Τι είναι και πως λειτουργούν οι διαφανείς ηλιακοί συλλέκτες; Πως συγκρίνονται με τα συνηθισμένα ηλιακά πάνελ;

Τα τελευταία νέα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων πηγών προέρχονται από την Ιαπωνία. Μια ιαπωνική εταιρεία, στην πραγματικότητα, λάνσαρε το διαφανές ηλιακό πάνελ, ένα νέο σχέδιο που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, αλλά το οποίο από μόνο του έχει μεγάλες δυνατότητες. Ας μάθουμε μαζί τι είναι, καθώς και τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στην καθημερινή ζωή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός διαφανούς ηλιακού συλλέκτη;

Με μια πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι δεν αλλάζει τίποτα μεταξύ ενός «κλασικού» ηλιακού και ενός διαφανούς. Στην πραγματικότητα, θα φαινόταν απλώς μια αισθητική διαφορά. Ωστόσο, σε έναν κόσμο που αναζητά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένας διαφανής ηλιακός συλλέκτης θα μπορούσε να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, ένας διάφανής ηλιακός:

  • θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί για τζάμια παραθύρων, αυξάνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες εφαρμογής των ηλιακών συλλεκτών στην οικιακή ζωή,
  • θα μπορούσε να βρεις θέση, χάρη στη διακριτικότητά του, κοντά σε χώρους ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος,
  • θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μέση του αστικού ιστού, όπως στα στέγαστρα των στάσεων των ΜΜΜ, μπροστά από διαφημιστικές πινακίδες, στη θέση των υαλοπινάκων πολλών κτιρίων κ.ά.

Από πού προήλθε ο διαφανής ηλιακός;

Εδώ και αρκετά χρόνια, στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (βλ. Δανία και Κάτω Χώρες), ακούμε για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αυτή την έννοια και, ειδικότερα, για διαφανείς ηλιακούς συλλέκτες. Αλλά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ιδέα προέρχεται από την Ιαπωνία και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα καινοτομία. Μάλιστα, η ιαπωνική εταιρεία InQs παρουσίασε πρόσφατα στο Τόκιο ένα πρωτότυπο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Οι περαιτέρω εξελίξεις του έργου αναμένονται τώρα με αγωνία.

Πως συγκρίνεται με το συνηθισμένο ηλιακό πάνελ;

Καθώς πρόκειται ακόμη για ένα εμβρυακό σχέδιο, τα πρωτότυπα των διαφανών ηλιακών συλλεκτών δεν μπορούν να συγκριθούν με την ενεργειακή απόδοση των τυπικών. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ένας πολύ σημαντικός παράγοντας: ένας διαφανής ηλιακός συλλέκτης είναι σε θέση να συλλαμβάνει ενέργεια και από τις δύο πλευρές, σε αντίθεση με τους κλασικούς συλλέκτες, οι οποίοι έχουν μόνο τη μία πλευρά από την οποία αντλούν ενέργεια.

Πως μοιάζουν;

Πως λειτουργεί ένας διαφανής ηλιακός συλλέκτης; Λοιπόν, τα πάνελ αυτά αποτελούνται από δύο στρώματα γυαλιού, στο κέντρο των οποίων βρίσκονται οι ενεργειακές κυψέλες, αλλά σε αυτή την περίπτωση το φως που περνάει μέσα από αυτά ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 70%. Στο Πανεπιστήμιο Tohoku, από την άλλη πλευρά, επινόησαν μια δομή που αποτελείται από κύτταρα που είναι επίσης διαφανή, τα οποία θα επιτρέπουν τη διέλευση περίπου του 80% του φωτός και με πολύ υψηλότερο ρυθμό μετατροπής ενέργειας.

Αναζητάς χρήσιμα tips και ιδέες για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα δεκάδες άρθρα του blog του Spitogatos.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mwsaiko patwma

Μωσαϊκό πάτωμα: Κορυφαίες λύσεις για μωσαϊκά πατώματα

Plintirio kaltses

Το πλυντήριο τελικά σου κλέβει τις κάλτσες;