Αναρωτιέσαι τι είναι ο ξύλινος καπλαμάς; Διάβασε παρακάτω κι ανακάλυψε τα πάντα για τον καπλαμά από ξύλο.

Ο ξύλινος καπλαμάς είναι μια λεπτή στρώση ξύλου που προκύπτει από το κόψιμο λεπτών φύλλων ευγενούς ξύλου. Συνήθως, χρησιμοποιείται για να επικαλύψει επιφάνειες επίπλων, προσδίδοντας τους έναν πλούσιο χαρακτήρα. Ο καπλαμάς μπορεί να προέλθει από διάφορα είδη ξύλου και υπάρχει σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Η χρήση του στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κατασκευή επίπλων επιτρέπει τη δημιουργία εξαιρετικά αισθητικών και προσεγμένων επιφανειών. Ας δούμε όμως περισσότερες πληροφορίες για τον καπλαμά από ξύλο.

Τι είναι ο καπλαμάς;

Ο καπλαμάς είναι μια λεπτή στρώση ξύλου που παράγεται από το κόψιμο λεπτών φύλλων πολύτιμου ξύλου, συνήθως με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων. Ο σκοπός του καπλαμά είναι να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη σε επιφάνειες, όπως έπιπλα ή δομικά στοιχεία, προσδίδοντας τους έναν εξωτερικό φινίρισμα που αντικατοπτρίζει την όψη του φυσικού ξύλου.

Πως δημιουργείται ο ξύλινος καπλαμάς;

Η δημιουργία καπλαμά εκτελείται σε εργαστήρια ξυλουργικής από επαγγελματίες που χρησιμοποιούν βιομηχανικά μηχανήματα. Στην πράξη, είναι φύλλα μη πολύτιμου ξύλου ή φύλλα mdf, κόντρα πλακέ ή πάνελ με κηρήθρα που καλύπτονται με ένα λεπτό φύλλο πολύτιμου ξύλου που ονομάζεται καπλαμάς. Έτσι προκύπτει ένα τέλειο υλικό για την παραγωγή επίπλων που διαθέτει ιδιότητες αντοχής, ελαφρότητας, λειτουργικότητας και αισθητικού αντίκτυπου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καπλαμά;

Ο καπλαμάς είναι αισθητικά ευχάριστος, διατίθεται σε πολλά χρώματα και φινιρίσματα κι προσφέρει την αίσθηση ότι αγγίζεις πραγματικό ξύλο. Διαθέτει επίσης καλή αντοχή στο νερό, στις γρατζουνιές, στη θερμότητα, αλλά και στο φως. Τέλος, ο καπλαμάς είναι οικονομικά πιο αποδοτικός σε σύγκριση με το μασίφ ξύλο.

📌 Διάβασε επίσης: DIY έπιπλα από κόντρα πλακέ – Μερικές ιδέες

Ποια ξύλα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καπλαμά;

Για τον καπλαμά χρησιμοποιούνται μόνο πολύτιμα ξύλα, μεταξύ των οποίων τα παρακάτω:

  • καρυδιά,
  • ελιά,
  • μαόνι,
  • κεράσι και
  • τριανταφυλλιά.

💡 Ο όρος «καπλαμάς» χρησιμοποιείται για κάθε τύπο επένδυσης με αποτέλεσμα το ξύλο, αλλά είναι εσφαλμένος. Στην πραγματικότητα, ο όρος «καπλαμάς» μπορεί να οριστεί μόνο ως ένα πάνελ που καλύπτεται με ένα στρώμα μασίφ ξύλου υψηλής ποιότητας.

Πως να ξεχωρίσεις τον καπλαμά από το μασίφ ξύλο;

Η διαφορά μεταξύ του μασίφ ξύλου και του καπλαμά είναι σίγουρα η αίσθηση και το βάρος. Ένα έπιπλο από πραγματικό μασίφ ξύλο είναι πολύ βαρύ, σε αντίθεση με εκείνο από καπλαμά που μπορεί να έχει στο εσωτερικό του, για παράδειγμα, mdf. Επίσης, ως προς την αφή, ο καπλαμάς προσφέρει σίγουρα αίσθηση αφής παρόμοια με αυτή του μασίφ ξύλου, αλλά ένα έμπειρο χέρι και, μια εκπαιδευμένη όσφρηση, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το φυσικό ξύλο.

📌 Διάβασε επίσης: Ξύλινα έπιπλα: Ποιοι είναι οι πιο κοινοί παράγοντες φθοράς;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καπλαμά και laminate;

Η διαφορά μεταξύ ενός ραφιού από laminate και ενός ραφιού από καπλαμά είναι πολύ σαφής: το πρώτο έχει συνθετική επιφάνεια, ενώ το δεύτερο έχει επίστρωση ξύλου. Συγκεκριμένα:

  • το laminate δεν έχει κόκκους, αλλά μπορεί να έρθει σε πολλές παραλλαγές χρωμάτων και εφέ υλικών, ακόμη και σε μάρμαρο ή μπετόν,
  • ο καπλαμάς έχει τον τυπικό κόκκο ξύλου και μπορεί να είναι είτε φυσικός είτε λουστραρισμένος.

Πως να καθαρίσεις τα έπιπλα από καπλαμά ξύλου;

Ουσιαστικά, πρόκειται για πραγματικές ξύλινες επιφάνειες, επομένως θα πρέπει να καθαρίζονται και να αντιμετωπίζονται όπως το ξύλο. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

  • Να κρατάς τα έπιπλα μακριά από τις πηγές θερμότητας και το άμεσο ηλιακό φως προκειμένου να διατηρηθεί η καλή τους εμφάνιση.
  • Να τα καθαρίζεις τακτικά με ένα μαλακό πανί βρεγμένο με νερό. Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις λίγο σαπούνι Μασσαλίας στο νερό.
  • Να στεγνώνεις πάντα καλά τα έπιπλα με καπλαμά γιατί το ξύλο απορροφά υγρασία και μπορεί να διογκωθεί.
  • Μπορείς επίσης να αραιώσεις μερικές σταγόνες λινέλαιο για να αναζωογονήσεις το χρώμα και να δώσεις στο ξύλο μια νέα λάμψη.

Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς σε επιφάνειες από καπλαμά;

Για να εξασφαλίσεις την ακεραιότητα των επίπλων από καπλαμά φρόντισε να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ οινόπνευμα, αμμωνία ή χλωρίνη για τον καθαρισμό του. Αυτά τα απορρυπαντικά είναι πολύ επιθετικά για το ξύλο. Επίσης, να αποφεύγεις πάντα τα λειαντικά σφουγγάρια.

Ψάχνεις περισσότερα χρήσιμα tips και ιδέες για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου