πιο ποικίλες διακοσμητικές λύσεις: φυτικά μοτίβα, γεωμετρικά μοτίβα, εφέ υλικών, «οπτικές ψευδαισθήσεις» μέσω της αναπαράστασης εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων και πολλά άλλα. Σίγουρα, μια ταπετσαρία σου δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσεις τον χώρο των ονείρων σου εύκολα και γρήγορα.

#2 Ευελιξία

Επιπλέον, ακόμη και από άποψη υλικού, η ταπετσαρία αποδεικνύεται μια ευέλικτη λύση, ικανή να προσαρμόζεται σε διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικούς χώρους του σπιτιού. Υπάρχουν οι πλενόμενες, ιδανικές για ένα περιβάλλον όπως η κουζίνα ή το παιδικό δωμάτιο, αλλά και οι ιδιαίτερα υψηλού κύρους, όπως οι μεταξωτές, που έχουν σχεδιαστεί για να αφήνουν το στίγμα τους και να διακοσμούν χώρους, όπως το σαλόνι ή η κύρια κρεβατοκάμαρα.

#3 Ανθεκτικότητα

Μια καλής ποιότητας ταπετσαρία θα διαρκέσει περισσότερο από μια βαφή, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα για τη συντήρηση. Ως εκ τούτου είναι η ιδανική λύση αν δεν θες να παιδεύεις το μυαλό σου με πιο συχνές ανακαινίσεις.

#4 Καμουφλάζ

Χάρη στα πλούσια μοτίβα που συχνά τη χαρακτηρίζουν, η ταπετσαρία μπορεί επίσης να αποτελέσει μια καλή λύση για την απόκρυψη ατελειών και ανωμαλιών σε τοίχους και σοβάδες.

Τα μειονεκτήματα μιας ταπετσαρίας

Όπως όλα όμως, έτσι και η χρήση ταπετσαρίας έχεις τα μειονεκτήματά της. Ακολουθούν ορισμένα μείον της ταπετσαρίας στο σπίτι.

#1 Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση της ταπετσαρίας δεν πρέπει να υποτιμάται και η σωστή τοποθέτησή της απαιτεί χειρωνακτική ικανότητα και ακρίβεια. Αν δεν πιάνουν τα χέρια σου ή αν δεν θες να προσλάβεις έναν επαγγελματία, τότε η τοποθέτησή της θα σου φανεί ιδιαίτερα δύσκολη και το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην σε αφήσει ικανοποιημένο/η.

#2 Υγρασία και διαπνοή

Επίσης, η ταπετσαρία μπορεί να δυσχεράνει την «αναπνοή» του τοίχου. Ειδικότερα, σε σπίτια με προβλήματα υγρασίας είναι προτιμότερο να εφαρμόζεις ειδικά μονωτικά προϊόντα και να επιλέγεις ταπετσαρίες που αναπνέουν. Διαφορετικά θα έρθεις αντιμέτωπος/η με άλλα προβλήματα σε δεύτερο χρόνο.

#3 Αφαίρεση

Η αφαίρεση της ταπετσαρίας μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, καθώς απαιτεί επίσης την εφαρμογή ειδικών προϊόντων για να τη βοηθήσεις να ξεκολλήσει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά και στη συνέχεια, να αποφασίσεις αν μια ταπετσαρία θα σου προσφέρει περισσότερα οφέλη απ’ ότι προβλήματα.

Βρες ακόμα περισσότερη έμπνευση και χρήσιμα tips για την διακόσμηση και την οργάνωση του σπιτιού σου στο blog του Spitogatos και δημιούργησε το ιδανικό καταφύγιο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου