Προσπαθώντας να βρούμε το καλύτερο μέρος για να μείνουμε ή να μετακομίσουμε, η γειτονιά παίζει καίριο ρόλο στην επιλογή μας.

Είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για μονοκατοικία, η γειτονιά που θα μείνουμε, πρέπει να είναι ασφαλής, οικονομική, σε καλή περιοχή και με πρόσβαση σε σχολεία, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλες παροχές που ο καθένας θεωρεί απαραίτητες για την ομαλή καθημερινότητά του. Επίσης, για όσους έχουν σκοπό να αγοράσουν σπίτι, η γειτονιά καλό θα ήταν να έχει και κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ξεκάθαρα, η επιλογή της κατάλληλης γειτονιάς εμπεριέχει πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο γάτος είναι εδώ για να σε βοηθήσει να πάρεις μια απόφαση με αυτόν τον οδηγό που δίνει κάποιες κατευθυντήριες, με βάση την εμπειρία και τις συμβουλές επαγγελματιών του χώρου των κτηματομεσιτικών και της αγοραπωλησίας ακινήτων.

1. Κάνε τις σωστές ερωτήσεις

Πριν κάνεις οτιδήποτε, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσεις τα θέλω σου. Τι ακριβώς αναζητάς από την καινούρια γειτονιά; Θυμήσου ότι δεν παίρνεις απόφαση μόνο με βάση τις προσωπικές σου προτιμήσεις, αλλά και μελλοντικές ανάγκες ή με βάση το τι είναι καλό και για την υπόλοιπη οικογένεια. Θέλετε ησυχία ή μια πιο ζωντανή περιοχή; Να περπατάτε για να πάτε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ; Δέντρα και πάρκα; Μια αναπτυσσόμενη μοντέρνα γειτονιά ή μια παραδοσιακή γειτονιά; Να ανήκετε σε μια κοινότητα που έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς αναμεταξύ των μελών της ή κάτι πιο ανώνυμο; Κοντινή απόσταση από τα σχολεία για να μην μπαίνουν τα παιδιά σε λεωφορείο (ή εσύ σε αυτοκίνητο) για τη μεταφορά τους; Πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς; Όλα αυτά πρέπει να υπολογιστούν και να ζυγιστούν καλά.

2. Εγκληματικότητα και ασφάλεια

Πόσο ασφαλής είναι, γενικά, η πόλη στην οποία θα ήθελες να μετακομίσεις; Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μεγάλες πόλεις, ο βαθμός εγκληματικότητας διαφέρει ανά περιοχή. Έτσι, μπορεί μια γειτονιά να είναι ήσυχη ενώ μια άλλη όχι τόσο. Εδώ μπορείς να αναζητήσεις στοιχεία εγκληματικότητας για τη συγκεκριμένη πόλη (και ανά περιοχή) στο διαδίκτυο ή ρωτώντας γνωστούς που μένουν σε εκείνη την γειτονιά που σε ενδιαφέρει. Αν σου δίνεται η ευκαιρία, δε θα έβλαπτε να κάνεις και μια βόλτα στην περιοχή ο ίδιος για να δεις την αίσθηση που σου αφήνει μια βόλτα τόσο με αμάξι όσο και με τα πόδια. Ψάξε για πράγματα όπως βανδαλισμούς (π.χ., σπασμένα παράθυρα), πολλά εγκαταλελλημένα σπίτια, σπίτια σε άσχημη κατάσταση και μπάρες τοποθετημένες στα παράθυρα των κατοίκων. Επίσης, αν πρόκειται για γειτονιά με μονοκατοικίες, έλεγξε αν υπάρχουν πολύ ψηλοί φράχτες και κάγκελα, καθώς και άλλα μέτρα απώθησης τυχόν διαρρηκτών. Κάνοντας την δική σου “περιπολία” σε διαφορετικές μέρες και ώρες θα σου δώσει μια συνολική και πιο συγκεντρωτική εικόνα του τι γίνεται. Θα καταλάβεις πολλά και από το πώς σε αντιμετωπίζουν οι περίοικοι. Κάνουν οπτική επαφή μαζί σου ή το αποφεύγουν; Αν ναι, τότε μάλλον είσαι σε φιλική και ασφαλή περιοχή!

3. Παρατήρησε τους ρυθμούς

Η παρουσία άδειων κτηρίων μπορεί να σημαίνει μελλοντική αύξηση της ανάπτυξης της περιοχής, κάτι που θα ανεβάσει την αξία των ακινήτων της γειτονιάς. Παρατήρησε την κίνηση. Είναι τα πράγματα χαλαρά ή πιο χαοτικά και γρήγορα; Οι γείτονες, είναι περισσότερο νεαροί εργένηδες ή οικογένειες; Μέσης ηλικίας; Συνταξιούχοι; Είναι φιλικοί οι γείτονες αν, για πράδειγμα, τους κάνεις μια ερώτηση ή ζητήσεις οδηγίες; Τι αίσθηση σου αφήνει η γειτονιά; Τι υπάρχει διαθέσιμο για διασκέδαση για εσένα και τα παιδιά (π.χ.. εστιατόρια, μπαρ, καφέ, μουσεία, ΚΔΑΠ, κτλ); Πόσο κοντά είναι; Αυτό σημαίνει ότι θα έχει φασαρία τα σαββακοκύριακα;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

4. Ανέσεις και εγκαταστάσεις

Πόσο κοντά είναι το σχολείο που θα πηγαίνουν τα παιδιά; Είναι σε καλή κατάσταση το κτήριο; Τι έχεις μάθεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο αφορά την δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο σχολείο με τους μαθητές; Πόσο θα σου πάρει για να πηγαίνεις στη δουλειά κάθε μέρα; Θα συναντάς πολλή κίνηση στο πήγαινε-έλα; Είναι εύκολη η διαδρομή; Μπορείς να την κάνεις μερικές φορές εν ώρα αιχμής για να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Έχει μέσα μαζικής μεταφοράς σε κοντινή απόσταση; Αν χρειαστεί να πάρεις ταξί για να μετακινηθείς σε περίπτωση που δεν έχεις αυτοκίνητο, πόσα χρήματα θα πληρώσεις για να πας, για παράδειγμα, στο νοσοκομείο, αεροδρόμιο ή τη δουλειά; Πόσο κοντά μένουν οι κοντινοί συγγενείς ή φίλοι σου που επισκέπτεσαι πιο συχνά; Μπορείς να εξασκείς τα χόμπι σου ή να βρίσκεσαι στη φύση σε σύντομο χρονικό διάστημα;

5. Η αξία του ακινήτου

Εδώ μπορείς να ζητήσεις την βοήθεια ενός πιστοποιημένου εκτιμητή ή ενός κτηματομεσίτη για να μάθεις τόσο την αξία του ακινήτου (αν, φυσικά, πρόκειται να το αγοράσεις) όσο και την εκτίμησή του για την περιοχή γενικά. Πόσο έχει “ανέβει” (ή υποβαθμιστεί) τα τελευταία 5-10 χρόνια; Έχουν προγραμματιστεί αναπτυξιακά έργα τα προσεχή έτη; Τι φορολογία ισχύει για το συγκεκριμένο ακίνητο;

Για μια έρευνα ζητούμενων τιμών, μπορείς να μελετήσεις το Δείκτη τιμών του Spitogatos και δεις την πορεία της μέσης τιμής ανά ευρύτερη περιοχή, κατηγορία ακινήτου και πώληση ή ενοικίαση.

Η επιλογή της κατάλληλης γειτονιάς για εσένα και τους αγαπημένους σου μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολη υπόθεση. Ελπίζουμε, με αυτό τον οδηγό να είσαι σε πιο ευνοϊκή θέση για να πάρεις μια απόφαση που θα ικανοποιήσει εσένα και την οικογένειά σου! Καλή επιτυχία!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Spitia xamilo enoikio athina thessaloniki

Μπορείς να βρεις σπίτια με 150-200 ευρώ ενοίκιο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη το 2024;

Tipoi spition

Τύποι σπιτιών: Τι είδη σπιτιών υπάρχουν;

Dyari spiti ti einai

Τι είναι το δυάρι σπίτι; - Διαφορά δυάρι με γκαρσονιέρα