Συνεχίζεται η ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη, εν όψει και των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που δρομολογούνται, ιδίως στα ανατολικά του νησιού. Προς το παρόν, η Κρήτη βιώνει περίοδο σημαντικής ζήτησης, κυρίως στο Ηράκλειο και λιγότερο στα Χανιά, τη στιγμή που παραδοσιακοί αγοραστές από το εξωτερικό, όπως Βρετανοί και Γερμανοί, απουσιάζουν φέτος. Τη θέση τους έχουν πάρει, εκτός από τους Έλληνες ενδιαφερόμενους, Γάλλοι, Ρώσοι και Ουκρανοί. Ειδικά, όσον αφορά τη ζήτηση από τη Ρωσία, αυτή δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως, καθώς η Κρήτη θεωρείται παραμεθόριος, κάτι που σημαίνει ότι οι αγοραστές εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να λάβουν σχετική άδεια από το υπ. Εθνικής Αμυνας, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 4 - 5 μήνες. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να ακυρωθούν αρκετές πωλήσεις κατοικιών. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, πολλοί Ρώσοι επιλέγουν να αποκτούν κατοικία μέσω εταιρειών, που συστήνουν για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο.

Αντιστοίχως, εντονότερο είναι φέτος το ενδιαφέρον από ξένους, αλλά και ελληνικούς ομίλους real estate για την ανάπτυξη οργανωμένων συγκροτημάτων εξοχικής κατοικίας. Εμπόδιο μέχρι στιγμής είναι η έλλειψη των κατάλληλων οικοπέδων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στο βόρειο άξονα του νομού Hρακλείου και σε απόσταση περίπου μιας ώρας από την πόλη (περίπου 60 με 70 χλμ), καταγράφεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικής κατοικίας στο νομό, ενώ η ζήτηση εμφανίζεται εντονότερη από το προηγούμενο έτος. «Ολο το βόρειο τμήμα από την Αγία Πελαγία έως τον Μήλατο έχει μεγάλη ζήτηση. Οι ενδιαφερόμενοι κινούνται για κατοικίες από 80 - 120 τ.μ. με κήπο, κάτι που απαιτεί οικόπεδο από 500 τ.μ. έως 1 στρέμμα, ενώ τα διαθέσιμα ποσά που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν κυμαίνονται μεταξύ 300.000 και 400.000 ευρώ», αναφέρει η κ. Αρτεμις Μαυράκη, πρόεδρος μεσιτών Ηρακλείου και Ανατολικής Κρήτης. Πάντως, οι τιμές φέτος έχουν παραμείνει σταθερές.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν κινούνται έχοντας ως βασική προϋπόθεση της ζητούμενης κατοικίας την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Αντιθέτως, συμβιβάζονται με αποστάσεις της τάξεως των 2 - 5 χλμ. από αυτήν, αρκεί να υπάρχει θέα, αλλά πάντοτε με γνώμονα να μην απέχουν πολύ από κατοικημένες περιοχές. Βασικό στοιχείο, επίσης, είναι η εγγύτητα προς κεντρικές οδικές αρτηρίες που να διευκολύνουν την πρόσβαση σε νοσοκομείο και αεροδρόμιο.

Μία από τις τάσεις που παρατηρείται φέτος στην αγορά εξοχικής κατοικίας του Ηρακλείου, είναι η γεωγραφική διασπορά των περιοχών ενδιαφέροντος, καθώς σταδιακά εκδηλώνεται ζήτηση και για το νότιο τμήμα. Περιοχές όπως Λιγαριά, Kοκκίνι, Xάνι, Γούβες, Σταλίδα και Αγ. Πελαγία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Από τους αγοραστές του εξωτερικού, διαπιστώνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις φέτος, καθώς Άγγλοι και Γερμανοί, που πρωταγωνιστούσαν τα προηγούμενα χρόνια, απέχουν φέτος. Τη θέση τους έχουν πάρει Γάλλοι, Ρώσοι και Ουκρανοί. Στην περίπτωση των Ρώσων και των Ουκρανών, αρκετοί επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικία μέσω εταιρείας που συστήνουν για τον σκοπό αυτό στην Κύπρο.

Εκτός από τις εξοχικές κατοικίες, τεράστιο είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών και κατασκευαστών για την απόκτηση άρτιων οικοπέδων. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτά βρίσκονται κατά κανόνα εκτός σχεδίου, υπάρχουν δυσκολίες. Οπως τονίζει η κ. Μαυράκη, «τα οικόπεδα είτε πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές ΠΕΡΠΟ, που προσφέρουν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις για δόμηση, είτε πρέπει να είναι εντός σχεδίου».

Από τις νέες τάσεις στην αγορά είναι και η ανάπτυξη παραδοσιακών οικισμών σε χωριά με θέα στη θάλασσα, καλή πρόσβαση και παροχές (νερό, ΔEH, OTE) που απευθύνονται σχεδόν αποκλεστικά σε ξένους, ενώ οι τιμές πώλησης για νεόδμητες κατοικίες στις περιπτώσεις αυτές ξεκινούν από τα 1.800 ευρώ/τ.μ. Mία ακόμα επιλογή είναι η αγορά παλαιάς πετρόχτιστης κατοικίας σε χωριό, έναντι 30.000 έως 50.000 ευρώ και εν συνεχεία η ανακαίνισή της, η οποία μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 ευρώ. H τακτική αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη μεταξύ των ξένων αγοραστών.

Παράλληλα, φέτος έχουν εμφανιστεί στην αγορά μεγάλες εταιρείες ακινήτων από το εξωτερικό, οι οποίες ενδιαφέρονται για την απόκτηση συγκροτημάτων εξοχικών κατοικιών από πέντε έως και 30 κατοικίες. Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη Μ. Βρετανία, αποσκοπούν είτε στη μεταπώληση των κατοικιών σε ενδιαφερόμενους πελάτες τους, είτε στη διάθεσή τους σε εργαζόμενους σε αυτές σε προνομιακές τιμές, ή στο πλαίσιο προγραμμάτων χρονομερισματικής μίσθωσης (time sharing). Όπως αναφέρει η κ. Μαυράκη, «πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο. Οι εταιρείες αυτές είναι σε διερευνητικό στάδιο για την αγορά της Κρήτης. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, η αγορά δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη ζήτηση αυτή. Δεν κατασκευάζονται τέτοια μεγάλα και οργανωμένα συγκροτήματα, αλλά περισσότερο μεμονωμένες κατασκευές που απευθύνονται σε ιδιώτες».

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΝΕΟΔΜΗΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Aπό 2.200 έως 3.000 ευρώ/τ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ (σε χωριά)

Από 60 έως και 300 ευρώ/τ.μ. ανάλογα με την απόσταση από θάλασσα

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Aπό 15.000 έως 30.000 ευρώ/στρέμμα

ΧΑΝΙΑ

Διαφοροποίηση της ζήτησης για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας διαπιστώνεται μέχρι στιγμής στα Χανιά, που ανέκαθεν ήταν πόλος έλξης επισκεπτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οπως αναφέρει η κ. Τασούλα Οικονομάκη, του μεσιτικού γραφείου ΕΥ ΖΗΝ, «η ζήτηση ξεκινά να διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο, κυρίως όμως από Ελληνες παρά από ξένους όπως ίσχυε πέρσι». Παράλληλα, οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές, χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από το 2007, όταν είχαν καταγράψει μικρή άνοδο της τάξεως του 5%.

Το χαρακτηριστικό των Χανίων είναι οι πολλές επιλογές και η πλειάδα περιοχών στις οποίες κινούνται οι ενδιαφερόμενοι. Στα προηγούμενα χρόνια η περιοχή του Αποκόρωνα ήταν εκείνη που κυριαρχούσε, με σημαντική ανάπτυξη, όπως άλλωστε και το Κόκκινο Χωριό. Ο οικοδομικός κορεσμός, όμως, έκανε σιγά σιγά την εμφάνισή του, στρέφοντας ένα μέρος της ζήτησης σε άλλες περιοχές. «Φέτος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί νέες περιοχές, όπως τα Νοπήγια, η Κίσσαμος και το Καστέλλι, όπου αναπτύσσονται συγκροτήματα και από μεγάλες εταιρείες, κυρίως κυπριακές», επισημαίνει η κ. Οικονομάκη.

Ασφαλώς, μεγάλη ανάπτυξη αυτήν την περίοδο σημειώνει και η περιοχή του Ραβδούχα, όπου έχουν τοποθετηθεί και οι μεγάλες τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες. Προσφέρονται κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, αλλά και παραδοσιακού τύπου κατοικίες, που απευθύνονται περισσότερο σε αγοραστές από το εξωτερικό. Οι τελευταίοι, πάντως, δεν έχουν κάνει προς το παρόν την εμφάνισή τους στην αγορά, τουλάχιστον όπως στο πρόσφατο παρελθόν κι ένας από τους λόγους είναι και η μειωμένη τουριστική κίνηση. Πάντως, παραδοσιακά ιδιαίτερη ζήτηση για την απόκτηση εξοχικών στα Χανιά εκδηλώνεται από Μ. Βρετανία και Γερμανία, ενώ έπονται η Γαλλία και η Δανία. Την τελευταία διετία, βέβαια, ζήτηση έχει εκδηλωθεί και από Ρώσους ενδιαφερόμενους αγοραστές, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει και φέτος. Ωστόσο, αρκετοί μεσίτες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που προκύπτουν κατά την έκδοση βίζας, αλλά και των σχετικών αδειών προς Ρώσους αγοραστές, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ακυρώσει την πραγματοποίηση πωλήσεων.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί και μία νέα τάση, που θέλει ορισμένες εταιρείες ανάπτυξης κατοικιών να προχωρούν σε επενδύσεις για συγκεκριμένο πελατολόγιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επ'αυτού είναι η Hellenic Homes, η οποία προσφέρει εξοχικές κατοικίες προς επένδυση. Πράγματι, έχει εμφανιστεί το φαινόμενο της αγοράς κατοικίας με στόχο την εκμετάλλευση, προκειμένου να γίνει και απόσβεση του κόστους απόκτησής της. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί ξένοι αλλά και Έλληνες επιλέγουν την απόκτηση κατοικίας, την οποία χρησιμοποιούν οι ίδιοι για διάστημα 1-2 μηνών και στη συνέχεια τη μισθώνουν ως τουριστικό κατάλυμα. Γι' αυτό άλλωστε και οι εν λόγω κατοικίες κατασκευάζονται με γνώμονα το να πληρούν τις προδιαγραφές του ΕΟΤ και να μπορούν να λαμβάνουν τη σχετική πιστοποίηση.

Σε αντίθεση με τις κατοικίες, στην αγορά οικοπέδων υπάρχει άνοδος των τιμών, κυρίως λόγω της μειωμένης προσφοράς, συγκριτικά πάντα με τη ζήτηση. Τα εντός σχεδίου οικόπεδα είναι περιορισμένα, με αποτέλεσμα το κόστος τους να αυξάνει, ενώ και στα εκτός σχεδίου η προσφορά δεν είναι σημαντική, μιας και ο αριθμός των άρτιων οικοπέδων είναι επίσης μικρός.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΝΕΟΔΜΗΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Aπό 1.600 έως 3.000 ευρώ/τ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Από 75 έως 200 ευρώ/τ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Aπό 30.000 έως 50.000 ευρώ/στρέμμα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Akinita programma stegasis

Πρόγραμμα στέγασης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Exoikonomw

Β’ κύκλος προγράμματος Εξοικονομώ 2023/2024: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για αίτηση «Εξοικονομώ»

Koinwniki stegasi1

Πρόγραμμα «Σπίτι μου» 2024: Τι προβλέπεται για τη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων