Ανακάλυψε το μυστικό της αρμονίας και τάξης με την ιαπωνική μέθοδο τακτοποίησης των 5S! Μήπως είναι η ευκαιρία σου να μεταμορφώσεις την καθημερινή σου ζωή σε έναν ευχάριστο και οργανωμένο χώρο;

Ρούχα, αντικείμενα συσσωρευμένα παντού και άχρηστα πράγματα που πρέπει να ξεφορτωθείς; Εδώ έρχεται η μέθοδος από την Ιαπωνία για να αποτρέψεις την ακαταστασία από το να σε κυριεύσει.

Τι είναι η μέθοδος τακτοποίησης πραγμάτων των 5S και σε τι συνίσταται;

Η ιαπωνική μέθοδος των 5s αναπτύχθηκε για τη διατήρηση της τάξης μέσα στις επιχειρήσεις, με στόχο να διατηρείται ο χώρος εργασίας καθαρός και οργανωμένος και να βελτιώνεται έτσι η παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά έκτοτε έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται με επιτυχία και στο σπίτι.

Το όνομα αναφέρεται στα αρχικά των πέντε ιαπωνικών λέξεων στις οποίες βασίζεται η μέθοδος:

  • Seiri (ταξινόμηση)
  • Seiton (διάταξη)
  • Seiso (καθαριότητα)
  • Seiketsu (συστηματοποίηση)
  • Shitsuke (πειθαρχία)

#1 Seiri

Seiri σημαίνει «ταξινομώ» και αναφέρεται στην ταξινόμηση των αντικειμένων που πρέπει να οριστούν ως «απαραίτητα» ή «περιττά». Αυτό είναι το βασικό βήμα για τους ανθρώπους που τείνουν να συσσωρεύουν για να μάθουν πώς να απαλλαγούν από όλα όσα διατηρούν αλλά δεν χρησιμοποιούν. Η αρχή είναι απλή: μόνο στα αντικείμενα που είναι πραγματικά απαραίτητα πρέπει να δίνεται χώρος.

#2 Seiton

Το δεύτερο s αναφέρεται στην διάταξη των πραγμάτων. Επί της ουσίας, αφού έχεις αποφασίσει ποια αντικείμενα θα κρατήσεις, θα πρέπει να τα ταξινομήσεις κι αναλόγως. Έχε στο νου ότι η διάταξη αυτή θα πρέπει να βασίζεται στη συχνότητα χρήσης των ίδιων των αντικειμένων. Εκείνα που χρησιμοποιούνται συχνότερα θα πρέπει να τοποθετούνται σε κοντινή απόσταση, ενώ τα υπόλοιπα σε λιγότερο βολικούς χώρους.

#3 Seiso

Το τρίτο s είναι το seiso, το οποίο σημαίνει «καθαρίζω». Αφού οριστούν και τακτοποιηθούν οι χώροι, πρέπει να προχωρήσεις στην καθαριότητα του χώρου, η οποία είναι χίλιες φορές ευκολότερη αφού έχουν τακτοποιηθεί τα πράγματα.

#4 Seiketsu

Πρόκειται για τη συστηματοποίηση, έτσι ώστε τόσο το καθάρισμα όσο και η τακτοποίηση να γίνονται γρήγορα και χωρίς πολύ κόπο. Ιεράρχησε τις δουλειές του σπιτιού, για παράδειγμα, ξεκινώντας από τις πιο βαριές και αφήνοντας τις πιο εύκολες για το τέλος, κατανέμοντας ό,τι πρέπει να γίνει στα διάφορα μέλη της οικογένειας. Εν ολίγοις, οι δουλειές του σπιτιού θα πρέπει να προγραμματίζονται καλά, ώστε να εκτελούνται πιο εύκολα, θέτοντας πρότυπα ώστε το σπίτι να διατηρείται σε τάξη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

#5 Shitsuke

Το τελευταίο s αναφέρεται στην πειθαρχία. Αφού τα άλλα 4 σημεία έχουν ακολουθηθεί κατά γράμμα, πρέπει κανείς να είναι συνεπής και πειθαρχημένος, ώστε να τηρεί τη μέθοδο. Πράγματι, πρέπει να προσπαθήσεις να είσαι συνεπής και να παροτρύνεις τον εαυτό σου και τους άλλους για να ακολουθείτε τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί, ώστε να απολαύσεις/απολαύσετε τους καρπούς τον κόπων σου/σας.

Βάλε στην καθημερινότητά σου την παραπάνω μέθοδο τακτοποίησης πραγμάτων και διατήρησε το σπίτι σου τακτικό και καθαρό 24/7 χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Φρόντισε, δε, άπαξ και ξεκινήσεις, να μην τα παρατήσεις, διότι η πειθαρχία θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αναζητάς περισσότερες συμβουλές για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου ή το σπίτι στο σύνολό του; Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις τον χώρο σου και να αποκτήσεις το σπίτι που πάντα ονειρευόσουν: με λίγα λόγια, το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

0diaxwristika featured

Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου: 9 τοπ επιλογές για μοντέρνο σπίτι

Koyrtina mpanioy

Κουρτίνες μπάνιου: Πλαστικές, γωνιακές και άλλες επιλογές

Yd minimal

Υπνοδωμάτια - Μίνιμαλ Διακόσμηση: 10 συμβουλές για τη δημιουργία ενός μίνιμαλ υπνοδωματίου