5 προτάσεις για να περάσεις ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά εν μέσω lockdown.

Η δεδομένη κατάσταση που επικρατεί, μας θέλει όλους να περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μέσα στο σπίτι. Αν αυτό είναι δύσκολο για εμας, τους ενήλικες, μπορεί κάποιος εύκολα να φανταστεί πόσο απελπιστικός μπορεί να φαντάζει ο εγκλεισμός στο σπίτι για τα παιδιά, που είναι από τη φύση τους αεικίνητα, κοινωνικά και περίεργα, έτοιμα και πρόθυμα να εξερευνήσουν το κάθε τι γύρω τους ανά πάση ώρα και στιγμή. Για να κρατήσεις τους μικρούς εξερευνητές σου απασχολημένους (αλλά και την ψυχική σου υγεία άρτια!), σου προτείνουμε μερικές ιδέες για δημιουργική ενασχόληση και ποιοτικό (αλλά και διασκεδαστικό) χρόνο με τα παιδιά.

1. Επισκεφθείτε τον κόσμο... με εικονική πραγματικότητα

Το καλό με την τεχνολογία είναι ότι μπορεί να σε φέρει κοντά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που δεν θα μπορούσες να επισκεφθείς στην παρούσα φάση. Μπορείς, για παράδειγμα, να κάνεις μια εικονική ξενάγηση στο Σινικό Τείχος, το Μουσείου του Λούβρου, το Μουσείο του Βατικανού και πολλά άλλα αξιοθέατα. Μια καλή ιδέα για το κλείσιμο της ημέρας που θα βοηθήσει όλη την οικογένεια να χαλαρώσει είναι μια εικονική βόλτα σε κάποιο ενυδρείο ή θεματικό πάρκο. Σε πολλά από αυτά θα βρεις ακόμα και κάμερες που μεταδίδουν εικόνες ζωντανά από διάφορα τμήματά τους.

2. Δημιούργησε τον επόμενο Μάστερ Σεφ

Από μελομακάρονα και κέικ μέχρι πίτσα και μπεργκεράκια, η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη εδώ. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι τέχνες που όχι μόνο σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις νόστιμα φαγητά και λιχουδιές αλλά και να βοηθήσεις τα παιδιά να μετράνε, να μαθαίνουν υλικά και πολλά άλλα. Μπορείς να επιλέξεις μια απλή και αγαπημένη συνταγή και είτε να ζητήσεις βοήθεια από τους εκολλαπτόμενους επόμενους Μάστερ Σεφ ή να τους αφήσεις να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, με την διακριτική (ή και όχι τόσο!) καθοδήγησή σου από λίγο πιο μακριά!

3. Φτιάξτε αστεία βιντεάκια

Με οποιαδήποτε συσκευή, δεκάδες φίλτρα και εφαρμογές που υπάρχουν για να τραβήξεις ή να επεξεργαστείς βίντεο, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου σειρά με την οικογένειά σου. Δοκιμάστε διαγωνισμό καραόκε, απλές χορογραφίες με τα αγαπημένα τους τραγούδια, σε slow motion ή fast forward για σίγουρη διασκέδαση! Μπορείς ακόμα να τραβήξεις τα παιδιά σου να στέλνουν ευχές σε φίλους ή τη γιαγιά και τον παππού, κάτι που θα τους χαροποιήσει πολύ και θα μείνει σαν αναμνηστικό αρχείο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

4. Πάμε στα πιο δημιουργικά

Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν οι ενασχολήσεις όπως τα παζλ, η ζωγραφική, η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου ή παραμυθιού, τα επιτραπέζια και οι πιο ευφάνταστες δημιουργίες όπως η κατασκευή ενός κάστρου ή ενός σπιτιού χρησιμοποιώντας χάρτινες κούτες. “Κατέβασε” απο το ίντερνετ τις οδηγίες και ξεκίνησε το “κόψε-ράψε” με τους μικρούς βοηθούς! Ή μπορείς να αξιοποιήσεις ιδέες που μετατρέπουν, για παράδειγμα, μακαρόνια, σε τέχνη! Μια ιδέα είναι να εκτυπώσεις μια παιδική ζωγραφιά (χωρίς χρώμα – μόνο το σχέδιο) και να βάλετε μακαρόνια βίδες για σγουρά μαλλιά, ρύζι για το γούνικο παλτό της πριγκίπισσας Έλσας, κτλ. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία!

Έξτρα Ιδέα: Μπορείς να ζητήσεις από τα μικρά σου να ζωγραφίσουν κάτι για τα αγαπημένα σας πρόσωπα που φέτος τις γιορτές, λόγω της καραντίνας, δεν θα μπορέσετε να δείτε από κοντά. Μετά, μπορούν να δείξουν τις δημιουργίες τους μέσω βιντεοκλήσης!

5. Σαν τον παλιό καλό καιρό!

Θυμάσαι που στο δημοτικό είχες μια εργασία όπου έπρεπε να βάλεις μέσα σε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού βρεγμένο βαμβάκι και πάνω του σπόρους φακής; Θυμάσαι τη χαρά που πήρες όταν είδες τις φακές να “σκάνε” και να βγαίνουν πράσινα κλωναράκια από μέσα τους, που ολοένα και μεγάλωναν; Μάλλον είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να ζήσουν και τα παιδιά σου αυτή την πρωτόγνωρη χαρά!

Ο εγκλεισμός δεν είναι απαραίτητα να γίνει στενάχωρος για εσένα και τα παιδιά. Μπορείς τώρα να αξιοποιήσεις το χρόνο που περνάτε μέσα στο σπίτι, χωρίς, φυσικά, να παραμελείς και τη φυσική άσκηση που είναι απαραίτητο να έχουμε όλοι μας στη ζωή μας για καλή υγεία. Και μην ξεχνάς ότι παρόλο που έκλεισαν τα σχολεία, έχοντας ένα πρόγραμμα και τις μέρες των γιορτών (π.χ. οι Τετάρτες είναι μέρες ζωγραφικής) θα βοηθήσει στην διατήρηση της αρμονίας του σπιτιού (και θα δώσει στα παιδιά κάτι να περιμένουν με ανυπομονησία!).

Το παν, όμως, είναι να δημιουργούμε όχι μόνο ένα σπίτι φιλικό προς τα μικρά παιδιά, αλλά ένα ζεστό σπιτικό για εκείνα. Και, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους είναι από τις πιο δοκιμασμένες συνταγές επιτυχίας!

Καλές γιορτές!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι