Το σαλόνι είναι ίσως το πιο «ζωντανό» δωμάτιο του σπιτιού, εξαιρετικό για χαλάρωση και για να περάσει ένα βράδυ με παρέα, και για αυτό πρέπει να είναι ένας λειτουργικός αλλά και όμορφος χώρος. Δες πως μπορείς να κάνεις το σαλόνι σου πιο όμορφο κι άνετο.

Το σαλόνι είναι ίσως το πιο ζωντανό δωμάτιο του σπιτιού, ιδανικό για να χαλαρώσεις και να περάσεις ένα βράδυ με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αυτός ο χώρος ανοίγει το σπίτι στους ενοικιαστές και τους επισκέπτες, δεσμεύοντάς τους αμέσως με την ατμόσφαιρά του.

Ως εκ τούτου, ένα σαλόνι πρέπει να είναι ένας λειτουργικός και φιλόξενος χώρος. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί χάρη σε μερικά έξυπνα κόλπα. Ας δούμε μαζί πέντε πρωτότυπες ιδέες για το πώς να επιπλώσεις το σαλόνι σου.

#1 Φυσικό φως

Ένα θεμελιώδες στοιχείο που πρέπει να διαχειρίζεται αριστοτεχνικά σε όλο το σπίτι είναι το φυσικό φως. Το φως του ήλιου είναι, στην πραγματικότητα, ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη μείωση της σπατάλης και την ταυτόχρονη παροχή ζεστασιάς στο περιβάλλον.

Ανεξάρτητα από το στυλ που θα επιλέξεις στην επίπλωση, είτε κλασικό είτε μοντέρνο, η αξιοποίηση του φυσικού φωτός θα σου αποφέρει μόνο πλεονεκτήματα: η εκμετάλλευση των πιο σκοτεινών γωνιών για να τοποθετήσεις την τηλεόραση, για παράδειγμα, και των πιο φωτεινών γωνιών, ίσως μπροστά από ένα παράθυρο, για να τοποθετήσεις ένα γραφείο, θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιείς λιγότερο τεχνητό φωτισμό, να εξοικονομείς χρήματα και να απολαμβάνεις περισσότερο το φυσικό φως.

#2 Διαχείριση χώρου

Αφού έχεις κατανοήσει τις ζώνες φωτός και σκιάς του σαλονιού σου, έρχεται η ώρα να επιλέξεις πώς θα τοποθετήσεις τα έπιπλα και ποιους χώρους θα δημιουργήσεις.

Για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι να τοποθετήσεις πρώτα τα μεγάλα κομμάτια, όπως: καναπές, ντουλάπι τηλεόρασης, τραπέζι και ενδεχομένως ένα γραφείο. Μόλις οριστούν οι χώροι με τα πιο ογκώδη έπιπλα, μπορείς να στραφείς στα μικρότερα έπιπλα και στα αξεσουάρ που απαιτούνται για να γίνει το σαλόνι πιο λειτουργικό και άνετο.

#3 Ο χώρος της τηλεόρασης

Σήμερα, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για το σαλόνι χωρίς να λάβει υπόψη του την παρουσία μιας τηλεόρασης που είναι ευχάριστη στην παρακολούθηση και λειτουργική για τις ανάγκες όσων μένουν στο σπίτι.

Μαζί της, με την πάροδο του χρόνου, έχει γίνει απαραίτητο και το ντουλάπι τηλεόρασης. Εκτός από τον σκοπό του, επιτελεί πλέον και άλλες διαφορετικές και σημαντικές λειτουργίες, όπως η παροχή κλειστών χώρων για την αποθήκευση αντικειμένων του καθιστικού ή τη φύλαξη καλωδίων, πολλαπλών πριζών και καλωδίων προέκτασης για τις διάφορες ανάγκες του σπιτιού.

Γιατί να προτιμήσεις τα χαμηλά έπιπλα με ντουλάπια;

Έχουμε συνηθίσει, παρατηρώντας τις κατοικίες των γονιών και των παππούδων μας, σε σπίτια με μεγάλα έπιπλα. Πολύ χρήσιμα για την αποθήκευση ενός τεράστιου αριθμού αντικειμένων, αλλά όχι πλέον απολύτως απαραίτητα.

Σήμερα, κατά μέσο όρο, τα διαμερίσματα είναι μικρότερα και οι οικογένειες λιγότερο πολυάριθμες, οπότε, εκτός ειδικών αναγκών, είναι προτιμότερο να προτιμάς τα χαμηλά έπιπλα με ντουλάπια ή/και συρτάρια. Αυτά τα έπιπλα δίνουν τη δυνατότητα:

  • να διατηρείς μια πιο καθαρή αισθητική,
  • να καθαρίζεις πιο εύκολα,
  • να έχεις ένα πιο ευάερο περιβάλλον,
  • να αφήνεις μεγαλύτερα τμήματα τοίχου ακάλυπτα (τα οποία μπορούν επίσης να προσαρμοστούν).

📌 Για να έχεις ένα πραγματικά λειτουργικό σαλόνι, είναι σημαντικό να δώσεις τη δέουσα προσοχή και στον χώρο πίσω από τον καναπέ σου. Για περισσότερη έμπνευση, ρίξε μια ματιά στο άρθρο που ετοίμασε ο Spitogatos για σένα: Πώς να τοποθετήσεις ένα έπιπλο πίσω από τον καναπέ

#4 Η σημασία των καθρεφτών

Είτε το σαλόνι σου είναι μικρό είτε μεγάλο, η τοποθέτηση ενός μεγάλου καθρέφτη στον τοίχο είναι πάντα μια καλή ιδέα. Σε ένα μικρό δωμάτιο, η παρουσία ενός καθρέφτη δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου, επεκτείνοντας την αίσθηση ευάερου χώρου στο δωμάτιο. Ενώ στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου σαλονιού, ο καθρέφτης θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να φωτίσει την πληρότητα και να ζεστάνει την ατμόσφαιρα ενισχύοντας το φυσικό φως.

📌 Διάβασε επίσης: 6+1 συμβουλές για να κάνεις ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

Διαμόρφωσε το σπίτι σου με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσεις όμορφες στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης, αλλά και διασκέδασης. Αναζητάς περισσότερες ιδέες για την επίπλωση και τη διακόσμηση του σπιτιού σου; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου