Ανακάλυψε τα ιδανικά καύσιμα για παραδοσιακό και ενεργειακό τζάκι; Ποια είναι τα ακατάλληλα ξύλα για τζάκι; Τι καίει το ενεργειακό τζάκι;
Όταν αναζητάς ιδανικά καύσιμα για παραδοσιακά και ενεργειακά τζάκια, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Και σίγουρα, ένα από αυτά είναι τα κατάλληλα ξύλα για τζάκι. Ιδανικά, είναι σημαντικό να βρεις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «τι καίει το ενεργειακό τζάκι;», «ποια ξύλα κάνουν για τζάκι;», «ποια είναι τα ακατάλληλα ξύλα για τζάκι;» «τι ξύλα να καίω για ενεργειακό τζάκι;» κ.λπ.
Ποια ξύλα κάνουν για τζάκι – παραδοσιακό ή ενεργειακό;
Τα ξύλα για τζάκι πρέπει να είναι ξερά, καθώς το υγρό ξύλο καίγεται λιγότερο αποτελεσματικά και παράγει περισσότερο καπνό. Παρακάτω θα βρεις απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως ποια ξύλα κάνουν για τζάκι, τι ξύλα να καίω για ενεργειακό τζάκι, ποια είναι τα πιο ακατάλληλα ξύλα για τζάκι, καθώς και διαθέσιμες τιμές.
Ποια είναι τα καλύτερα ξύλα για ένα τζάκι;
Τα κατάλληλα ξύλα για τζάκι περιλαμβάνουν τη δρυ, την οξιά, τη φλαμουριά και την καρυδιά, ενώ πρέπει να αποφεύγονται ξύλα όπως το πεύκο ή άλλα μαλακά ξύλα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα καύσης ή καπνοπαραγωγής. Συγκεκριμένα, τόσο για παραδοσιακά όσο και για ενεργειακά τζάκια, κάποια από τα καλύτερα ξύλα είναι τα ακόλουθα:
- Δρυς: Η δρυς, κοινώς η βελανιδιά, είναι ένα σκληρό ξύλο που παράγει μακροχρόνια και δυνατή θερμότητα με λίγο καπνό και τέφρα. Την προτιμούν πολλοί διότι δεν έχει την τάση να πετάει σπίθες και παράγει ήρεμη φωτιά, ενώ παράλληλα, καίγεται αργά, κάτι το οποίο είναι σημαντικό και συμφέρον για την τσέπη σου.
- Ελιά: Για τους περισσότερους, ίσως είναι το ιδανικότερο ξύλο για καύση σε τζάκι. Και αυτό συμβαίνει γιατί παράγει μικρή και ήρεμη φωτιά, ανάβει σχετικά εύκολα και καίγεται αργά. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της, δε, είναι μια οικονομική επιλογή.
- Οξιά: Η καύση της διαρκεί αρκετά γιατί πρόκειται για ένα σκληρό ξύλο με πυκνότητα και βάρος. Έχει την ιδιότητα να μη «σκάει» τόσο πολύ και ανάβει χωρίς δυσκολία. Χρησιμοποιείται στην κυρίως καύση και όχι για προσάναμμα. Πέρα από το τζάκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις ξυλόσμομπες.
- Φλαμουριά: Πρόκειται για ένα σκληρό ξύλο με χαμηλή υγρασία, το οποίο καίγεται αργά με σταθερή θερμική απόδοση και πολύ μεγάλη διάρκεια.
- Καρυδιά: Το συγκεκριμένο ξύλο παρέχει εξαιρετική θερμότητα με χαμηλή παραγωγή τέφρας και καπνού και για αυτό το λόγο είναι μια εξαιρετική επιλογή για το τζάκι του σπιτιού σου.
Πρόκειται για σκληρά ξύλα με χαμηλή υγρασία και υψηλή ενεργειακή απόδοση. Ταυτόχρονα, προσφέρουν μακροχρόνια θερμότητα και καύση χωρίς πολλή τέφρα ή καπνό.
💡 Κατά την αγορά ξύλων για τζάκι, είναι σημαντικό να ελέγχεις την ποιότητα και τον τρόπο αποθήκευσης, ενώ είναι καλό να επιλέγεις ξύλα που έχουν υποβληθεί σε διαδικασίες ξήρανσης για μέγιστη απόδοση καύσης. Συνήθως, τα σκληρά ξύλα με χαμηλή υγρασία είναι προτιμότερα για αποτελεσματική και ασφαλή καύση σε τζάκια.
Ποια είναι τα ακατάλληλα ξύλα για τζάκι;
Υπάρχουν ορισμένα ξύλα που είναι λιγότερο κατάλληλα για χρήση σε τζάκια λόγω διαφόρων αιτιών. Αυτά τα ξύλα μπορεί να έχουν υψηλή υγρασία, να καίγονται πολύ γρήγορα ή να παράγουν περισσότερο καπνό ή τέφρα σε σχέση με άλλα. Τα πιο ακατάλληλα ξύλα για τζάκι ενδέχεται να είναι τα εξής:
- Πεύκο: Το ξύλο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο για την καύση του σε τζάκι γιατί λόγω του ρετσινιού ανάβει πολύ εύκολα. Ωστόσο παράγει μπόλικο καπνό και τέφρα, δεν προσφέρει μακροχρόνια θερμότητα, πετάει σπίθες, ενώ λόγω της γρήγορης καύσης του μπορεί να γίνει οικονομικά ασύμφορο γιατί θα πρέπει να αγοράζεις πιο συχνά. Είναι ωστόσο το ιδανικό για προσάναμμα.
- Πουρνάρι: Το γνωστό σε όλους και ως έλατο, είναι ένα καυσόξυλο υψηλής ποιότητας, το οποίο αποδίδει μεγάλη ποσότητα ζέστης κατά την καύση του. Την ίδια ώρα, αξίζει να πούμε πως αν και καίγεται αργά, είναι το πιο ακατάλληλο ξύλο για προσάναμμα και για αυτό δεν επιλέγεται συχνά από τους καταναλωτές.
- Σημύδα: Το συγκεκριμένο ξύλο έχει υψηλή υγρασία και καίγεται με δυσκολία, παράγοντας ταυτόχρονα περιορισμένη θερμότητα. Ως εκ τούτου, δεν είναι το ιδανικό ξύλο για καύση σε τζάκι – παραδοσιακό ή ενεργειακό.
- Κόνυζα: Πρόκειται για ένα μαλακό ξύλο, το οποίο καίγεται γρήγορα και παράγει λίγη θερμότητα. Άρα, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται, καθώς δεν είναι μια value-for-money επιλογή για το τζάκι στο σπίτι σου.
- Πλατάνι: Τα ξύλα από πλατάνι περιέχουν αρκετή υγρασία. Συνεπώς, δεν είναι ιδανικά για καύση σε τζάκια, καθώς και λόγω της ποσότητας του καπνού που παράγουν.
Τα παραπάνω ξύλα για τζάκι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά ή ακόμη και να δημιουργούν προβλήματα, όπως καταστροφή του τζακιού ή παραγωγή υπερβολικού καπνού και τέφρας στην καπνοδόχο.
💡Όσον αφορά τις τιμές για αγορά ξύλων για τζάκι, να ξέρεις πως αυτό εξαρτάται τόσο από την ποιότητά τους, όσο και από τον όγκο/ποσότητα (συνήθως υπολογίζεται σε τόνους ή κυβικά) που θα θελήσεις να προμηθευτείς.
Πέρα από τα χλωρά και μαλακά ξύλα και όσα αναφέρονται παραπάνω, καλό είναι να αποφεύγονται τα μεγάλα ξύλα, καθώς και εκείνα για τα οποία δεν γνωρίζεις την προέλευσή τους. Στην ίδια κατηγορία για αποφυγή, ανήκουν επίσης:
- τα ξύλα θαλάσσης,
- ο δηλητηριώδης κισσός,
- τα ξύλα αμέσως μετά την κοπή,
- τα βαμμένα ξύλα και
- τα χημικά προσανάμματα.
📌 Να θυμάσαι: πέρα από την επιλογή των κατάλληλων ξύλων για τζάκι, ιδιάζουσας σημασίας είναι ο καλός και σχολαστικός καθαρισμός της καμινάδας. Μάθε περισσότερα για τον καθαρισμό καμινάδας τζακιού στο άρθρο που ετοίμασε για σένα ο Spitogatos: Καθαρισμός καμινάδας: Πώς να καθαρίσω την καμινάδα μόνος μου
Τι ξύλα να καίω στο ενεργειακό τζάκι;
Ένα ενεργειακό τζάκι, για να αποδώσει θερμότητα απαιτεί ξύλα ή μπρικέτες ξύλου, ενώ καμία άλλη καύσιμη ύλη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ωστόσο πως ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί, ανά περιπτώσεις, να απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές καυσίμων. Κάποια ξύλα μπορεί να είναι ακατάλληλα για χρήση σε αυτό το είδος τζακιού λόγω υγρασίας ή χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Τι καίει το ενεργειακό τζάκι; Για να κάνεις την ιδανική επιλογή, επίλεξε:
- στεγνά ξύλα, χωρίς την φυσική υγρασία που περιέχουν τα υγρά των δένδρων, που, ιδανικά, θα έχουν κοπεί 12 μήνες πριν, ενώ είναι σημαντικό να έχουν ακολουθηθεί διαδικασίες φυσικής ή τεχνητής ξήρανσης.
- υψηλής ποιότητας ξύλα, που ορίζεται από την πυκνότητα μάζας του κάθε δέντρου.
💡 Τα ξύλα για τζάκι με υψηλό ποσοστό υγρασίας θα ανάβουν με δυσκολία, θα παράγουν αρκετό καπνό και φυσικά θα αποδίδουν ελάχιστη θερμότητα στον χώρο σου. Επίσης, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται ξύλα με πάχος μεγαλύτερο των 20 εκατοστών, καθώς μπορεί φαινομενικά να είναι ξερά αλλά εσωτερικά να είναι υγρά.
Όσον αφορά τις μπρικέτες ξύλου – το μείγμα τους αποτελείται από πριονίδι ξύλων, μια χρήσιμη εναλλακτική λύση, να ξέρεις πως κι εκεί οι επιλογές είναι μπόλικες και χρήσουν ιδιαίτερης προσοχής. Ωστόσο οι μπρικέτες διαθέτουν συνήθως χαμηλό ποσοστό υγρασίας και υψηλή τεχνητή συμπίεσης, ενώ η απόδοσή τους είναι αρκετά υψηλή.
Για να είσαι βέβαιος/η, μπορείς να συμβουλευτείς αυτόν που θα στο εγκαταστήσει, ώστε να αποφύγεις τυχόν απρόοπτα και προβλήματα. Και να έχεις κατά νου πως οι σημαντικότεροι συντελεστές που διαμορφώνουν την τελική απόδοση ενός ενεργειακού τζακιού είναι:
- η ποιότητα της εστίας,
- η εγκατάσταση και πόσο θα τηρηθούν οι προδιαγραφές του κατασκευαστή, καθώς και
- η ποιότητα του καυσίμου.
Χρήσιμα tips για τα ξύλα για τζάκι
Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου προκειμένου το τζάκι σου να καίει όσο το δυνατόν καλύτερα για πιο αποτελεσματική θερμότητα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Συγκεκριμένα:
Tip #1
Για να χρησιμοποιήσεις ξύλα σε ένα τζάκι, πρέπει να έχουν ξεραθεί για τουλάχιστον 4-6 μήνες. Να αποφύγεις παντελώς τη χρήση χλωρών ή υγρών ξύλων, καθώς αυτά δεν ανάβουν σωστά και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα καύσης.
Tip #2
Βεβαιώσου ότι ελέγχεις την προέλευση και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις κατά την αγορά ξύλων για το τζάκι σου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή παράνομης ή αυθαίρετης αποψίλωσης των δέντρων.
Tip #3
Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για καύση διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα «μαλακά» και τα «σκληρά». Τα μαλακά ξύλα, όπως το πεύκο, χρησιμοποιούνται για την εκκίνηση της φωτιάς, ενώ τα σκληρά, όπως η δρυς, για να διατηρούν τη φωτιά. Η βασική διαφορά βρίσκεται στην πυκνότητα του ξύλου. Τα πυκνότερα ξύλα για τζάκι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καούν ολοκληρωτικά. Συνήθως, η βέλτιστη λύση είναι ο συνδυασμός και των δύο τύπων ξύλων για το άναμμα και τη διατήρηση της φωτιάς σε ένα τζάκι.
Tip #4
Η σωστή αποθήκευση των ξύλων είναι επίσης κρίσιμη. Τα ξύλα θα πρέπει να τοποθετούνται, ιδανικά, σε ένα σκεπαστό και καλά αεριζόμενο μέρος, και η υγρασία να μην υπερβαίνει το 15%. Οι ειδικοί συνιστούν μάλιστα ότι τα τέλεια ξύλα για καύση θα πρέπει να έχουν αποθηκευτεί για τουλάχιστον 2 χρόνια και να έχουν ξεραθεί πλήρως, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
📌 Διάβασε επίσης: 5 ιδέες διακόσμησης για τον χώρο πάνω από το τζάκι
Τώρα ξέρεις τι ξύλα να πάρεις για το τζάκι σου, παραδοσιακό ή ενεργειακό. Λάβε υπόψη σου όλα τα παραπάνω και επίλεξε τα κατάλληλα ξύλα για τζάκι, προκείμενου να εξασφαλίσεις ότι το σπίτι σου θα είναι ζεστό και φιλόξενο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναζητάς περαιτέρω tips, λύσεις και ιδέες για το σπίτι; Μπες στο blog του Spitogatos και βρες ό,τι χρειάζεσαι στα διάφορα άρθρα, ώστε να δημιουργήσεις το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!