Με ποια χρώματα μπορείς να αναδείξεις μια ξύλινη κουζίνα;

Αν σκέφτεσαι να ανακαινίσεις την κουζίνα στο σπίτι σου και να δώσεις μια ανάσα φρέσκου αέρα, μια στρατηγική που θα σε κερδίσει είναι σίγουρα να βάψεις ξανά τους τοίχους. Οι ξύλινες κουζίνες είναι ένα κλασικό στοιχείο που αποτελεί πάντα μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ενταχθούν σε ένα περιβάλλον που δεν είναι πολύ ξεπερασμένο και καταπιεστικό, ειδικά αν η κουζίνα είναι μικρή και το ξύλο είναι σκούρο. Ανάλογα με τον τύπο της κουζίνας και το είδος του ξύλου, υπάρχουν κάποια χρώματα που είναι πιο κατάλληλα και κάποια λιγότερο. Ας ανακαλύψουμε μαζί τους καλύτερους συνδυασμούς.

Τι εννοούμε όταν λέμε «ξύλινη» κουζίνα;

Σήμερα, για την κουζίνα μπορείς να επιλέξεις είτε πραγματικό ξύλο είτε χαρτί μελαμίνης που αναπαράγει πιστά τους κόκκους και τις αντανακλάσεις του ξύλου. Στην πραγματικότητα, το φυσικό ξύλο έχει γίνει σπανιότητα στην αγορά, τόσο από άποψη διαθεσιμότητας όσο και κόστους. Ουσιαστικά πρόκειται για καπλαμά, δηλαδή για ξύλο που λαμβάνεται από πάνελ καλυμμένο με λεπτά φύλλα ξύλου που προέρχονται από την κοπή κορμών.

Εάν θέλεις λοιπόν να μειώσεις το κόστος, μπορείς επίσης να επιλέξεις επιφάνειες (πάγκους, ντουλάπια, πόρτες, έπιπλα κ.ά.) από μελαμίνη που αναπαράγουν τον κόκκο, το χρώμα και το σχέδιο της επιφάνειας του ξύλου. Να σημειωθεί βέβαια πως οι κουζίνες με πλαίσιο κατασκευάζονται συνήθως από μασίφ ξύλο.

Ιδανικά χρώματα τοίχων για σκουρόχρωμη ξύλινη κουζίνα

Εάν έχεις μια κλασική ξύλινη κουζίνα σε σκούρα απόχρωση, όπως μαόνι, βέγκε (αλλιώς βένγκε) ή σκούρα καρυδιά, οι τοίχοι θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι ανοιχτού χρώματος, όπως κρεμ ή λευκό. Ας εξερευνήσουμε όμως και άλλους συνδυασμούς μαζί.

  • Το χρώμα του ζαχαρόχαρτου (sugar paper) είναι μια έντονη, δροσερή απόχρωση του μπλε, που είναι εξαιρετικό για να δώσει ελαφρότητα σε μια σκούρα ξύλινη κουζίνα και να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται πιο ευρύ και βαθύ. Αυτός ο συνδυασμός είναι μοντέρνος και με χαρακτήρα, κατάλληλος ακόμα και για μικρότερες κουζίνες.
  • Αν η κουζίνα σου καταλαμβάνει μικρό χώρο και τα έπιπλα είναι σκούρα, ίσως είναι καλή ιδέα να βάψεις τους τοίχους σε βουτυρολευκό. Αυτή η απόχρωση του λευκού είναι ζεστή, βελούδινη και ζεστή και έρχεται σε αντίθεση με το σκούρο χρώμα του ξύλου καρυδιάς, για παράδειγμα.
  • Οι τοίχοι από σομόν, τερακότα, γρανάτη ή βαθύ κόκκινο είναι μια καλή λύση αν η κουζίνα είναι μεγάλη και έχει βιομηχανικό στυλ. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, διότι, αν ο χώρος είναι στενός και ελάχιστα φωτισμένος, είναι επίφοβο να φανεί πιο σκοτεινός και βαρύς από ποτέ.
  • Αν αναζητάς ένα "wow effect", τότε το βάψιμο ενός μόνο τοίχου σε τιρκουάζ χρώμα είναι σίγουρα μια εντυπωσιακή επιλογή! Συγκεκριμένα, το τιρκουάζ είναι ένα έντονο χρώμα που προέρχεται από ένα μείγμα μπλε και πράσινου και δίνει στο δωμάτιο μια αντισυμβατική και εκλεκτική εμφάνιση που κάνει ακόμη και τα σκούρα ξύλα να ξεχωρίζουν.
  • Για μια μεγάλη και ευρύχωρη κουζίνα, μπορείς να διαλέξεις να βάψεις τους τοίχους σε μια από τις πολλές αποχρώσεις του γκρι, Ιδανικά μπορείς να επιλέξεις τις πιο σκούρες, όπως το ανθρακί, που μπορούν να κάνουν την κουζίνα να δείχνει μοντέρνα και το περιβάλλον πιο ελκυστικό. Αν βέβαια επιλέξεις αυτά τα χρώματα, το σημαντικό είναι ότι ο χώρος είναι μεγάλος και κυρίως να φωτίζεται καλά από το φυσικό φως.
  • Αν ψάχνεις για ένα φωτεινό, φρέσκο χρώμα που δεν είναι ούτε παρεμβατικό ούτε κοινότυπο, τότε το πετρόλ είναι ό,τι πρέπει για σένα! Είναι ένα ευέλικτο και φωτεινό χρώμα, το οποίο έχει τη δυναμική να δημιουργήσει τη σωστή αντίθεση με το σκούρο ξύλο της κουζίνας.

📌 Διάβασε επίσης: Μπλε κουζίνα: Πώς να την διακοσμήσεις με ιδανικό τρόπο

Ιδανικά χρώματα τοίχων για ανοιχτόχρωμη ξύλινη κουζίνα

Αν η κουζίνα σου είναι κατασκευασμένη από ανοιχτόχρωμο ξύλο, όπως οξιά, φλαμουριά, έλατο ή την πολύ ανοιχτόχρωμη σημύδα, μπορείς να συνδυάσεις βαμμένους τοίχους σε γκρι ή καφέ χρώμα ή μπορείς να τολμήσετε με πράσινο ή πορτοκαλί/ροδακινί.

  • Μια ανοιχτόχρωμη ξύλινη κουζίνα ταιριάζει πολύ με παστέλ χρώματα, όπως το κίτρινο, δίνοντας ένα φρέσκο, ανοιξιάτικο αποτέλεσμα που θυμίζει τη φωτεινότητα και τη λάμψη του ήλιου.
  • Εάν η κουζίνα έχει ανοιχτόχρωμη ξύλινη όψη αλλά σε ακατέργαστο στυλ, μπορείς να τολμήσεις βάφοντας τους τοίχους με μαύρο χρώμα. Βέβαια, στην περίπτωση που πεις το μεγάλο «ναι» στο μαύρο, είναι σημαντικό να αναλογιστείς πρώτα αν η κουζίνα σου είναι επαρκώς φωτιζόμενη αλλά και ευρύχωρη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα σκοτεινιάσει υπερβολικά και θα δείχνει βαριά και μικρή.
  • Το σκούρο γκρι ή τα εκτεθειμένα τούβλα είναι επίσης ιδανικά αν η κουζίνα είναι ανοιχτόχρωμη αλλά με βιομηχανική αισθητική.

💡 Σκέφτεσαι να κάνεις μια ανακαίνιση της κουζίνας σου για να την φέρεις πιο κοντά στα γούστα και τις ανάγκες σου αλλά δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις; Μην αγχώνεσαι! Ο Spitogatos σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις τον ιδανικό επαγγελματία για ανακαίνιση σπιτιού (ή λοιπές τεχνικές εργασίες), προκειμένου να αποκτήσεις τον χώρο ή το σπίτι των ονείρων σου.

Αναζητάς περισσότερα χρήσιμα tips και ιδέες για το σπίτι; Βρες ό,τι χρειάζεσαι στα άρθρα του blog του Spitogatos και δημιούργησε έναν καθαρό και λειτουργικό χώρο, όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι.

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου

Mikro saloni1

Διακόσμηση σαλονιού μικρού: Ιδέες για διακόσμηση μικρού σαλονιού με τραπεζαρία ή χωρίς