Πως μοιάζει το τέλειο «πράσινο» σπίτι; Μάθε περισσότερα για την διπλοκατοικία «Haus Hoinka» που χτίστηκε με συμπιεσμένες αχυρόμπαλες και ξύλο!

Η ομάδα αρχιτεκτόνων Atelier Kaiser Shen σχεδιάζει το Haus Hoinka, μια διπλοκατοικία κατασκευασμένη από συμπιεσμένες αχυρόμπαλες και ξύλο, που μπορεί να ανακυκλωθεί πλήρως στο τέλος της ζωής του.

Το Haus Hoinka είναι ένα παράδειγμα πράσινης δόμησης: ένα κτίριο κατοικιών που κατασκευάζεται μόνο με φυσικά και ανανεώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως στο τέλος της ζωής τους.

Πού βρίσκεται το Haus Hoinka

Το Haus Hoinka βρίσκεται σε ένα μικρό γερμανικό χωριό, το Pfaffenhofen, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο.

Πράσινα υλικά για την κατασκευή του Haus Hoinka

Οι αρχιτέκτονες του Atelier Kaiser Shen κατασκεύασαν το Haus Hoinka εξ’ ολοκλήρου από αχυρόμπαλες και ξύλο, δημιουργώντας μια κατοικία όγκου 140 κυβικών μέτρων που αποθηκεύει σχεδόν 100 τόνους Co2.

Γιατί χρησιμοποιείται το άχυρο

Το άχυρο γίνεται οικοδομικό υλικό λόγω των σημαντικών δυνατοτήτων του. Συγκεκριμένα είναι:

  • φιλικό προς το περιβάλλον,
  • ανακυκλώσιμο,
  • μονωτικό,
  • οικονομικά επωφελές.

Ειδικότερα, το άχυρο που χρησιμοποιείται για το Haus Hoinka προέρχεται από τοπικούς προμηθευτές μηδενικών χιλιομέτρων, ένα ακόμη οικολογικό χαρακτηριστικό.

Άχυρο και ξύλο μαζί

Το σπίτι δεν είναι κατασκευασμένο μόνο από άχυρο, αλλά η δομή του αποτελείται από ένα ξύλινο πλαίσιο πάχους 36,5 cm γεμάτο με συμπιεσμένο άχυρο. Αυτό το υλικό είναι 100% οικολογικό και εύκολο στην επεξεργασία χωρίς εξελιγμένα μηχανήματα.

Το κέλυφος του σπιτιού ολοκληρώθηκε με έναν πήλινο σοβά που παρέχει εξαιρετική θερμομόνωση. Για τη μόνωση της κατασκευής από το έδαφος, το σπίτι τοποθετήθηκε πάνω σε ένα βάθρο από σκυρόδεμα που χρησιμεύει ως στήριγμα.

Οικολογικό και αυτάρκες σπίτι

Το Haus Hoinka είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα με φωτοβολταϊκές μονάδες ενσωματωμένες στην οροφή που παρέχει περίπου 30.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, η οποία υπερβαίνει τις ανάγκες του σπιτιού που είναι περίπου 6.000 kWh τόσο για ηλεκτρική ενέργεια όσο και για θέρμανση. Το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά δυνατή την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα σπίτι που δεν είναι μόνο αυτάρκες, αλλά παράγει και ενέργεια προς πώληση. Το σύστημα θέρμανσης που επιλέχθηκε είναι μια αντλία θερμότητας, με πάνελ ακτινοβολίας στην οροφή. Επιπλέον, το οικολογικό ισοζύγιο αυτού του σπιτιού είναι εξαιρετικό: οι εκπομπές Co2 έχουν μειωθεί κατά 95%.

Η δομή του Haus Hoinka

Κοιτάζοντας το σπίτι από μακριά, φαίνεται σαν μια βασική ξύλινη κατασκευή που στηρίζεται σε πέτρα. Ωστόσο αυτό που φαίνεται απλό στο μάτι, στην πραγματικότητα «κρύβει» μια πολύπλοκη κατοικία δύο οικογενειών (διπλοκατοικία), όπου δύο κατοικίες συνδέονται με μια σκάλα στο επίπεδο του κήπου.

Στο εσωτερικό, η δομή που στηρίζεται σε τσιμεντένια διαφράγματα αποτελείται από 4 χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από τους κατοίκους. Εν συνεχεία, οι τέσσερις χώροι ολοκληρώνονται με μια κοινή υπαίθρια κουζίνα, έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ένα γκαράζ και έναν χειμερινό κήπο.

Το σπίτι είναι ένα έργο σε εξέλιξη, καθώς κάθε χώρος μπορεί να αναλάβει διαφορετική λειτουργία, εκτός από τα μπάνια, και οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να γίνουν ένα τρίτο σπίτι στο μέλλον, ώστε να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικογένειας.

Αναζητάς περισσότερες συμβουλές για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου ή το σπίτι στο σύνολό του; Στο blog του Spitogatos θα βρεις δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις τον χώρο σου και να αποκτήσεις το σπίτι που πάντα ονειρευόσουν: με λίγα λόγια, το αγαπημένο σου μέρος στον κόσμο!

Κεντρική φωτογραφία: © Decor.design

Spitogatos team

Spitogatos team

Σχετικά άρθρα

Loft diamerisma 3

Τι είναι το loft διαμέρισμα; 3+1 διαφορές μεταξύ loft και διαμερίσματος

Trisdiastata spitia printer

Τα σπίτια του μέλλοντος θα είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα; Όσα γνωρίζουμε

Kouzina mellontos

Θα υπάρχει κουζίνα στα σπίτια του μέλλοντος;