Εξετάζεις το ενδεχόμενο για διακόσμηση τοίχου με ιδιαίτερα πιάτα; Ανακάλυψε τις διαθέσιμες επιλογές και τρόπους τοποθέτησης.

Ονομάζεται διακόσμηση τοίχου με πιάτα, η τέχνη της ανάρτησης διακοσμητικών πιάτων στον τοίχο, και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των θαυμαστών της εσωτερικής διακόσμησης. Η νέα τάση στην εσωτερική διακόσμηση καθιστά τα διακοσμητικά πιάτα τα αστέρια του τοίχου: επίπεδα ή βαθιά, πορσελάνινα ή κεραμικά, παραδοσιακά ή μοντέρνα, μπορούν να προσδώσουν προσωπικότητα και στυλ σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ποια είναι τα δημοφιλέστερα υλικά για διακοσμητικά πιάτα τοίχου;

Υπάρχουν πολλοί τύποι διακοσμητικών πιάτων, που ταξινομούνται ανάλογα με το υλικό, το σχέδιο ή το στυλ με το οποίο είναι κατασκευασμένα. Τα πιο δημοφιλή είναι τα παρακάτω:

  • Κεραμικά πιάτα: Είναι τα πιο συνηθισμένα και μπορείς να τα βρεις σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Μπορούν να διακοσμηθούν με παραδοσιακά, μοντέρνα ή αφηρημένα μοτίβα.
  • Πιάτα πορσελάνης: Είναι πιο ακριβά από τα κεραμικά πιάτα, χαρακτηρίζονται από λεία, γυαλιστερή επιφάνεια και μπορούν να διακοσμηθούν με λεπτά και λουλουδάτα μοτίβα.
  • Μεταλλικά πιάτα: Πρόκειται για μια βιομηχανική επιλογή, καθώς θα βρεις σε χαλκό ή ορείχαλκο και μπορούν να διακοσμηθούν είτε με γεωμετρικά είτε με φυτικά μοτίβα.
  • Πιάτα από άλλα υλικά: Είναι μια μοναδική και πρωτότυπη επιλογή και στα υλικά περιλαμβάνονται το ξύλο, το μπαμπού και το μάρμαρο.

Άλλες, πιο πολύτιμες επιλογές

Υπάρχουν διαθέσιμες και πιο πολύτιμες επιλογές. Ειδικότερα:

  • Τα πιάτα Κοπεγχάγης είναι κεραμικά πιάτα που κατασκευάζονται στη Δανία, χαρακτηρίζονται από απλό, μοντέρνο σχεδιασμό και συχνά διακοσμούνται με γεωμετρικά ή φυτικά μοτίβα.
  • Τα πιάτα Delft είναι κεραμικά πιάτα που κατασκευάζονται στις Κάτω Χώρες και χαρακτηρίζονται από ένα παραδοσιακό σχέδιο τοπίου.
  • Τα πιάτα Meissen είναι πιάτα πορσελάνης που κατασκευάζονται στη Γερμανία, χαρακτηρίζονται από εκλεπτυσμένο σχέδιο και συχνά διακοσμούνται με μπλε φυτικά μοτίβα.

Πώς να επιλέξεις διακοσμητικά πιάτα για κάθε διακόσμηση

Στην παραδοσιακή διακόσμηση ταιριάζουν καλύτερα κεραμικά ή πορσελάνινα πιάτα με παραδοσιακά, συνήθως φυτικά μοτίβα. Η μοντέρνα διακόσμηση προτιμά τα πιάτα που μπορεί να είναι κατασκευασμένα από κεραμικό, πορσελάνη, γυαλί ή μέταλλο, αλλά με πολύχρωμα γεωμετρικά ή αφηρημένα μοτίβα.

Πώς να τοποθετήσεις τα πιάτα για να διακοσμήσεις έξυπνα τον τοίχο

Η διάταξη των πιάτων είναι το «κλειδί» για τη μεταμόρφωση της όψης ενός τοίχου. Τα πιάτα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια γραμμή, σε πλέγμα, σε γεωμετρικό ή τυχαίο μοτίβο, αλλά και μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά για τη δημιουργία πιο πρωτότυπων λύσεων. Ακολουθούν ορισμένες ιδέες:

#1 Σε σειρά

Κρεμασμένα σε οριζόντια ή κάθετη σειρά, θυμίζουν ένα απλό, γραμμικό στυλ. Δουλεύοντας σε διαγώνιες ή ευθείες γραμμές, αλλά διαφοροποιώντας τη θέση των επιμέρους πλακών (όπως οι νότες σε ένα αόρατο πεντάγραμμο) το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

#2 Σε πλέγμα

Οι πλάκες που κρέμονται σε τετράγωνο ή ορθογώνιο πλέγμα δημιουργούν μια πιο δομημένη εμφάνιση, ιδανική για μεγάλους τοίχους.

#3 Σε τυχαίες θέσεις

Οι πλάκες μπορούν να τοποθετηθούν με φαινομενικά τυχαίο τρόπο. Για την επιτυχία απαιτούνται πιάτα διαφορετικών μεγεθών. Τα πιάτα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους αλλά και με άλλα διακοσμητικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα:

  • πίνακες ζωγραφικής,
  • δίσκους,
  • καλάθια,
  • άλλα μικρά vintage αντικείμενα.

Πώς να κρεμάσεις διακοσμητικά πιάτα στον τοίχο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κρεμάσεις διακοσμητικά πιάτα στον τοίχο, με τον πιο συνηθισμένο να είναι μέσω γάντζων πιάτων. Τα άγκιστρα πιάτων διατίθενται σε διάφορα υλικά, όπως μέταλλο, ξύλο και πλαστικό. Είναι σημαντικό να επιλέξεις άγκιστρα που είναι αρκετά ισχυρά για να αντέξουν το βάρος των πιάτων. Για να κρεμάσεις τα πιάτα στον τοίχο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βραχίονες - αυτός είναι ένας πιο κομψός τρόπος εμφάνισής. Μπορείς να τα κρεμάσεις λοιπόν:

  • απευθείας στον τοίχο,
  • με στηρίγματα οροφής και
  • με βάσεις δαπέδου.

Η διακόσμηση ενός τοίχου με διακοσμητικά πιάτα μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά την όψη και την αισθητική ενός δωματίου. Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και ανακάλυψε αν αυτή είναι μια λύση για το δικό σου σπίτι. Αναζητάς περισσότερα χρήσιμα tips και ιδέες για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mikro saloni1

Διακόσμηση σαλονιού μικρού: Ιδέες για διακόσμηση μικρού σαλονιού με τραπεζαρία ή χωρίς

Karekles kipoy

Επίπλωση κήπου: Πώς να επιλέξεις τις ιδανικές καρέκλες κήπου