Με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις τεχνολογικές εξελίξεις, το ερώτημα είναι ένα: η κουζίνα θα διατηρήσει τον ίδιο ρόλο που είχε κάποτε ή αν θα υποκύψει σε νέες τάσεις και ανάγκες;

Η κουζίνα ήταν πάντοτε το κέντρο του σπιτιού, όπου μέλη της οικογένειας συναντιόντουσαν για φαγητό και συζήτηση. Ωστόσο, σήμερα, ακολουθούμε έναν πιο ταχύ ρυθμό ζωής και δαπανούμε λιγότερο χρόνο στο σπίτι. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός των σπιτιών και των κουζινών έχει αλλάξει, εξελίσσοντας τους σε χώρους καθιστικού και ανοιχτού χώρου, συνδυάζοντας τους με το σαλόνι και άλλους χώρους του σπιτιού.

Και παρά ταύτα, οι τάσεις όλο και περισσότερο σηματοδοτούν μια εξέλιξη προς την εξάλειψη των κουζινών από τα σύγχρονα σπίτια στο εγγύς μέλλον. Προκύπτει λοιπόν ένα εντελώς νέο τοπίο, όπου οι κουζίνες θα μπορούν να εξαφανιστούν και να αντικατασταθούν από άλλους χώρους ή λειτουργίες.

Παρ' όλα αυτά, η κουζίνα παραμένει ένας σημαντικός χώρος για την οικογένεια, και οι σχεδιαστές επικεντρώνονται στην αξιοποίηση του χώρου της με δημιουργικούς και πρακτικούς τρόπους. Επομένως, αυτή η εξέλιξη εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό των σπιτιών.

Πως άλλαξε η κουζίνα από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα;

Για να κατανοήσεις τις αλλαγές που έχουν επιφέρει οι καιροί στον κόσμο των κουζινών και τη σημασία που δίνει κανείς σε αυτόν τον χώρο, ας επιστρέψουμε στη δεκαετία του 1960. Τότε, οι κουζίνες άρχισαν να μικραίνουν, φτάνοντας ακόμη και το -13% στις νεόδμητες κατοικίες.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το ασφαλιστικό πρακτορείο LABC Warranty και δημοσιεύτηκε στη Guardian, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι κουζίνες στα βρετανικά σπίτια γίνονται ολοένα και μικρότερες.

Σήμερα, όμως, η προσέγγιση μας προς τις κουζίνες έχει αλλάξει. Δεν επικεντρωνόμαστε πλέον μόνο στην λειτουργικότητά τους, αλλά και στον αισθητικό τους χαρακτήρα. Η μοντέρνα κουζίνα εκπροσωπείται από μοντέρνα και φουτουριστικά στοιχεία, όπως επαγωγικές εστίες, απορροφητήρες και ενσωματωμένα ψυγεία. Συγκεντρωνόμαστε περισσότερο στον σχεδιασμό παρά στη λειτουργία.

Επιπλέον, η σημερινή κουζίνα πρέπει να ενσωματώνεται αρμονικά στο περιβάλλον, με στυλ και σχέδιο που να ανταποκρίνονται στα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού, ή τουλάχιστον να συνδυάζονται ευχάριστα με μέρος αυτών.

Γιατί η κουζίνα είναι ξεπερασμένη;

Η ξεπερασμένη φύση της κουζίνας δεν συνδέεται μόνο με τη μόδα, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μας εξυπηρετεί πλέον όπως παλιά. Η σύγχρονη ζωή διαρκώς επιταχύνεται, και ο χρόνος που περνάμε στο σπίτι μειώνεται λόγω των πολλών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να επιλέγουμε συχνά να φάμε έξω.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων επίσης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη θέρμανση έτοιμων γευμάτων, καθιστώντας τα πάντα πιο γρήγορα και εύκολα. Ενδεχομένως, οικονομικά, αυτό να είναι πιο βολικό από το να αγοράζουμε όλα τα υλικά και να προετοιμάζουμε ένα πραγματικό δείπνο.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός βαραίνει όλο και περισσότερο, και συχνά οδηγεί σε αγορά μικρότερων σπιτιών. Συνεπώς, η κουζίνα συχνά είναι ο χώρος που παραχωρείται πρώτος. Αυτό ίσως να μην ήταν κάτι που θα έλεγαν ποτέ οι πρόγονοί μας του 1900.

Αναζητάς περισσότερες ιδέες για τον σχεδιασμό του σπιτιού; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Trisdiastata spitia printer

Τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα; Όσα γνωρίζουμε

Smart home 4

Home 4.0 & «Έξυπνο» σπίτι: Πώς θα μοιάζουν τα σπίτια του αύριο

Haus hoinka

Haus Hoinka: Ένα οικολογικό και ανακυκλώσιμο σπίτι από άχυρο και ξύλο