Η μούχλα στους τοίχους είναι ο μεγάλος σου φόβος; Μάθε περισσότερα για τη δημιουργία μούχλας στους τοίχους και τους τρόπους να την αποφύγεις.

Σε ορισμένες κατοικίες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, της έκθεσης και των χαρακτηριστικών του κτιρίου, μπορεί να σχηματιστεί, με την πάροδο του χρόνου, μούχλα στους εσωτερικούς τοίχους. Εκτός από την καταστροφή των τοίχων και των οροφών, η μούχλα μπορεί να αποτελέσει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα. Η πρόληψη ή η εξάλειψη της μούχλας δεν είναι πάντα απλή, κι αυτό γιατί έχει την τάση να αναμορφώνεται. Ας δούμε γιατί σχηματίζεται η μούχλα και πώς να λύσεις το πρόβλημα με τη μόνωση των εσωτερικών τοίχων.

Γιατί σχηματίζεται μούχλα στους τοίχους;

Η αιτία του σχηματισμού μούχλας στους τοίχους και τις οροφές ενός σπιτιού εντοπίζεται στην παρουσία συμπύκνωσης. Η τελευταία αποτελεί την προκαταρκτική συνθήκη για την εμφάνιση της μούχλας στους τοίχους, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό της. Η συμπύκνωση εμφανίζεται σε ένα εσωτερικό περιβάλλον εάν συντρέχουν δύο ταυτόχρονοι παράγοντες, δηλαδή:

  • η παρουσία ψυχρών τοίχων,
  • η παρουσία υψηλής εσωτερικής υγρασίας.

Εάν υπάρχουν αυτές οι δύο συνθήκες, η εσωτερική υγρασία τείνει να συσσωρεύεται στον ψυχρό τοίχο και να δημιουργεί συμπύκνωση. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι ο σχηματισμός μούχλας.

Όσον αφορά την πρόληψη του φαινομένου, είναι επομένως απαραίτητο να διατηρείται το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, διατηρώντας την εσωτερική θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς και την υγρασία στο 60-65% το μέγιστο. Σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να σχηματιστεί συμπύκνωση στους τοίχους.

Για να διατηρηθεί το επίπεδο υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα, είναι απαραίτητο να ενθαρρύνεις την ανταλλαγή αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα για λίγα λεπτά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως σε συνδυασμό με ενέργειες που αυξάνουν την υγρασία (π.χ. ντους ή μαγείρεμα), ή χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ελεγχόμενου μηχανικού εξαερισμού.

Πως να μονώσεις έναν εσωτερικό τοίχο από τη μούχλα;

Η μόνωση ενός εσωτερικού τοίχου αποτελεί ιδανική και οριστική λύση για την εξάλειψη του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η παρέμβαση μειώνει τα φαινόμενα συμπύκνωσης και, ως εκ τούτου, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο σχηματισμού μούχλας στους τοίχους. Αυτό είναι εφικτό χάρη στο γεγονός ότι η μόνωση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορα συστήματα, επιτρέπει τη μείωση της διασποράς θερμότητας και του σχηματισμού υγρασίας και την αύξηση της αντιλαμβανόμενης θερμικής άνεσης. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο μέθοδοι για τη μόνωση ενός εσωτερικού τοίχου μέσω μόνωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • τη δημιουργία ενός εσωτερικού επιχρίσματος,
  • την εφαρμογή μονωτικών αφρών.

Φυσικά, η καταλληλότερη λύση πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση, αναλύοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση για την επιλογή της πιο αποφασιστικής παρέμβασης. Αναζητάς περισσότερες ιδέες και tips για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Klimatismos

Το 2035 ξεκινάει μια νέα εποχή για τον κλιματισμό: «Αντίο» στα φθοριούχα αέρια 

Fyta tyxi

4+1 φυτά που φέρνουν τύχη στο σπίτι