Το καλοκαίρι για πολλούς δεν είναι μόνο για διακοπές δίπλα στη θάλασσα αλλά είναι και η ιδανική εποχή για να κάνουν αναβαθμίσεις στο διαμέρισμα ή το ακίνητό τους που δεν τους επέτρεπε ο χειμώνας, ειδικά όσοι θέλουν να το νοικιάσουν με την καινούρια σεζόν. Μια από αυτές είναι και το φρεσκάρισμα των τοίχων. Βάφοντας τους τοίχους του σπιτιού παράλληλα μπορείς να ασχοληθείς και με άλλα προβλήματα τους, όπως ρωγμές, υγρασία και μούχλα. Το καλό είναι ότι το βάψιμο του ακινήτου είναι μια εργασία που μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας γρήγορα και εύκολα, αρκεί λίγο να “πιάνουν τα χέρια μας”! Παρακάτω θα βρεις μερικά απλά βήματα για να κάνεις το βάψιμο του σπιτιού σου πιο εύκολο.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

1. Επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα

Μια από τις συνηθέστερες παγίδες στην οποία πέφτουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βάφουν μόνοι τους τα ακίνητά τους αφορά στην επιλογή του χρώματος. Πολλοί παρασύρονται από τις τάσεις της εποχής και επιλέγουν εντυπωσιακά χρώματα τα οποία, στο 90% των περιπτώσεων, δεν ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα έπιπλα του χώρου, επιλέγοντας κομμάτια που εναρμονιζονται στο νέο look, κάτι που σήμαίνει επιπλέον έξοδα.

Επομένως, τί κάνεις; Μελετάς καλά το χώρο σου. Αν θέλεις να αλλάξεις δραστικά το χρώμα των τοίχων, τότε πάρε ιδέες από το διαδίκτιο, το Instagram, και περιοδικά για να πάρεις έμπνευση. Μετά, προσπαθείς να επιλέξεις μια απόχρωση που ταιριάζειμε τα έπιπλα σου. Όταν καταλήξεις κάπου, καλύτερα να ζητήσεις να σου δώσουν δείγματα των χρωμάτων που επέλεξες για να έχεις μια καλύτερη εικόνα της απόχρωσης. Διαφορετικά, μπορείς να επιλέξεις την ασφαλή πεπατημένη και να βάψεις τους τοίχους με ουδέτερα χρώματα!

2. Έχοντας τα κατάλληλα σύνεργα

Για να βάψεις το διαμέρισμα ή το σπίτι σουπρέπει να έχεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνει σωστή δουλειά και να μη χάνεις άσκοπα χρόνο. Μπορείς να απευθυνθείς σε ένα κατάστημα με χρώματα και να σε προμηθεύσουν με ό,τι θα χρειαστείς. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τα απαραίτητα, για να προετοιμαστείς σωστά:

  • Χαρτοταινία (για να καλύψεις μπρίζες και περιμετρικά παράθυρα και πόρτες).
  • Κάλυμμα για το πάτωμα και τα έπιπλα (συνήθως νάιλον, αλλά μπορεί να πάρεις και χάρτινο).
  • Γάντια
  • Μια σκάφη για να αναμείξεις τα χρώματα.
  • Ρολό βαψίματος (προτίμησε το μεγάλο μέγεθος για να καλύψεις μεγαλύτερη επιφάνεια σε λιγότερο χρόνο).
  • Πινέλα για τις γωνίες και άλλα δύσκολα σημεία που δεν θα τα καλύψει το ρολό.
  • Σκάλα

Σημείωση: Αν ο τοίχος έχει τρύπες ή ρωγμές, τότε θα χρειαστείς επίσης στόκο και μια σπάτουλα για να καλύψεις ότι πρόβλημα υπάρχει.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

3. Προετοιμάζοντας το χώρο

Αν υπάρχει η δυνατότητα, μετέφερε τα έπιπλα από το χώρο που θα βάψεις σε ένα άλλο δωμάτιο ή και έξω στο μπαλκόνι, για να έχεις περισσότερη άνεση και να μη χρειαστεί να τα καλύψεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, οπωσδήποτε κάλυψέ τα με το νάιλον που αγόρασες για να τα προστατέψεις απο μπογιές που μπορεί να πιτσιλίσουν. Κατόπιν, στρώσε το πάτωμα με το νάιλον ή το χαρτόνι που πήρες για να γλιτώσεις το τρίψιμο και το καθάρισμα μετά το βάψιμο.

Έπειτα:

  • Κάλυψε μπρίζες με χαρτοταινία.
  • Ξεκρέμασε κάδρα και πίνακες.
  • Κάλυψε τα καρφιά.
  • Ξεκρέμασε τις κουρτίνες.
  • Κάλυψε τα φωτιστικά με νάιλον.
  • Αποσύνδεσε ηλεκτρικές συσκευές (αν υπάρχουν στον χώρο).
  • Πέρασε χαρτοταινία στα κουφώματα (περιμετρικά).
  • Καθάρισε τους τοίχους από σκόνη και βρωμιά με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
  • Στοκάρισε τυχόν ρωγμές και κλείσε όποια μικρή τρύπα στον τοίχο.

Σημείωση: Ίσως χρειαστεί να τρίψεις κάποιον τοίχο με γυαλόχαρτο για να κάνεις την επιφάνεια λεία και ομαλή, κάτι που θα βοηθήσει να περαστεί το χρώμα ακόμα πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικο να περάσεις ένα “χέρι” προβαφής.

4. Βάφοντας το χώρο – Ώρα μηδέν!

Πάντα με καθαρά πινέλα και ρολά ξεκινάς με το ταβάνι. Τις περισσότερες φορές, μια στρώση αρκεί. Άλλες, όχι. Αυτό θα το αποφασίσεις εσύ εκείνη την ώρα. Για να διακρίνεις καλύτερα τις αποχρώσεις και να αποφασίσεις αν θα κάνεις και επιπλέον “χέρια”, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να έχεις το άπλετο φως του ήλιου σύμμαχό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει επίσης να διορθώσεις τυχόν σημεία που δεν βάφτηκαν ομοιόμορφα. Θυμήσου οι κινήσεις σου να είναι απαλές και χωρίς πίεση για ένα όμορφο αποτέλεσμα. Τέλος, ασχολήσου με τα δύσκολα σημεία και τις γωνίες, χρησιμοποιώντας τα πινέλα σου.

Αν θέλεις να κάνεις αυτή σου την ενασχόληση ακόμα πιο διασκεδαστική, μπορείς να την συνδυάσεις με καλή παρέα, μουσική, ίσως και μερικούς μεζέδες! Σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει για την DIY απόφασή σου αν ακολουθήσεις τον οδηγό και οργανωθείς σωστά!

Αν, πάλι, δεν έχεις όρεξη ή χρόνο να ασχοληθείς με το βάψιμο του σπιτιού και θα προτιμούσες να το αναλάβει κάποιος επαγγελματίας, κανένα πρόβλημα. Απλά συμπηρώνεις τη φόρμα αναζήτησης ελαιοχρωματιστών – τεχνικών εργασιών του Spitogatos και θα σου στείλουν τις προσφορές του αξιόπιστοι επαγγελματίες του χώρου στην περιοχή σου!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου