Ξέχνα τον κόπο και ανακάλυψε ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο για να ανανεώσεις το χώρο σου αλλάζοντας πάτωμα!

Όταν θέλεις να ανακαινίσεις το σπίτι σου, το δάπεδο συχνά φαίνεται να είναι ένα από τα πιο άβολα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει ένας τρόπος να αλλάξεις ολόκληρο το δάπεδο χωρίς να χρειαστεί να αποσυναρμολογήσεις τίποτα, ειδικά σε δωμάτια με ογκώδη έπιπλα, όπως η κουζίνα.

Γιατί να αλλάξεις το πάτωμα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην απόφαση για αλλαγή του δαπέδου στο σπίτι, ειδικά εν μέσω μιας ολικής ανακαίνισης. Ωστόσο, οι βασικοί λόγοι συνήθως είναι δύο. Ειδικότερα:

  • Αισθητική: όταν θέλετε να επιλέξετε μια αλλαγή του στυλ στη διακόσμησή σας,
  • Πρακτικότητα: πρέπει να αλλάξετε το προηγούμενο δάπεδο επειδή έχει υποστεί φθορές ή έχει φθαρεί.

Πώς να το κάνεις;

Η αντικατάσταση ενός δαπέδου μπορεί να φαίνεται τιτάνιο έργο, ειδικά αν αναλογιστείς ότι θα πρέπει να μετακινήσεις όλα τα έπιπλα και στη συνέχεια, να τα επανατοποθετήσεις. Υπάρχουν όμως πρακτικές, γρήγορες και ανέξοδες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τις απαιτητικές εργασίες ανακαίνισης: τα δάπεδα SPC.

📌 Διάβασε επίσης: Ανακαίνιση ξύλινου πατώματος: Επισκευή ή κατασκευή από την αρχή;

Τι είναι τα δάπεδα SPC;

Τα δάπεδα SPC (σύνθετο πέτρας - πλαστικού) είναι ένας τύπος δαπέδου, που συνήθως αναφέρεται ως snap-in. Ουσιαστικά, μπορεί να τοποθετηθεί απλά πάνω σε ένα στρώμα που ονομάζεται «υπόστρωμα».

Είναι κατασκευασμένα από υλικό που μπορεί να αντέξει τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα, δεν επηρεάζονται από τις ατέλειες / φθορές του πατώματος πάνω στο οποίο θα εφαρμοστούν.

Πως μπορείς να το τοποθετήσεις;

Αφού προμηθευτείς το επιθυμητό υλικό και λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό πλαίσιο (χρειάζεται το πολύ μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί μια εργασία αντικατάστασης δαπέδου για ένα δωμάτιο μεταξύ 15 και 20 τετραγωνικών μέτρων), μπορείς να ξεκινήσεις την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα:

  • Έλεγξε αν το δάπεδο είναι επίπεδο και πάρε όλες τις μετρήσεις και τις αποστάσεις μεταξύ των τοίχων
  • Κόψε τις σανίδες ανάλογα ώστε να εφαρμόζουν τέλεια στην επιφάνεια
  • Αφαίρεσε το σοβατεπί, φροντίζοντας να μην το καταστρέψεις αν θέλεις να το ξαναχρησιμοποιήσεις
  • Καθάρισε προσεκτικά την επιφάνεια
  • Τοποθέτησε την πρώτη υποκείμενη στρώση του «υποδαπέδου»
  • Βάλε όλες τις λωρίδες πάνω από την ενδιάμεση στρώση και εφάρμοσε τα τελειώματα, εάν είναι απαραίτητο

📌 Αν σε ενδιαφέρει, δε, μια άκρως ριζική αλλά και «πράσινη» λύση, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο τοποθέτησης οικολογικού σκυροδέματος για πάτωμα.

Η αλήθεια είναι πως η εφαρμογή ενός δαπέδου SPC είναι σχετικά εύκολη, ωστόσο είναι σημαντικό να ακολουθήσεις με ακρίβεια τις οδηγίες εφαρμογής, ώστε να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα, χωρίς κόπο και δίχως απρόοπτα. Ένα τέτοιο πάτωμα, σίγουρα θα σε γλυτώσει από τον μπελά του ολικού ξηλώματος ενός δαπέδου, ενώ είναι μια τέλεια λύση αν θες να μεταμορφώσεις εύκολα και γρήγορα ένα δωμάτιο στο σπίτι σου. Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα με θεματολογία για το σπίτι. Περιηγήσου στις σελίδες, βρες και διάβασε όσα σε ενδιαφέρουν πραγματικά και αν το κρίνεις απαραίτητο ανάλαβε δράση και φτιάξε το σπίτι των ονείρων σου: το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου