Τι πρέπει να αναλογιστείς αν θες ή αν πρέπει το σπίτι σου να γίνει πιο φιλικό και προσβάσιμο σε ΑμεΑ;

Για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά ή διάφορα άλλα προβλήματα – όπως η απώλεια όρασης για παράδειγμα, οι συνθήκες διαβίωσης και η μετακίνηση μέσα στο σπίτι μπορεί να γίνουν ένας πραγματικός Γολγοθάς. Ωστόσο, οι κατάλληλες αλλαγές, προσθήκες ή μετατροπές μπορούν να κάνουν το σπίτι σου πιο φιλικό σε ΑμεΑ, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι και χωρίς προβλήματα.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένα tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το σπίτι του πιο εύκολα προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Ειδικότερα:

Η κύρια είσοδος πρέπει να διαθέτει ράμπα: Η κύρια είσοδος είναι ο πρώτος «αγώνας» των ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια, εφόσον πολλά σπίτια έχουν σκαλοπάτια μπροστά. Μια ράμπα από ξύλο, σκυρόδεμα ή αλουμίνιο μπορεί να επιτρέψει την εύκολη πρόσβασή τους στον χώρο όμως. Ιδανικά , εφαρμόστε αντιολισθητικές λωρίδες για να εξασφαλίσετε ότι η επιφάνεια είναι ανθεκτική στην ολίσθηση. Υπάρχουν πολλοί τύποι ραμπών, αλλά αναμφισβήτητα η πιο βολική στη χρήση είναι μια φορητή ράμπα, καθώς μπορείτε να την ξεδιπλώσετε και να την αποθηκεύσετε ανάλογα με τις ανάγκες.

Διεύρυνε τις πόρτες: Ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να μπορεί να κινείται ελεύθερα μέσα από μια πόρτα. Τα πλαίσια των θυρών πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 80 εκατοστά για να μπορούν να χωρέσουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Οι περισσότερες πόρτες διαθέτουν αρκετό χώρο για διεύρυνση. Αν είναι στενές βέβαια, οι περιστρεφόμενοι μεντεσέδες μπορούν να κάνουν τη δουλειά, καθώς προσθέτουν μερικές ίντσες. Για μικρά μπάνια, εγκαταστήστε την πόρτα να περιστρέφεται προς τα έξω.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Οι διακόπτες πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμοι: Εγκαταστήστε τους διακόπτες φωτισμού και θερμοστάτη χαμηλότερα. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε πρόσθετους διακόπτες που είναι πιο προσβάσιμοι για τα άτομα με αναπηρία. Για μεγαλύτερη ευκολία, αντικαταστήστε τα φωτιστικά με προϊόντα τηλεχειρισμού. Επίσης, οι διακόπτες διπλής κατεύθυνσης είναι πάντα καλύτεροι από τους μονόδρομους διακόπτες.

Κάνε το μπάνιο εύχρηστο: Μπορείτε να κάνετε αυτή την αλλαγή μετατρέποντας το μπάνιο σε «ντουζιέρα». Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πτώσης των ατόμων. Αντικαταστήστε την παραδοσιακή τουαλέτα με έναν τύπο φιλικό προς την αναπηρία ή μπορείτε ακόμα και να εγκαταστήσετε ένα υπερυψωμένο κάθισμα ως μια πιο πρακτική λύση. Οι μπάρες στήριξης μπορούν επίσης να παρέχουν σταθερότητα κατά την παραμονή στο μπάνιο. Επιπλέον, η ευρύτερη είσοδος και το ευρύχωρο δάπεδο καθιστούν αναμφίβολα το μπάνιο προσβάσιμο για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Φρόντισε οι σκάλες να έχουν χειρολισθήρες και στις δύο πλευρές, ενώ τα κιγκλιδώματα να εκτείνονται πέρα από το πρώτο και το τελευταίο σκαλοπάτι: Οι χειρολισθήρες στις σκάλες προορίζονται για την ασφάλεια όλων. Είναι χρήσιμοι για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή κάποιον που έσπασε κατά λάθος το πόδι του. Επιπλέον, η επέκταση των χειρολισθήρων πέρα από τα σκαλοπάτια επιτρέπει σε ένα άτομο με προβλήματα όρασης – που χρησιμοποιεί ή όχι μπαστούνι, να έχει μια ιδέα για τις σκάλες χωρίς να σκοντάφτει στα σκαλοπάτια. Βοηθά επίσης τους ηλικιωμένους να ανεβαίνουν με ασφάλεια τις σκάλες.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Αντικατέστησε τα στρογγυλά πόμολα στις πόρτες με χειρολαβές που τραβιούνται: Τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι συχνά θεωρούν τα πόμολα πόρτας ενοχλητικά. Οι χειρολαβές που τους δίνουν τη δυνατότητα να τις τραβούν είναι πιο άνετες στη χρήση. Αυτές οι χειρολαβές είναι φθηνές και εγκαθίστανται εύκολα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους. Επίσης, η παρουσία λαβών στήριξης με διάφορα καίρια σημεία μέσα στο σπίτι μπορούν να φανούν σωτήρια για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Τακτοποίησε τα καθημερινά αντικείμενα από τα ψηλά προς τα χαμηλά ντουλάπια: Τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορεί να δυσκολεύονται να πάρουν αντικείμενα από ένα ψηλό ντουλάπι π.χ. στην κουζίνα. Μετακινήστε λοιπόν καθημερινά αντικείμενα, όπως πιάτα, πετσέτες και είδη υγιεινής, σε χαμηλότερα ντουλάπια για να έχετε εύκολη πρόσβαση. Μάλιστα, αν στο σπίτι υπάρχουν ΑμεΑ, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο τα ράφια στα δωμάτια να είναι ρυθμιζόμενου ύψους ή τύπου pull-out.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Εξέτασε το ενδεχόμενο να μετακινήσεις τα έπιπλά σου έτσι ώστε να δώσεις τον απαραίτητο χώρο σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο ή περιπατητήρα: Ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει επίσης να κινείται ελεύθερα μέσα στο σπίτι. Ακριβώς όπως και το πλάτος της πόρτας, μπορείς να μετακινήσεις τα έπιπλά σου, διαθέτοντας τουλάχιστον 80 εκατοστά ανάμεσά τους.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Εγκατέστησε χαμηλές ράβδους ντουλάπας: Επίτρεψε στους ΑμεΑ αγαπημένους σου να τοποθετούν και να παίρνουν ρούχα από τη ντουλάπα εύκολα και ανεξάρτητα, εγκαθιστώντας ράβδους ντουλάπας σε χαμηλότερο ύψος. Αυτή η προσαρμογή θα τους προσφέρει επιπρόσθετη άνεση. Ιδανικά, ρύθμισε το ύψος των ράβδων της ντουλάπας περίπου δύο μέτρα από το δάπεδο.

Ξανασκέψου το δάπεδο του σπιτιού σου: Οι παχιές μοκέτες και τα χαλιά μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στους ελιγμούς των ατόμων με αναπηρία. Τα άτομα με περιπατητές θα μπορούσαν να σκοντάψουν σε αυτού του είδους τα υλικά. Για να μειώσεις λοιπόν τους κινδύνους ατυχημάτων με χαλιά, αναλογίσου το ενδεχόμενο να εγκαταστήσεις δάπεδο από σκληρό ξύλο, πλακάκια ή δάπεδο βινυλίου με σχέδια.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Διευκόλυνε τη μεταφορά από το κρεβάτι σε μια καρέκλα εγκαθιστώντας έναν ειδικό «ανελκυστήρα»: Η μεταφορά από ένα κρεβάτι σε μια καρέκλα θα μπορούσε να είναι μια ενοχλητική εργασία για ένα άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι ή με περιορισμένη κινητικότητα. Ένας ανθεκτικός μηχανικός ανελκυστήρας ή ανελκυστήρα μπορεί να τους βοηθήσει να μετακινηθούν ανεξάρτητα.

Χώρος στάθμευσης αμαξιδίου: Όταν το αναπηρικό αμαξίδιο δεν χρησιμοποιείται, καλό θα ήταν να έχετε ένα ή περισσότερα καθορισμένα σημεία για να το αποθηκεύετε. Δεν θέλετε να σκοντάψετε τυχαία σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο τη νύχτα, όταν είστε μισοκοιμισμένοι, σωστά;

Ένα καλά μελετημένο σχέδιο για να κάνετε το σπίτι σας φιλικό προς την αναπηρία θα αποφέρει πολλά οφέλη σε όλους στο νοικοκυριό.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου