Ρίξε μια ματιά σε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή τσιμέντου και τις εκπμπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα. Ποιες είναι οι καινοτομίες που ανακύπτουν;

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν πολλά κοινά στοιχεία, ένα από τα οποία είναι το τσιμέντο, το οποίο, λόγω της τεράστιας παγκόσμιας παρουσίας και παραγωγής του, είναι η αιτία μεγάλων εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα. Μόνο ο τομέας που το παράγει είναι υπεύθυνος για το 8% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών CO2 (τρεις φορές περισσότερο από ό,τι παράγει η αεροπορική βιομηχανία).

Παραγωγή τσιμέντου

Η παραγωγή τσιμέντου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία εικοσαετία, κυρίως λόγω του έργου της Κίνας, η οποία από μόνη της είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τσιμέντου. Δεδομένου του πρόσφατου ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και της ανάγκης επιτάχυνσης περισσότερο οικολογικών πολιτικών σε παγκόσμια κλίμακα, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει επικεντρωθεί ακριβώς στην ανάγκη αποανάπτυξης αυτού ακριβώς του οικονομικό-βιομηχανικού τομέα.

Το κύριο πρόβλημα που σχετίζεται με την παραγωγή τσιμέντου είναι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που προκύπτει από την αυξανόμενη αστικοποίηση της Ασίας και της αφρικανικής ηπείρου. Η παραγωγή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο πριν από το 2050. Πρόκειται για ένα ποσοστό που, για να γίνει καλύτερα κατανοητό, θα μπορούσε να απεικονιστεί ως η κατασκευή μιας νέας Νέας Υόρκης κάθε μήνα για τα επόμενα 40 χρόνια.

Εκπομπές από την παραγωγή τσιμέντου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τσιμέντου, με κύριο εκπέμποντα το «τσιμέντο Πόρτλαντ», ένα από τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο, το οποίο περιέχει ασβεστόλιθο που μετατρέπεται σε CO2 και οξείδιο του ασβεστίου κατά την όπτηση του κλιβάνου. Η διαδικασία παραγωγής τσιμέντου είναι στη συνέχεια υπεύθυνη για τη δημιουργία περαιτέρω τροποποιητικών αερίων ανάλογα με τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στον κύκλο παραγωγής, όπως: ορυκτές πηγές- άνθρακας και φυσικό αέριο.

Ο Eric Toone, τεχνικός διευθυντής της Breakthrough Energy Ventures, εξηγεί πώς σήμερα «για κάθε τόνο τσιμέντου παράγεται περίπου ένας τόνος CO2» και πώς η Breakthrough Energy Ventures έχει δεσμευτεί στην τεχνολογική καινοτομία της τσιμεντοβιομηχανίας προκειμένου να αναπτύξει ολοένα και χαμηλότερη παραγωγή CO2.

Καινοτομίες

Ο τομέας του τσιμέντου θεωρείται πολύπλοκος για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετοί κατασκευαστές που ξεκίνησαν έρευνες, μελέτες και έργα για τη μείωση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων.

Δύο από τις κύριες λύσεις που έχουν προταθεί είναι:

  • η χαμηλότερη χρήση τσιμέντου για τη δημιουργία σκυροδέματος (μειώνοντας έτσι τη χρήση ασβεστόλιθου),
  • μια νέα χημική διεργασία για τον αποκλεισμό του ανθρακικού ασβεστίου.

Ενδιαφέρεσαι να βρεις περισσότερες συμβουλές που αφορούν το σπίτι; Στο blog του Spitogatos θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι ώστε να δημιουργήσεις το σπίτι που ονειρεύεσαι: το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου