Βρες μερικά χρήσιμα tips καθαρισμού και διατήρησε ακόμα και έναν μη αποσπώμενο καναπέ καθαρό 24/7.

Είναι ο βασιλιάς του σαλονιού, το μέρος για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την αγαπημένη σου ταινία, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να περάσεις χρόνο με τους αγαπημένους σου. Ο καναπές του σαλονιού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έπιπλα ενός σπιτιού και σίγουρα, είναι σημαντικό να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου κατά την επιλογή του. Εν συνεχεία, βέβαια, είναι ιδιάζουσας σημασίας να τον διατηρείς καθαρό και περιποιημένο, χωρίς φθορές, λεκέδες κ.λπ.

Για να προστατέψεις τον καναπέ σου, δε, είτε είναι αποσπώμενος είτε όχι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ριχτάρι στα χρώματα και τα σχέδια που σ’ αρέσουν, ή να βάλεις ένα αφαιρούμενο κάλυμμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, Έτσι, τακτικά πλυσίματα στο πλυντήριο αυτών των υφασμάτων είναι απαραίτητα. Αυτές είναι εύκολες λύσεις βέβαια! Τι γίνεται όμως στην περίπτωση ενός μη αποσπώμενου καναπέ όπου χρειάζεται να πλένεις και τα ίδια τα μαξιλάρια και τα καθίσματα, ενώ αυτά δεν αφαιρούνται; Μην ανησυχείς! Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, λύσεις υπάρχουν και είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεσαι.

Πάμε να δούμε αναλυτικά πως μπορείς να πλύνεις ένα μη αποσπώμενο καναπέ ώστε να τον έχεις στην εντέλει 24/7, όσο απαιτητική κι αν είναι η καθημερινότητά σου. Ακολουθούν μερικά μικρά κόλπα και τεχνάσματα που θα σε κάνουν γκουρού των πλυσίματος καναπέ και όλοι θα σου ζητούν συμβουλές.

Προετοιμασία

Πριν προχωρήσεις στο πλύσιμο του καναπέ, είναι σημαντικό να σηκώσεις όλα τα μαξιλάρια και να σκουπίσεις όλες τις επιφάνειες με το ειδικό εξάρτημα της σκούπας για να απομακρύνεις τη σκόνη και τα υπολείμματα κάθε είδους. Αφού πραγματοποιηθεί αυτή η εργασία, η οποία θα σου επιτρέψει επίσης να εντοπίσεις τυχόν λεκέδες, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα: στην προετοιμασία του διαλύματος πλύσης.

Το διάλυμα πλύσης

Βάλε χλιαρό νερό, λίγο σαπούνι και μια σταγόνα ξύδι σε μια λεκάνη. Στη συνέχεια, άπλωσε αυτό το διάλυμα στις επιφάνειες του καναπέ σου με ένα μαλακό πανί. Χάρη στην παρουσία του ξυδιού, αυτό το εξαιρετικά απαλό διάλυμα θα σε βοηθήσει επίσης να απομακρύνεις τυχόν δυσάρεστες οσμές.

💡 Να θυμάσαι: Δεν χρειάζεται να καταβρέξεις τον καναπέ σου. Μερικά απαλά περάσματα αρκούν!

Καθαρισμός με ατμό

Για μια βαθύτερη απολυμαντική δράση, μπορείς επίσης να καταφύγεις στη χρήση ατμού. Εάν διαθέτεις -ή μπορείς να δανειστείς- μια σκούπα ατμού, τότε μη διστάσεις να την χρησιμοποιήσεις για τον καθαρισμό του καναπέ σου. Προσοχή όμως: μην υπερβάλλεις με τη χρήση αυτού του εργαλείου, καθώς η δράση του καυτού ατμού ενδέχεται να είναι πιο «επιθετική» από το επιθυμητό, εάν γίνεται συχνά, δημιουργώντας φθορές στις υφασμάτινες ίνες ενός του καναπέ.

Άμεση δράση για λεκέδες

Εάν παρατηρήσεις ότι έχεις χύσει ένα υγρό ή σου έχει πέσει ένα τρόφιμο στον καναπέ, προκαλώντας λεκέ, είναι καλύτερο να δράσεις αμέσως, ώστε να τον αφαιρέσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όσο πιο γρήγορα δράσεις, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Για να αφαιρέσεις ένα λεκέ από φυσικά υφάσματα, όπως το λινό ή το βαμβάκι, η σωστή επιλογή είναι να εφαρμόσεις σαπούνι Μασσαλίας. Βάλε λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και, με ένα καθαρό, λευκό πανί, προχώρα στη εφαρμογή του στον καναπέ. Κάνε απαλές και ταμποναριστές κινήσεις μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Απέφυγε να τρίψεις τον λεκέ γιατί τα συστατικά του θα «ποτίσουν» πιθανότατα το ύφασμα, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά εντέλει. Επίσης, η πιο απλή λύση για να αντιμετωπίσεις έναν λεκέ, πέρα από άμεσα, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα απλό υγρό πανί, μόνο με νερό.

Για έναν καθαρό σπίτι, δώσε ιδιαίτερη βάση στον συχνό καθαρισμό βασικών επίπλων, όπως ο καναπές του σαλονιού. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, είναι σίγουρο πως την επόμενη φορά που θα γίνει το κακό, θα ξέρεις πως να διαχειριστείς ακόμα και τον πιο επίμονο «εχθρό» (aka λεκέ). Παράλληλα, δε, θα έχεις πάντοτε έναν καθαρό καναπέ που θα φιλοξενεί μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές με ή χωρίς τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Βρες περισσότερα χρήσιμα tips καθαρισμού, οργάνωσης, διακόσμησης και σχεδιασμού σπιτιού στο blog του Spitogatos και διατήρησε το σπίτι σου καθαρό, οργανωμένο και κομψό, χωρίς κόπο. Να θυμάσαι: όλα θέλουν τον τρόπο τους!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Lavi parathiroy

Κρεμονέζικες λαβές παραθύρων: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν τις επιλέξεις