Θέλω να πάρετε μαλακά αυτό που θα σας πω παρακάτω, μην αφήσετε το σύμπαν σας να καταρρεύσει. Λοιπόν, έτοιμοι;

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα!

Ναι, ναι, ναι. Τίποτα απολύτως. Ούτε οι γεωτεκτονικές πλάκες, ούτε το Σινικό Τείχος, ούτε καν τα μαύρα σφραγίσματα! Οπότε, στη σύντομη αυτή λίστα μπορείτε με σιγουριά να προσθέσετε και τα παρακάτω : μπανιέρες, χαλκοσωλήνες, πατώματα, σοβάδες και ξύλινα κουφώματα.! Κι επειδή η φθορά είναι μια ύπουλη, συνεχής διαδικασία που πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή όταν είμαστε συνεχώς παρόντες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η πρόταση «ααααααααχ, τίποτα δε συγκρίνεται με το σπιτάκι μου» να μη συμβαδίζει απόλυτα με την οπτική απεικόνιση του «σπιτακίου» σας.

Επομένως, για να μην φτάσουμε σε μη αναστρέψιμα επίπεδα φθοράς, καλό θα ήτανε κάθε τόσο να οργανώνετε κάποιες διορθωτικές επεμβάσεις στο ακίνητο σας. Κάθε πόσο; Ε, φαντάζομαι τουλάχιστον μία φορά κάθε μεσο-παγετώνια περίοδο!

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ανεκτίμητες συμβουλές σχετικά με τις ανακαινίσεις κατοικιών καθώς και κάποιους βασικούς κανόνες που μπορείτε να λάβετε υπόψιν σας ώστε εκτός από τις συμβουλές μην καταλήξει και η ίδια η ανακαίνιση …ανεκτίμητη!

Εξετάζοντας το θέμα από εμπορικής πλευράς, ο πιο βασικός λόγος (αμέσως μετά την «αποφυγή επιδημίας τύφου») για την ανακαίνιση του ακινήτου σας είναι η διατήρηση και πιθανόν η αύξηση της μεταπωλητικής του αξίας. Και παρόλο που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (CNNMoney.com) οι ανακαινίσεις πλέον «προσθέτουν» αισθητά λιγότερη αξία στο ακίνητο σε σχέση με το κόστος τους – 63,7% σε σχέση με 68,7% που ήταν το 2008 - εξακολουθεί να ισχύει επίσης ότι κάνουν το ακίνητο αισθητά πιο ελκυστικό και επομένως πιο πιθανή την πώλησή του. Ειδικά σε εποχές κάμψης της αγοραστικής δραστηριότητας η όψη του ακινήτου παίζει βασικότερο ρόλο από ποτέ στην απόφαση του υποψήφιου αγοραστή. Ας δούμε λοιπόν πως μπορείτε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο μια ανακαίνιση:

1. Πέντε μέτρα, μία κόψε έλεγε ο παππούς μου και μου ακουγόταν πάντοτε σωστό. (ίσως έπαιζε κάποιο ρόλο και το ότι ήταν χειρουργός…). Καταγράψτε με ακρίβεια τις εργασίες που θέλετε να ολοκληρώσετε και τα αντίστοιχα κόστη με όση μεγαλύτερη ακρίβεια μπορείτε. Ωραία. Τώρα που το κάνατε αυτό με «ακρίβεια», έχετε υπόψιν ότι θα πέσετε έξω 25%, τόσο σε απαιτούμενο χρόνο όσο και σε χρήμα. (και δε θα είναι 25% κάτω!). Επίσης, ελέγξτε με ποιον τρόπο όλες οι εργασίες αυτές αλληλο-επηρεάζονται. Αν αρχίσετε μια ανακαίνιση χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλετε να κάνετε και πόσο θα σας κοστίσει, είναι πιθανόν αρκετά πριν το τέλος της να βρεθείτε καθισμένος αναπαυτικά σε κάποια δερμάτινη πολυθρόνα ενεχυροδανειστηρίου παζαρεύοντας το ξύλινο πόδι του πειρατή προγόνου σας για να τελειώσετε την οροφή που περιέργως ξεκινήσατε ενώ εσείς απλά θέλατε να αλλάξετε τους διακόπτες στην κρεβατοκάμαρα.

2. Think small. Μην ξεκινάτε από τις «βαριές» δουλειές (π.χ κουζίνα, μπάνια). Η εμπειρία δείχνει ότι οι πλέον αποδοτικές είναι οι μικρής κλίμακας παρεμβάσεις που επηρεάζουν την εξωτερική εικόνα του ακινήτου. Όλοι μας γνωρίζουμε πόση αξία έχει η πρώτη εντύπωση. Μπαίνοντας πρώτη φορά σε ένα σπίτι., κανένας δε θα εντυπωσιαστεί από τον καινούργιο θερμοσίφωνα που τοποθετήσατε, ειδικά αν την ίδια ώρα προσπαθεί να αποφασίσει αν το σχήμα που αφήνει ο τιναγμένος σοβάς στο ταβάνι σας μοιάζει περισσότερο με ταυρομάχο ή ακορντεόν. Tip: Βάψτε, βάψτε, βάψτε. Κι αν δεν ξέρετε να βάφετε, δηλώστε εθελοντής φαντάρος για μια βδομάδα στον Ε.Σ. Θα μάθετε.

3. Ουκ εν τω πολλώ. Μην επενδύετε υπερβολικά χρήματα σε επιλογές που δεν προσθέτουν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου .Ένας καλός γενικός κανόνας είναι το σύνολο του κόστους ανακαίνισης να μην υπερβεί το 20%-25% της αξίας του ακινήτου. (π.χ 35.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα των 150.000 ευρώ) Ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα σε μια ανακαίνιση είναι να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε ακριβές εσωτερικές κατασκευές, είδη διακόσμησης, ακριβά έπιπλα ή πλακάκια που όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα εκτιμηθούν κατά την πώληση του ακινήτου! Υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να ξοδέψετε 100.000 ευρώ κι η αξία του ακινήτου σας να ανέβει μόνο 50.000 ευρώ! Να θυμάστε πάντα τον χρυσό κανόνα του Dirk Kenson * : “Μια πισίνα είναι σίγουρα ακριβή όταν την φτιάχνεις, όχι όμως απαραίτητα κι όταν την πουλάς!”

4. Αν έχετε σκοπό να πουλήσετε το συγκεκριμένο ακίνητο κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον μην κάνετε επιλογές στη διακόσμηση σύμφωνα μόνο με το πολύ, πολύ, ΠΟΛΥ προσωπικό σας γούστο. Καλύτερο θα ήταν να κινηθείτε σε ασφαλέστερες επιλογές, συμβατές με μια πιο κοινά αποδεκτή αισθητική και σκεφτόμενοι τι θα άρεσε στη μεγάλη πλειοψηφία.. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως και να αισθανθείτε μια κάποια αμηχανία στον αέρα όταν έρθει η στιγμή να δείξετε στον υποψήφιο αγοραστή που τυχαίνει να είναι μέλος της WWF , αυτό το σαλόνι!

5. Καλέστε του ειδικούς. Αν το ακίνητο σας χρειάζεται σημαντικές επεμβάσεις μεγαλύτερης κλίμακας, συνεργαστείτε οπωσδήποτε με κάποιον αρχιτέκτονα. Στοιχηματίζω όλη την περιουσία ενός πλούσιου φίλου μου πως δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε αποτέλεσμα άνω του «καταστροφικού» αν προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Προσοχή επίσης, στους μπετατζήδες παύλα υδραυλικούς παύλα «,μη στενοχωριέσαι, πιάνουν τα χέρια μου» που υπόσχονται με ευκολία ότι μπορούν να αναλάβουν να κάνουν και τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκτός από 14 διαφορετικών ειδών οικοδομικές εργασίες. Δεν μπορούν. (σας στέλνω συνημμένη και την υπογραφή μου).

6. Αν η ανακαίνιση είναι τμηματική και δεν αφορά όλο το ακίνητο, φροντίστε να διατηρήσετε μια ενιαία αισθητική σε όλους τους χώρους – ανακαινισμένους και μη. Ένα πλήρως ανακαινισμένο σαλόνι που ξεχωρίζει θα δημιουργήσει τεράστια αντίθεση με τα υπόλοιπα δωμάτια, κάνοντάς τα να δείχνουν ίσως ακόμα πιο άσχημα απ’ ότι αν δεν είχατε ανακαινίσει καν το σαλόνι! Προσπαθήστε λοιπόν αναβαθμίσετε ποιοτικά όλο το ακίνητο και όχι απλά έναν χώρο.

7. Let it be. Αν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται να παραμείνετε στο ακίνητό σας για τα επόμενα 5-7 χρόνια, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσετε κάποια πράγματα ως έχουν. Οι περισσότερες εργασίες σε μια ανακαίνιση αφορούν στην ικανοποίηση του προσωπικού μας γούστου και λιγότερες σε αντικειμενικές ανάγκες. Αποφασίστε λοιπόν αν η ανακαίνιση που σχεδιάζετε έχει σκοπό την βελτίωση της εικόνας του ακινήτου σας με σκοπό την πώληση του ή αν απλά βελτιώνετε την ποιότητα στο χώρο που θα ζείτε για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Στην πρώτη περίπτωση, δεν χρειάζεται να αλλάξετε όλα τα ξύλινα πατώματα επειδή προτιμάτε την δρυ από την καστανιά (ή αντίστροφα). Στο κάτω κάτω, κι εσείς με καστανιά το αγοράσατε κι είναι πολύ πιθανό κάποιος αγοραστής με γούστο παρόμοιο με το δικό σας να το αγοράσει ξανά, αν το υπόλοιπο ακίνητο παραμένει ελκυστικό.

8. Μια κι έξω. Προσπαθήστε να οργανώσετε με τέτοιο τρόπο όλες τις απαιτούμενες εργασίες ώστε η ανακαίνιση να ολοκληρωθεί σε μία –έστω και κάπως παρατεταμένη- περίοδο. Η αναστάτωση, τα έξοδα κι η ασυνεννοησία μεταξύ των συνεργείων θα είναι πολύ λιγότερα! Φανταστείτε 3 διαφορετικά συνεργεία να έρχονται σε 3 διαφορετικά χρονικά διαστήματα για να ασχοληθούν με 3 διαφορετικά αντικείμενα. Στο τέλος, το σπίτι θα μοιάζει σα να πέρασε από μέσα ο στρατός του Τζεκινγς Χαν (και μάλιστα όχι πεζός, πάνω στα άλογα του, ετσι;) κι εσείς θα συντονίζετε τον υδραυλικό με τον πατωματά από το καρτοτηλέφωνο στην αίθουσα παιχνιδιών του Δρομοκαίτιου.

Δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος (πάντα αφήνω ένα γενναιόδωρο περιθώριο λάθους 1% ), νομίζω όμως ότι ακολουθώντας τα παραπάνω θα καταφέρετε να επιβιώσετε της πρώτης σοβαρής ανακαίνισης της κατοικίας σας. Σε περίπτωση που όντως τα καταφέρετε και δεν καταλήξετε να κοιμάστε στο λεβητοστάσιο τυλιγμένος με εφημερίδες, θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα να με ενημερώσετε για το πόσο απροετοίμαστους σας βρήκε αυτή η προσπάθεια, ακόμα και αφού διαβάσατε όλες τις προειδοποιήσεις μου!

*ok, δεν υπάρχει κανένας Dirk Kenson, απλά ήθελα να πάρετε λίγο πιο σοβαρά αυτό που θα σας έλεγα!

Πάρτε προσφορές για την ανακαίνιση του σπιτιού σας από τεχνικές εταιρείες.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις