Αναζητάς τις καλύτερες ιδέες για να επιπλώσεις το σπίτι του, δεδομένου ότι έχει ανοιχτόχρωμο παρκέ; Ρίξε μια ματιά και ανακάλυψες τις τοπ λύσεις που σε βοηθήσουνε να μεγαλουργήσεις.

Η επιλογή του δαπέδου είναι καθοριστική για το σύνολο της διακόσμησης και του στυλ ενός σπιτιού. Εάν λοιπόν πεις το μεγάλο «ναι» σε ένα παρκέ δάπεδο, καλό είναι να ξέρεις πως υπάρχουν διάφορες χρωματικές αποχρώσεις του παρκέ. Από το σκούρο βένγκε (wenge) μέχρι το ανοιχτό μπαμπού, από την κοκκινωπή κερασιά μέχρι τη σκούρα δρυ, από την οξιά μέχρι τη φτελιά και τη λευκή ερυθρελάτη.

Ο τύπος του παρκέ είναι σημαντικός, διότι από αυτή την επιλογή θα εξαρτηθούν όλα τα έπιπλα, αλλά και το χρώμα των τοίχων και των φωτιστικών του σπιτιού. Ας δούμε μαζί πώς να ταιριάξεις τα έπιπλα του σπιτιού σου όμως με ανοιχτόχρωμο παρκέ.

Πότε να επιλέξεις ανοιχτόχρωμο παρκέ;

Ένα ανοιχτόχρωμο ξύλινο δάπεδο βοηθάει στο να γίνει ένα μικρό δωμάτιο πιο ευάερο και, τουλάχιστον εμφανισιακά, μεγαλύτερο. Επιπλέον, ένα ανοιχτόχρωμο ξύλινο πάτωμα αυξάνει τον φωτισμό του δωματίου, οπότε συνιστάται για διαμερίσματα που δεν διαθέτουν πολύ φυσικό φως. Ένα ανοιχτόχρωμο ξύλινο δάπεδο επηρεάζει επίσης θετικά τον ψυχισμό και προσφέρει μια άμεση αίσθηση άνεσης. Στην περίπτωση διαμερισμάτων σκανδιναβικού στυλ, ένα πολύ ανοιχτόχρωμο ξύλινο δάπεδο, όπως έλατο ή σημύδα, είναι απαραίτητο.

Πως να συνδυάσεις ανοιχτόχρωμο παρκέ με πόρτες;

Εάν έχεις επιλέξει να καλύψεις το δάπεδο με ανοιχτόχρωμο παρκέ, τότε η συμβουλή είναι να σκεφτείς πρώτα τον συνδυασμό με τις εσωτερικές πόρτες. Ένα ανοιχτόχρωμο δάπεδο μπορεί να συνδυαστεί με:

  • Λευκές πόρτες: για να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον με μίνιμαλ, εντελώς λευκό αποτέλεσμα.
  • Καφέ, μαύρες ή γκρι πόρτες: για να δημιουργήσεις μια ελκυστική και μοντέρνα αντίθεση.
  • Πόρτες από φυσικό ξύλο: για μια κομψή και φινετσάτη αντίθεση.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να φροντίσεις σωστά ένα παρκέ σε 5 βήματα

Ποια χρώματα ταιριάζουν περισσότερο με ανοιχτόχρωμο παρκέ;

Με ένα ανοιχτόχρωμο δάπεδο, οι τοίχοι μπορούν να βαφτούν σε ανοιχτά χρώματα, όπως οι διάφορες αποχρώσεις του λευκού ή του ανοιχτού γκρι. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγονται τα ζεστά ουδέτερα χρώματα με κίτρινες ή καφέ παστέλ αποχρώσεις που δεν ταιριάζουν με το ανοιχτό ξύλο. Είναι επίσης προτιμότερο να αποφεύγονται τα καφέ ή μπεζ χρώματα τοίχων, καθώς δεν ταιριάζουν με τον ανοιχτό κόκκο του ξύλου του παρκέ.

📌 Διάβασε επίσης: Πώς να συνδυάσεις διαφορετικά πατώματα για καλύτερο διαχωρισμό δωματίων

Ποιο στυλ ταιριάζει με ανοιχτόχρωμο παρκέ;

Τα ανοιχτόχρωμα ξύλινα δάπεδα, ιδίως από έλατο ή φτελιά, είναι ιδανικά αν επιλέξεις έπιπλα σκανδιναβικής ή shabby chic αισθητικής. Πράγματι:

  • το ανοιχτό χρώμα ταιριάζει με το ουσιώδες και γραμμικό σκανδιναβικό στυλ,
  • το λευκό ξύλινο δάπεδο ταιριάζει πολύ με το shabby chic στυλ με τα παστέλ χρώματα και τα floral υφάσματα.

Ποια είναι τα κατάλληλα έπιπλα για ανοιχτόχρωμο παρκέ;

Σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, εάν το δάπεδο είναι από ανοιχτόχρωμο ξύλο, η πρόταση είναι να το ταιριάξεις τα έπιπλα σε ουδέτερα ή έντονα χρώματα, που δεν τείνουν ποτέ προς το κίτρινο ή το καφέ. Για παράδειγμα, στο σαλόνι μπορείς να επιλέξεις έναν λευκό ή σκούρο γκρι ή μαύρο καναπέ. Επίσης, ένας ακόμα καλός συνδυασμός είναι μια σκούρα βελούδινη, μπλε ή πράσινη πολυθρόνα.

Στην κρεβατοκάμαρα, μπορείς να διαλέξεις ένα κρεβάτι με ανοιχτόχρωμο επικαλυμμένο κεφαλάρι ή ένα κρεβάτι με μπλε κεφαλάρι. Το σημαντικό είναι ότι το στυλ των επίπλων είναι γραμμικό, μοντέρνο, συνδυασμένη με ανοιχτόχρωμη ταπετσαρία. Μια ακόμα πρόταση είναι να κρεμάσεις καθρέφτες για να ενισχύσεις περαιτέρω τη φωτεινότητα του δαπέδου.

Στην κουζίνα, το ανοιχτόχρωμο δάπεδο παρκέ ταιριάζει με μοντέρνα επιτοίχια έπιπλα σε έντονο γκρι ή μαύρο ή λακαρισμένο λευκό. Όχι στο συνδυασμό με μια ρουστίκ κουζίνα, καθώς ο χώρος θα φαίνεται υπερβολικά φορτωμένος.

📌 Διάβασε επίσης: Παρκέ στο μπάνιο: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις

Τι να αποφύγεις να συνδυάσεις με ανοιχτόχρωμο παρκέ;

Με το ανοιχτόχρωμο παρκέ είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι συνδυασμοί με έπιπλα σε ρουστίκ αισθητική – π.χ. έπιπλα από κερασιά ή μαόνι. Τα ανοιχτόχρωμα παρκέ έρχονται, συνήθως, σε αρμονία με τα κρεμ χρώματα.

Επιπλέον, τα ανοιχτόχρωμα δάπεδα δεν συνιστάται σε πολύ μεγάλα και φωτεινά δωμάτια, με ψηλά ταβάνια, όπως για παράδειγμα σε κτίρια εποχής, διότι κινδυνεύει να κάνει το διαμέρισμα ψυχρό και άβολο.

Δεν προτιμώνται επίσης σε περιβάλλοντα με πολύ έντονη ζωή, με συνεχή διέλευση ανθρώπων, διότι το ανοιχτόχρωμο ξύλο τείνει να λεκιάζει και να καταστρέφεται πιο εύκολα από άλλα σκληρότερα και σκουρόχρωμα ξύλινα δάπεδα ή από άλλα υλικά -όπως για παράδειγμα η πορσελάνη.

📌 Διάβασε επίσης: Ανακαίνιση ξύλινου πατώματος: Επισκευή ή κατασκευή από την αρχή;

Ακολούθησε τις παραπάνω ιδέες και δες όποιο δωμάτιο με ανοιχτόχρωμο παρκέ να μεταμορφώνεται σε ένα ζεστό και φιλόξενο καταφύγιο, του οποίου μάλιστα, δεν του λείπει το στυλ και η φινέτσα. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες για το σπίτι, ρίχνοντας μια ματιά στα διάφορα άρθρα του blog του Spitogatos και φτιάξε το σπίτι των ονείρων σου.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου