Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες πόλεις με τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα; Και πού κυμάνθηκαν οι μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων για αγορά ή πώληση το 1ο τρίμηνο του 2023; Βρες την τέλεια τοποθεσία για να ζήσεις τις μοναδικές εμπειρίες του Πάσχα!

Η Ελλάδα είναι γνωστή για την πλούσια κουλτούρα και την παραδοσιακή της εθιμοτυπία. Κάθε χρόνο, το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές της χώρας και γιορτάζεται με μια σειρά από εντυπωσιακά έθιμα. Τα πασχαλινά έθιμα έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική παράδοση, ωστόσο δεν σταματούν να λαμβάνουν χώρα μέχρι και σήμερα χωρίς παραλείψεις. Πάμε να δούμε τις ελληνικές πόλεις με τα δημοφιλέστερα και πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα.

#1 Κέρκυρα

Ίσως πρόκειται για τη δημοφιλέστερη πασχαλινή παράδοση σε ένα από το ομορφότερα νησιά της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να απαρνηθεί, δε, το μυσταγωγικό κλίμα που δημιουργείται στο νησί από την αρχή της Μ. Εβδομάδας μέχρι και την κορύφωσή της. Το κερκυραϊκό έθιμο που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων και εντυπωσιάζει τους ξένους είναι εκείνο με τους Μπότηδες. Ουσιαστικά, οι ντόπιοι γεμίζουν με νερό πήλινα κανάτια (Μπότηδες) και τα ρίχνουν από τα μπαλκόνια τους στους δρόμους, με το σήμα της πρώτης Ανάστασης που δίνεται στις 11.00 το πρωί του Μ. Σαββάτου. Όλα τα καντούνια είναι στόχος! Ηχηροί κανονιοβολισμοί, παντού εμβατήρια από τις φιλαρμονικές και μια πανηγυρική ατμόσφαιρα που μαγεύει άπαντες. Εάν θες να βιώνεις αυτή την εμπειρία κάθε Πάσχα, μπορείς να αναζητήσεις το δικό σου σπίτι για αγορά ή ενοικίαση στην Κέρκυρα.

Μπότηδες στην Κέρκυρα

Αν αναζητάς ένα ακίνητο προς πώληση είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η μέση ζητούμενη τιμή για ένα διαμέρισμα ανέρχεται στις 2.285€/τ.μ. (+11,5% αύξηση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022). Στην ενοικίαση ακινήτων τώρα, η μέση τιμή ανά τ.μ. για μια μεζονέτα στην Κέρκυρα είναι 8,46€ (+20,9%), ενώ για ένα στούντιο 12,12€ (+10,8%).

#2 Χίος

Μπροστά στην απειλή της Τουρκοκρατίας, οι Χιώτες αντιστάθηκαν με το πιο αποτελεσματικό όπλο τους: το ρουκετοπόλεμο! Και αυτό με τον πέρασμα του χρόνου έγινε ένα από τα πιο ξακουστά πασχαλινά έθιμα της χώρας. Ειδικότερα, κάθε χρόνο στην κωμόπολη Βροντάδος στη Χίο, αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυκτα, οι ενορίες καταλήγουν σε μια συγκλονιστική «μάχη με πυροτεχνήματα. Το θέαμα είναι πραγματικά απίστευτο, αλλά και αρκετά ριψοκίνδυνο. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αντίστοιχα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά ακινήτων στο νησί με τα βλέμματα όλων να στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στην αγορά διαμερίσματος ή μονοκατοικίας.

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο

© in.gr

Η μέση ζητούμενη τιμή όπως έχει διαμορφωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 για αγορά ενός διαμερίσματος στη Χίο είναι 1.556€/τ.μ., ενώ για μια μονοκατοικία, αυτή η τιμή είναι χαμηλότερα και κυμαίνεται, κατά προσέγγιση, περί τα 948€ ανά τετραγωνικό.

#3 Λεωνίδιο

Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, αποδεικνύουν πως η φαντασία δεν έχει όρια και για αυτό το λόγο μεταμορφώνουν την Ανάσταση σε μια πραγματική παρέλαση φωτεινών αεροστάτων! Συγκεκριμένα, μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεμίζει με πυροτεχνήματα και εκατοντάδες χρωματιστά φαναράκια που φωτίζουν τα πάντα, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο θέαμα. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο άξιο αναφοράς για το Πάσχα στο Λεωνίδιο. Επιπλέον, οι ντόπιοι καίνε τον Ιούδα δίπλα στην εκκλησία. Το Λεωνίδιο είναι ένας εξαιρετικός πασχαλινός προορισμός και σίγουρα, το θέαμα με τα φαναράκια είναι κάτι το συγκλονιστικό που αν δεις μια φορά θα θες να το δεις ξανά και ξανά.

Αερόστατα στο Λεωνίδιο

© arcadiaportal.gr

Αν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία, ίσως ένα ακίνητο στο Λεωνίδιο να είναι μια καλή λύση. Μπορείς να αναζητήσεις, ίσως, για μια μονοκατοικία στην περιοχή που θα καλύπτει όλες σου τις ανάγκες. Η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς μιας μονοκατοικίας στο Λεωνίδιο την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα δεδομένα για το 1ο τρίμηνο του 2022, ανέρχεται περί τα 1.436€/τ.μ. (+20,5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022).

#4 Καλαμάτα

Στην πόλη της Καλαμάτας, κάθε χρόνο διεξάγεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα έθιμα της περιοχής, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» που τιμά την ιστορία. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε από τους ηρωικούς αγώνες του 1821 και καλά κρατεί έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, οι ντόπιοι φτιάχνουν σωλήνες από φύλλα λεπτού αλουμινίου γεμάτους μπαρούτι και ντύνονται στα παραδοσιακά τους για να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στον εντυπωσιακό και «φλογερό» σαϊτοπόλεμο. Επιπλέον, σε συνδυασμό με αυτό το ξακουστό πασχαλινό έθιμο, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την αύξηση του ενδιαφέροντος που υπάρχει στην αγορά ακινήτων στην Καλαμάτα.

ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» στην Καλαμάτα

© messinianews.gr

Εάν ενδιαφέρεσαι για αγορά ενός ακινήτου, είναι σημαντικό να ξέρεις πως η μέση ζητούμενη τιμή ανά τ.μ., κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, για διαμέρισμα, για μονοκατοικία και για μεζονέτα είναι 2.200€ (+23,1% αύξηση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022), 1.500€ (+12,1% αύξηση) και 1.839€ (+6% αύξηση) αντίστοιχα. Η πιο συμφέρουσα επιλογή για ενοικίαση ακινήτου ωστόσο είναι το στούντιο, η τιμή του οποίου ανέχεται περί τα 10€/τ.μ.

#5 Πάτμος

Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, ετοιμάσου για μια «κατάνυξη» που θα σε ανατριχιάσει! Εδώ, η θρησκευτική παράδοση είναι τρόπος ζωής και η τελετή του Νιπτήρος είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσεις! Προετοιμάσου για μια αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από τον ηγούμενο και 12 μοναχούς, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία του Δημαρχείου. Εν συνεχεία, όσον αφορά την αγορά ακινήτων στο νησί της Πάτμου ξεχωρίζουν οι μονοκατοικίες προς πώληση.

η τελετή του Νιπτήρος στην Πάτμο

© kosnews24.gr

Η μέση ζητούμενη τιμή για αγορά μονοκατοικίας σ’ αυτό το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων είναι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στα 4.464€/τ.μ.

#6 Σκιάθος

Στη Σκιάθο, το νησί του «Αγίου των ελληνικών γραμμάτων», οι εορτασμοί για το Πάσχα δεν τελειώνουν ποτέ! Τα πάντα ξεκινούν με τον Επιτάφιο στη μια και συνεχίζουν με τη λιτανεία στα καλντερίμια της Χώρας στις τέσσερις. Και όμως, στο νησί των Σποράδων γιορτάζουν την Ανάσταση νωρίτερα από ό,τι στο καθιερωμένο! Επιπλέον, η Δευτέρα του Πάσχα είναι γεμάτη παραδοσιακούς ιππικούς αγώνες γύρω από τη λίμνη Αγίου Γεωργίου, μετά την πρωινή λειτουργία. Σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον άκρως συγκινητικό και κατανυκτικό χαρακτήρα της Ανάστασης! Κι αν απλά να το βιώσεις μια φορά δε φτάνει και θέλεις να απολαμβάνεις κάθε χρόνο το συγκεκριμένο έθιμο, μη διστάσεις να μπεις στο spitogatos.gr και να αναζητήσεις το ιδανικό σπίτι στη Σκιάθο.

Πάσχα στη Σκιάθο

© naftemporiki.gr

Να ξέρεις μάλιστα, πως η πιο συμφέρουσα επιλογή για αγορά ακινήτου είναι να βρεις μια μονοκατοικία στη Σκιάθο, η μέση ζητούμενη τιμή της οποίας αυτό το διάστημα είναι γύρω στις 2.090€/τ.μ. (+11,5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022).

#7 Πάρος

Στην Πάρο, κατά την περιφορά του Επιταφίου, γίνεται μια αναπαράσταση των Παθών του Χριστού από παιδιά με μασκαρεμένα και καλοστημένα κοστούμια. Παράλληλα, δε, σε κάθε στάση, φωτίζεται κι ένα σημείο του βουνού. Το θέαμα είναι πραγματικά μαγευτικό. Και η Ανάσταση; Ακόμα πιο θεαματική. Πρόκειται για ένα υπέροχο θέαμα με χιλιάδες κεριά και πυροτεχνήματα. Η Πάρος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Ελλάδας, και σίγουρα, συγκεντρώνει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αφορά την αγορά του Real Estate. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η αγορά ακινήτων στο νησί παρουσιάζει μια κάποια αύξηση ανά κατηγορία ακινήτου.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

© aboutparos.gr

Αν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα διαμέρισμα, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό (τ.μ.) για ένα διαμέρισμα στην Πάρο είναι γύρω στις 3.750€ (+11%). Στην περίπτωση που σε προσελκύει περισσότερο η ιδέα μιας μονοκατοικίας ή μιας μεζονέτας, να έχεις κατά νου πως η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανά τ.μ. είναι 4.000€ (+15,1%) και 3.933€ (+26%) αντίστοιχα. Στην περίπτωση, δε, που η ενοικίαση είναι αυτό που σε ενδιαφέρει, να θυμάσαι πως η καλύτερη επιλογή είναι η ενοικίαση μιας μονοκατοικίας στην Πάρο, η μέση ζητούμενη τιμή είναι περί τα 35,21€/τ.μ. (+8,5% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022).

📌 Εάν το Πάσχα δεν φύγεις από την περιοχή σου, φρόντισε τουλάχιστον να διακοσμήσεις το σπίτι του με τον καταλληλότερο πασχαλινό στολισμό. Δες περισσότερα στο άρθρο του Spitogatos: Πάσχα: Τοπ ιδέες για πασχαλινό στολισμό εμπνευσμένο από την Άνοιξη

Ωστόσο, αν δεν θες να αρκεστείς στην DIY διακόσμηση για το πασχαλινό σου τραπέζι και επιθυμείς να απολαμβάνεις live κάθε χρόνο κάποιο από τα παραπάνω έθιμα, δεν μένει παρά να μπεις στο spitogatos.gr και να αναζητήσεις σπίτι για αγορά ή ενοικίαση σε κάποια από τις παραπάνω περιοχές.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Anoixti veranda

Πώς να επιπλώσεις και να μεταμορφώσεις μια ανοιχτή βεράντα

Efe metaksioy

Εφέ μεταξιού σε τοίχο: Πώς να το πετύχεις