Είναι εφικτό το να ζούμε σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια;

Δεν είναι ακόμη δυνατή η υλοποίηση τρισδιάστατα εκτυπωμένων σπιτιών σε μεγάλη κλίμακα, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα παραδείγματα κατασκευών που έχουν ήδη δημιουργηθεί (κτίρια, γέφυρες και άλλα), δεν είναι διόλου παράδοξο να φανταστεί κανείς ότι η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί στην υπηρεσία των «κοινών» κατασκευών.

Τι περιλαμβάνουν τα τρισδιάστατα σπίτια;

Η κατασκευή σπιτιών με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης συνεπάγεται νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στα πλεονεκτήματα της οικοδόμησης με αυτή την τεχνολογία περιλαμβάνονται τα εξής:

  • μεγαλύτερη βιωσιμότητα του κτιρίου,
  • συντομότεροι χρόνοι κατασκευής,
  • πιο προσιτές τιμές,
  • η επίτευξη μεγαλύτερης ακρίβειας στη δημιουργία δομικών και σχεδιαστικών στοιχείων και λεπτομερειών,
  • μικρότερη παραγωγή αποβλήτων και αποβλήτων επεξεργασίας,
  • λιγότερη σπατάλη πόρων.

Ωστόσο, το πιο βασικό μειονέκτημα, μέχρι στιγμής είναι η αδυναμία κατασκευής μεγάλων κτιρίων με περισσότερους από 3 ή 4 ορόφους. Γιατί; Διότι με μικρότερες κατασκευές, είναι πιο εύκολο να δοκιμαστούν και να κατανοηθούν οι πραγματικές δυνατότητες της τεχνολογίας, Από άποψη κόστους/οφέλους, η υπέρβαση των 4 ορόφων μειώνει δραστικά την αποδοτικότητα.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια σχετικά πρόσφατη τεχνολογία, αλλά η χρήση της στον κόσμο των ακινήτων είναι μια πραγματική καινοτομία, σε τέτοιο βαθμό ώστε μεταξύ των πιο πιεστικών προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να καταστεί δυνατή η χρήση της σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι:

  • Η απουσία κανονισμών για τη χρήση του,
  • Η απουσία κανονισμών που να νομιμοποιούν τη χρήση άλλων υλικών εκτός του σκυροδέματος, των πολυμερών και του χώματος για την κατασκευή συμβατών κατοικιών (ήδη δοκιμασμένα υλικά όπως το γυαλί και ο χάλυβας),
  • Το εκπαιδευτικό χάσμα που χωρίζει τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους εργαζόμενους του τομέα από αυτή την τεχνολογία.

Ποιος είναι ο χρόνος και το κόστος ενός τρισδιάστατου σπιτιού;

Ο ρομποτικός βραχίονας των εκτυπωτών μπορεί να εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επιτρέποντας έτσι μια σημαντική μείωση του χρόνου, εφόσον μπορεί να χρειαστούν μόνο λίγες ώρες για την κατασκευή του φέροντος οργανισμού και λίγες ημέρες για ολόκληρο το κτίριο. Επιπλέον, επειδή οι εργασίες υψηλής ακρίβειας είναι ήδη προκαθορισμένες, δεν χρειάζεται να επεξεργαστούν οι τοίχοι σε μεταγενέστερο στάδιο για τη δημιουργία χώρων για τη διέλευση καλωδίων και σωλήνων.

Ο υψηλός βαθμός ελέγχου που μπορεί να ασκηθεί επί της διαδικασίας εκτύπωσης καθιστά επίσης δύσκολη την εμφάνιση απρόβλεπτων γεγονότων, περιορίζοντας τον χρόνο και το κόστος στα συμφωνηθέντα. Ως εκ τούτου, θα είναι πολύ σπάνιο να παρουσιαστούν προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν με πρόσθετα έξοδα και παράταση των εργασιών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι για την κατασκευή των φθηνότερων σπιτιών, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις, θα δαπανούνται περίπου 20.000 ευρώ, ποσό από το οποίο μπορεί να αποκλίνει κατά πολύ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ανάλογα με το σχεδιασμό, τις τεχνικές και τα υλικά.

Μέχρι να γίνει πραγματικότητα ωστόσο η κατασκευή τρισδιάστατων σπιτιών μπορείς να κάνεις το υπάρχων σπίτι σου όμορφο και λειτουργικό. Στο blog του Spitogatos θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι ώστε να δημιουργήσεις το σπίτι που ονειρεύεσαι και να αποκτήσεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Kouzina mellontos

Θα υπάρχει κουζίνα στα σπίτια του μέλλοντος;

Smart home 4

Home 4.0 & «Έξυπνο» σπίτι: Πώς θα μοιάζουν τα σπίτια του αύριο

Haus hoinka

Haus Hoinka: Ένα οικολογικό και ανακυκλώσιμο σπίτι από άχυρο και ξύλο