Μάθε πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός των πατωμάτων του σπιτιού σου, καθώς και πόσο συχνά θα πρέπει να πλένεις τα δάπεδα στα διάφορα δωμάτια.

Το πλύσιμο του δαπέδου στο σπίτι δεν είναι απλώς μια απαραίτητη πρακτική καθαρισμού. Πιο πρόσφατες μελέτες ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση: οι δουλειές του σπιτιού φαίνεται να επηρεάζουν την καλή διάθεση και την ψυχοφυσική ευεξία όσων τις εκτελούν. Επιπλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, η σημερινή τάση για multitasking επιτρέπει σε κάποιον να κάνει αυτού του είδους τις εργασίες ενώ είναι άνετα συνδεδεμένος με το τηλέφωνο, ακούγοντας μουσική ή ένα podcast. Με τον τρόπο αυτό, αισθάνεται κανείς επίσης περισσότερο σαν να σφουγγαρίζει τα πατώματα, επειδή δεν είναι σκόπιμο να χρονοτριβεί με τη σφουγγαρίστρα στο χέρι ή με οποιοδήποτε από τα πολλά διαθέσιμα εργαλεία.

Γιατί είναι σημαντικό να πλένεις τα πατώματα του σπιτιού σου;

Το δάπεδο δεν είναι απλώς ένα παζλ από τούβλα, πλακάκια ή παρκέ. Το δάπεδο μπορεί να είναι ένα θερμαινόμενο δάπεδο, χάρη στα πιο προηγμένα νέα συστήματα. Αλλά είναι επίσης ο δρόμος που διανύεις καθημερινά, όπου μπορείς να σταθείς ελεύθερα, ακόμη και ξυπόλητος/η, ή να κυλιστείς με απόλυτη ελευθερία με τα παιδιά ή τους τετράποδους φίλους μας.

📌 Διάβασε επίσης: Ανακαίνιση ξύλινου πατώματος: Επισκευή ή κατασκευή από την αρχή;

Το πάτωμα είναι το θεμέλιο που σου επιτρέπει να κρατάς τα πόδια σου σταθερά στο έδαφος και να σε κάνει να ασθάνεσαι ασφαλής κάτω από μια στέγη, ενώ έξω βρέχει. Έχει, βέβαια, και πρακτικές λειτουργίες, όπως το να κρατάει έξω τους εξωτερικούς παράγοντες, να προστατεύει τους τοίχους του σπιτιού. Μπορεί να αποτελέσει την αισθητική πινελιά για ένα σπίτι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την ικανότητα των σχεδιαστών.

Και όμως, μπροστά σε όλα αυτά, το πλύσιμο του δαπέδου δεν συγκαταλέγεται στις πιο συνηθισμένες συνήθεις πρακτικές. Μερικές φορές φαίνεται περίπλοκο ή τείνεις να αναβάλλεις, αράζοντας στον καναπέ. Μοιάζει με ένα δύσκολο εγχείρημα που πρέπει να φέρεις εις πέρας, επειδή έχει παραμεληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, έχουν εγκατασταθεί σκόνη, συντρίμμια, βρωμιά και μικρόβια κάθε είδους. Αλλά τότε είναι καλύτερα να έχεις πάντα πρόχειρο έναν κουβά με νερό, μια σφουγγαρίστρα, ένα σφουγγάρι και μια σφουγγαρίστρα, θυμόμενος/η ότι αυτοί οι χώροι δεν είναι προσωρινά περάσματα.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να αποφύγεις το «σπάσιμο» του δαπέδου & πώς να διορθώσεις ένα κατεστραμμένο δάπεδο

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα δάπεδα;

Οι συντάκτες του British Journal of Sport Medicine το έχουν αποκαλέσει «θεραπεία καθαρισμού», ένα εξαιρετικό αγχολυτικό που κάνει καλό στο σπίτι και στην ψυχική και σωματική σου ισορροπία. Το καθάρισμα του σπιτιού και το συμμάζεμα κάνει καλό στο σώμα και το μυαλό, υποστηρίζουν οι επιστημονικές μελέτες που συγκέντρωσε το περιοδικό. Πόσο συχνά όμως πρέπει να καθαρίζεις το πάτωμα;

Σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, χωρίς να το παρακάνεις και να καταπατάς τη μανιώδη τάξη και καθαριότητα. Αλλά πάνω απ' όλα, αποφεύγοντας τα απορρυπαντικά που είναι επιβλαβή για το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να συνδυάσεις το σκούρο δάπεδο στο σπίτι

Μια καλή μέθοδος είναι να σκουπίζεις καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα τους πιο πολυσύχναστους χώρους διαβίωσης και να βρίσκεις τη σωστή ισορροπία για να αποφεύγεις τη συσσώρευση ρύπων στο πάτωμα, διευκολύνοντας τον καθαρισμό τους μια φορά την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης για τη ρύπανση των «εσωτερικών χώρων», μέσα στο σπίτι, που είναι ο χώρος όπου «ξοδεύεις» τον περισσότερο χρόνο κατά μέσο όρο. Το περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να μολυνθεί έως και 10 φορές περισσότερο από το εξωτερικό περιβάλλον. Στο σπίτι και στο πάτωμα μεταφέρεις το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς που μαζεύεις από τον δρόμο.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να φροντίσεις σωστά ένα παρκέ σε 5 βήματα

Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγεις τις υπερβολές με διαχύτες αρωμάτων, καθαριστικά δαπέδου με υπερβολικά τεχνητά αρώματα, θα πρέπει να αερίζεις τα δωμάτια κάθε μέρα - το χειμώνα κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας. Για το πλύσιμο του δαπέδου συνιστώνται προϊόντα όπως ξύδι αναμεμειγμένο με νερό (για απλό καθαρισμό), αλλά και απορρυπαντικό πιάτων ή σαπούνι Μασσαλίας. Για τα πλακάκια, το διττανθρακικό σόδα είναι εξαιρετικό.

Καθαρίζοντας το δάπεδο μία φορά την εβδομάδα θα αποφύγεις το άγχος του να πρέπει να κάνεις τη «βρώμικη δουλειά» αργότερα. Παράλληλα όμως, το καθημερινό καθάρισμα των επίπλων και των επιφανειών, αλλά και το σφουγγάρισμα του πατώματος, θα αποτρέψει το δάπεδο από το να γίνει χώρος αναπαραγωγής μικροβίων και βακτηρίων.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να συνδυάσεις διαφορετικά πατώματα για καλύτερο διαχωρισμό δωματίων

Λάβε υπόψη σου όλα τα παραπάνω και δράσε αναλόγως, ώστε να έχεις ένα καθαρό οικιακό περιβάλλον, απαλλαγμένο από βρωμιές, μικρόβια και λοιπά. Εάν αναζητάς περισσότερες ιδέες και συμβουλές για το σπίτι στο σύνολό του, ρίξε μια ματιά στα δεκάδες άρθρα στο blog του Spitogatos και βρες ό,τι χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα υπέροχο σπίτι: το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου