Ανακάλυψε κρυφές γωνιές στις δημοφιλέστερες περιοχές της Αθήνας.

Ο Αύγουστος είναι μόλις μια ανάσα μακριά και αν δεν σκοπεύεις να πας διακοπές και πρόκειται να μείνεις στην Αθήνα, καλό θα ήταν να μην κάτσεις να μιζεριάσεις, αλλά να το δεις σαν ευκαιρία για ανακάλυψη της πόλης που μένεις. Και αυτό ισχύει τόσο για το αν είσαι γέννημα θρέμμα Αθηναίος/α, όσο και αν μόλις ξεκίνησες να μένεις στην πόλη. Η Αθήνα έχει πτυχές, τις οποίες μπορεί να μην έχεις ανακαλύψει πλήρως ακόμα και τώρα που θα είναι άδεια, λόγω Αυγούστου, είναι το ιδανικό timing για να το κάνεις.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Παρακάτω θα βρεις τις πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας που αξίζει να ανακαλύψεις.

Ειδικότερα:

Πλάκα – Αναφιώτικα

Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη θα βρεις την παλαιότερη γειτονιά της Αθήνας, την Πλάκα. Είναι μια περιοχή που θυμίζει μια άλλη Αθήνα, με γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, μακριά από την βαβούρα και την κίνηση που προσφέρει μάλιστα, σωρεία επιλογών για ατελείωτες βόλτες αλλά και διασκέδαση – φαγητό, καφέ, ποτό. Επιπλέον, μια βόλτα στην περιοχή θα τέρψει αισθητικά το είναι σας καθώς θα αντικρίσετε κτήρια αξιοσημείωτης αρχιτεκτονικής αξίας, αλλά και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτους, τη Ρωμαϊκή Αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα Αναφιώτικα, στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης και πάνω από την Πλάκα, που πραγματικά θα σου δώσουν την αίσθηση ότι τριγυρνάς σε σοκάκια νησιού.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3
svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3


Μοναστηράκι – Ψυρρή – Θησείο

Είτε είσαι ντόπιος, είτε όχι σίγουρα έχει περάσει από την πλατεία του Μοναστηρακίου, που πραγματικά αποτελεί σημείο συνάντησης - και φυσικά, γνωστό πόλο έλξης- για όλους. Στο Μοναστηράκι, και την ευρύτερη περιοχή, θα βρεις την οδό Ηφαίστου, την πλατεία Αβησσυνίας («γιουρσουρούμ») με την ξακουστή υπαίθρια αγορά, τα στενά του Ψυρρή με τα κρασάδικα και τις παραδοσιακές ταβέρνες και φυσικά τον πλακόστρωτο δρόμο στο Θησείο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Αν δεν απολαύσεις μια εκτεταμένη βόλτα σ’ αυτά τα σημεία της πόλης, τότε πού;

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Κεραμεικός - Γκάζι

Ο Κεραμεικός ήταν αρχικά οικισμός αγγειοπλαστών και αγγειογράφων λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων του ποταμού Ηριδανού. Ωστόσο, τα τμήματα που βρίσκονταν κοντά στο ποτάμι υπέφεραν από τη συνεχή υπερχείλιση του ποταμού. Έτσι, μετατράπηκε σε ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία της αρχαίας Αθήνας Ωστόσο, σήμερα είναι μια τεράστια περιοχή της σύγχρονης Αθήνας, δίπλα στο Γκάζι με τα παλιά εργοστάσια φυσικού αερίου, προσφέροντας άπειρες ευκαιρίες για διασκέδαση, ψυχαγωγία και, φυσικά, μία έντονη νυχτερινή ζωή. Μάλιστα, ο Κεραμεικός «ανεβαίνει» στις προτιμήσεις του κόσμου το τελευταίο διάστημα, τόσο ως τόπο διαμονής, όσο και ως σημείο διασκέδασης, ενώ μπήκε στη λίστα του «Forbes» με τις 12 πιο κουλ γειτονιές του πλανήτη. Και η αλήθεια είναι πως είναι μια από τις πιο ανερχόμενες, εναλλακτικές, και γεμάτες χρώμα περιοχές της πόλης.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Μεταξουργείο

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια το Μεταξουργείο έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Αθήνας, ενώ φιγουράρει σε ουκ ολίγες του εξωτερικού ως μια από τις πιο «κουλ» περιοχές του κόσμου - π.χ. στη λίστα του περιοδικού “Time Out”. Κι όμως! Καλά διάβασες! Και ναι, είναι γεγονός πως το Μεταξουργείου γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση και οι επισκέπτες του ολοένα και αυξάνονται, προκειμένου να επισκεφθούν την πλατεία Αυδή με την πασίγνωστη πλέον τοιχογραφία «Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη και τα διάφορα μαγαζάκια που αγαπιούνται τόσο έντονα απ’ το κοινό που αναζητά όμορφες γωνιές για να «ξοδέψει» τα εναπομείναντα βράδια του καλοκαιριού.

Κουκάκι

Το Κουκάκι δεν είναι από τις πιο λαμπερές ή γραφικές περιοχές της Αθήνας αλλά σίγουρα μπορεί να σε θαμπώσει με την εναλλακτική του ατμόσφαιρα. Παράλληλα, το Κουκάκι προσφέρει σωρεία επιλογών για καφέ, φαγητό, ακόμα και για ποτάκι, Ειδικότερα, πέρα από τα διάσπαρτα μαγαζιά στα διάφορα στενά του ή στον πεζόδρομο έξω απ’ το μετρό, ο πεζόδρομος στη Γεωργ. Ολυμπίου συγκεντρώνει πολλά μαγαζιά, με διαφορετικό στιλ, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Πετράλωνα

Ανηφορίζοντας από το Κουκάκι, θα φτάσεις στα Άνω Πετράλωνα και λίγο αργότερα, αφού περάσεις τον σταθμό του ηλεκτρικού, στα Κάτω Πετράλωνα, που φτάνουν μέχρι την Πειραιώς. Σήμερα μάλιστα, τα Πετράλωνα αποτελούν μια από τις πιο in περιοχές της πόλης, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες απόλαυσης, είτε επιλέξεις να επισκεφθείς κάποια φιλόξενη αυλή για να πιείς το κοκτέιλ σου, είτε πας για μεζεδάκια και παράδοση στην πλατεία Μερκούρη.

Παγκράτι

Το Παγκράτι, ομολογουμένως, είναι μια από τις δημοφιλέστερες περιοχές της Αθήνας, τόσο για να μένει κανείς όσο και για να βγαίνει, εφόσον συγκεντρώνει τόσα πολλά πράγματα που το κάνουν ξεχωριστό. Και σίγουρα, η σωρεία επιλογών το έχουν αναγάγει σε βασικό στέκι πολλών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι μάλιστα, η περιοχή της Αθήνας με τις περισσότερες πλατείες - Αγίου Σπυρίδωνος, Πλαστήρα, Βαρνάβα, Προφήτη Ηλία, Παγκρατίου, Μεσολογγίου, Προσκόπων. Κάθε μία έχει τη δική της προσωπικότητα και αύρα, ενώ μπορούν να καλύψουν εύκολα όλες τις πιθανές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κανείς από μια πλατεία.

Μετς

Μιλώντας για γειτονιές που έχουν κρατήσει τόσο τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα, όσο και την αίσθηση της γειτονιάς της παλιάς Αθήνας, δεν γινόταν να μην αναφέρουμε το πανέμορφο Μετς με τις επαύλεις και μικρά νεοκλασικά κτήρια να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο καθώς ανεβαίνεις στο πλάι του λόφου του Αρδηττού, αλλά και τα στενάκια με τους μικρούς πεζοδρόμους.

Κυψέλη

Η Κυψέλη, για αρκετούς, δεν έχει την καλύτερη φήμη, ωστόσο είναι από τις περιοχές εκείνες που όχι μόνο τα έχουν όλα και συμφέρουν, αλλά παράλληλα και μια από τις πραγματικές ρετρό γειτονιές της Αθήνας, μέχρι και σήμερα. Μια βόλτα στη Φωκίωνος Νέγρη και την αγορά της μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική εξόρμηση. Η Κυψέλη είναι μία από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες της Αθήνας και γι' αυτό φιλοξενεί εντυπωσιακά κτίρια, όπως την παλιά Ιταλική σχολή επί της οδού Κυψέλης, και άλλα νεοκλασικά οικοδομήματα, γεμάτα αρτ ντεκό, αρτ νουβό και μπαουχάους επιρροές.

Νέα Σμύρνη

Η Νέα Σμύρνη με την περίφημη πλατεία της και τον Ατρόμητο ως «άσο στο μανίκι», αγαπιέται διαχρονικά απ’ το κοινό και σίγουρα αξίζει μια πιο ειδική ματιά για να ανακαλύψεις κρυφές γωνιές, ιδιαίτερα μαγαζάκια. Το τραμ σ’ αφήνει στην πλατεία, μια πλατεία που σφύζει από ζωή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από τις πολύ πρωινές ώρες για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για κοκτειλάκι σε κάποιο απ’ τα δεκάδες μαγαζιά της. Αν μάλιστα περιηγηθείς και στους δρόμους γύρω από την πλατεία, θα βρεις μαγαζιά τα οποία δεν ήξερες ότι υπήρχαν, όσο φορές και αν έχεις επισκεφθεί την πλατεία της Νέας Σμύρνης. Επίσης, το άλσος της Νέας Σμύρνης, κοντά στην πλατεία, φιλοξενεί από φεστιβάλ μουσικής μέχρι θερινό σινεμά και σίγουρα είναι must-visit. Η Νέα Σμύρνη είναι μια περιοχή που αξίζει να την επισκεφθεί κανείς ώστε να ανακαλύψει τα καλά κρυμμένα «διαμαντάκια» της.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Αμπελόκηποι – Πανόρμου

Μια ανάσα σχεδόν απ’ το Σύνταγμα θα συναντήσεις τα Ιλίσια, ενώ περνώντας το άγαλμα του Δρομέα και ανεβαίνοντας τη Βασ. Σοφία, που στη συνέχεια γίνεται η γνωστή σε όλους Λεωφόρος Κηφισίας, θα βρεις τους Αμπελόκηπους και την Πανόρμου. Το βέβαιο είναι πως τους Αμπελόκηπους τος ξέρεις, ακόμα και αν δεν είσαι φανατικός του ποδοσφαίρου, καθώς εκεί βρίσκεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ακριβώς δίπλα απ’ τη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα βρεις την Πανόρμου με την πλατεία Αγίου Δημητρίου και τα διάφορα μαγαζάκια που συγκεντρώνουν καθημερινά αρκετό κόσμο.

Εξάρχεια - Κολωνάκι

Οι αιώνιοι «εχθροί» της πρωτεύουσας θα λέγαμε πως είναι τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι. Βρίσκονται δίπλα δίπλα, μοιράζονται παρόμοια στενά, ωστόσο η φιλοσοφία και η αισθητική τους διαφέρουν σημαντικά. Από τη μια έχουμε τα εναλλακτικά Εξάρχεια και από την άλλη έχουμε το πιο αριστοκρατικό Κολωνάκι με τα αισθέτικ μπαράκια και τις περίφημες οδούς Τσακάλωφ, Σκουφά και Βουκουρεστίου. Βέβαια, και οι δύο αυτές περιοχές κοντράρονται και για τις κεντρικές πλατείες τους, απ΄ τη μια η πλατεία Εξαρχείων και απ’ την άλλη η πλατεία Κολωνακίου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως μεταξύ των λόφων Λυκαβηττού και Στρέφη βρίσκεται η Νεάπολη, η συνοικία των Εξαρχείων με τις πολλές πλατείες (Αργεντινής Δημοκρατίας, Ασκληπιού, Νικηφόρου Ουρανού, Αγίου Νικολάου, Τάσου Βουρνά, Ανεξαρτησίας), όπου η ιδιαιτερότητα των κλασικών κτηρίων συναντά την σύγχρονη street art.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Ποια περιοχή από τις παραπάνω σκέφτεσαι να ανακαλύψεις πρώτη;

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Aytomato potisma

Αυτόματο πότισμα: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και τύποι αυτοματοποιημένων συστημάτων ποτίσματος

Bougainvillea

Μπουκαμβίλια ή βουκαμβίλια: Όσα πρέπει να γνωρίζεις