Βάλε το χρυσό στο σαλόνι, την κουζίνα ή το υπνοδωμάτιό σου και κάνε τη διαφορά! Μάθε με ποια χρώματα ταιριάζει καλύτερα το χρυσό και βρες χρήσιμα tips για να το εκμεταλλευτείς έξυπνα στη διακόσμηση του σπιτιού σου.

Όταν πρόκειται για την επίπλωση ενός σπιτιού, ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να επιλέγουν ένα κλασικό στυλ τόσο στα έπιπλα όσο και στα χρώματα. Ορισμένα χρώματα, τα τελευταία χρόνια, κεντρίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να δώσουν στο σπίτι τους μια προσωπική πινελιά και να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα. Μεταξύ αυτών, ο χρυσός σίγουρα ξεχωρίζει! Είναι ένα χρώμα που φέρνει χλιδή και ζεστασιά στο σπίτι. Ας μάθουμε λοιπόν ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί για την επίπλωση του σπιτιού και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλύτερα αυτή την απόχρωση.

Γιατί να πεις «ναι» στο χρυσό χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού σου;

Το χρυσό χρώμα αποτελούσε ανέκαθεν το έμβλημα της ευημερίας και του φωτός, καθώς προκαλεί μια πιο αριστοκρατική και συνάμα φιλόξενη εικόνα. Επομένως, προσδίδει μια αίσθηση ζεστασιάς και ζωτικής ενέργειας, κατέχοντας ιερή σημασία για όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, οι οποίοι συνέδεαν αυτή την απόχρωση με τη θεϊκή τελειότητα και την αφθαρσία. Υπήρχαν, μάλιστα, πολυάριθμα αγάλματα καλυμμένα εξ ολοκλήρου με φύλλα χρυσού που αναπαριστούσαν θεότητες ή χρησιμοποιούνταν για ταφικούς σκοπούς για την καλύτερη διατήρηση του σώματος του νεκρού για το πέρασμα στη μετά θάνατον ζωή.

Στη σύγχρονη εποχή, τα χρυσά υλικά έχουν πάρει σε ορισμένες περιπτώσεις μια εικόνα κιτς και υπερβολής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων έχουν αναβιώσει αυτή την κομψή απόχρωση, χρησιμοποιώντας την με διάφορους τρόπους στα σπίτια, κάνοντάς την γοητευτική και διακριτική.

Με ποια χρώματα ταιριάζει καλύτερα το χρυσό;

Υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις που αναδεικνύουν τη φωτεινότητα του χρυσού, άλλες που δεν ταιριάζουν με αυτό και μερικές φορές το υπερκαλύπτουν. Τα καλύτερα χρώματα που ταιριάζουν με το χρυσό είναι σίγουρα τα απαλά, ουδέτερα χρώματα όπως:

  • το μπεζ,
  • το ανοιχτό γκρι και
  • το λευκό.

Στην περίπτωση φανταχτερών χρυσών επίπλων και σημαντικών αντικειμένων, τα χρώματα αυτά μπορούν να ελαφρύνουν το τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Τα παστέλ χρώματα, όπως το ροζ της πούδρας και το γαλάζιο, δίνουν στο δωμάτιο μια κομψή και εξαιρετικά ρετρό πινελιά. Πολύ δημοφιλής και στη μόδα είναι ο συνδυασμός με σκούρο πράσινο, μπορντό και πετρόλ για ένα πιο μοντέρνο αλλά εξίσου γοητευτικό στυλ.

💡 To μαύρο χρώμα σίγουρα ενισχύει το χρυσό και το καθιστά πρωταγωνιστή, αλλά υπάρχει κίνδυνος είναι να υπερφορτώσει το περιβάλλον κάνοντάς το σκοτεινό και βαρύ στο μάτι.

Tips για να χρησιμοποιήσεις το χρυσό χρώμα σε έπιπλα και τοίχους

Ο βασικός κανόνας όταν επιλέγεις χρυσές λεπτομέρειες για την επίπλωση του σπιτιού είναι να μην το παρακάνεις. Για να μεγιστοποιήσεις τη ζωντανή απόχρωση του χρυσού στη σύνθεση, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να εισαγάγεις απλώς διακοσμητικές πινελιές μέσω αξεσουάρ. Η συμπερίληψη λεπτομερειών και διακοσμητικών στοιχείων είναι ιδανική. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητη η χρήση διακοσμητικών στοιχείων και διακοσμητικών στοιχείων, όπως:

  • γυαλιστερά πλαίσια,
  • λαμπτήρες,
  • μαξιλάρια,
  • υφάσματα,
  • κουρτίνες.

Για μια πιο τολμηρή, πιο αιχμηρή επιλογή, το χρυσό μπορεί να πάρει κυρίαρχο ρόλο στη διακόσμηση. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επιλέξει εξέχοντα κομμάτια επίπλων, όπως μια πολυτελή βιβλιοθήκη ή μια εσωτερική σκάλα, ή να επιλέξει φωτεινά αξεσουάρ, όπως:

  • έναν ελκυστικά σχεδιασμένο πολυέλαιο,
  • έναν εκλεπτυσμένο καναπέ και
  • ένα κομψό χαλί.

Μια δημιουργική λύση θα μπορούσε να είναι η ενσωμάτωση στοιχείων, όπως τραπέζια ή καρέκλες σε χρυσό χρώμα, ή η χρήση του πολύτιμου υλικού για να προστεθεί μια πινελιά φινέτσας στις βρύσες και τα εξαρτήματα του μπάνιου.

Τέλος, εάν αγαπάς το μαξιμαλιστικό στυλ μπορείς να επιλέξεις να βάψεις έναν ή περισσότερους τοίχους του σπιτιού τους χρυσούς ή να επιλέξεις μια πολυτελή χρυσή ταπετσαρία. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι έντονο, ωστόσο αν συνδυαστεί κατάλληλα, θα κάνει το σπίτι σου να δείχνει πρωτότυπο.

📌 Διάβασε επίσης: Ταπετσαρίες τοίχου για σαλόνι: 8 hot ιδέες που θα λατρέψεις!

Το χρυσό χρώμα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διακόσμηση ενός σπιτιού, ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιηθεί λελογισμένα και χωρίς υπερβολές, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο εντυπωσιακό. Ενδιαφέρεσαι να βρεις περισσότερες συμβουλές για το σπίτι; Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το σπίτι που πάντα ονειρευόσουν!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mikro saloni1

Διακόσμηση σαλονιού μικρού: Ιδέες για διακόσμηση μικρού σαλονιού με τραπεζαρία ή χωρίς